Kun talo sairastuu, myös ihminen voi huonosti. On jatkuvaa nuhaa, poskiontelotulehduksia, yskää, astmaa. Lääkäri ei hometautia paranna, siihen tarvitaan remontti tai muutto.

Rakennusten kosteus- ja homevaurioihin havahduttiin Suomessa parikymmentä vuotta sitten. Nykyisin ollaan kokolailla yksimielisiä siitä, että rakennusten homevauriot ovat terveysongelma, jota ei voi lakaista maton alle. Ongelmana on kuitenkin yhä se, että homeista tiedetään liian vähän.

– Meillä ei vieläkään ole lääketieteessä välineitä, joilla voitaisiin todeta, että potilaan oireet johtuvat varmasti kosteusvauriomikrobeista, sanoo professori Kari Reijula Työterveyslaitoksesta.

Kun potilaalla epäillään sairautta, joka johtuu sisäilman mikrobeista – kuten homeista – lääkärin työkalut ovat vähissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Lääkärillä ei ole käytössään muuta kuin potilaan kertomus ja normaalit kliiniset tutkimukset, joilla hän voi tutkia potilaan silmät, keuhkot, ihon ja nenän limakalvot. Mitään testiä, laboratoriokoetta tai mittaria ei ole, jolla voisi vahvistaa, että tämä ihminen sairastaa juuri kosteus- ja homealtistuksesta johtuvia sairauksia, Reijula osoittaa puuttuvan lenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Arvailua altistuksesta

Lääkäri voi tutkia potilaan verestä homeiden vasta-aineita, mutta tutkimus kertoo vain sen, että ihminen on joskus elämässä varrella altistunut homeille. Niin käy jokaiselle esimerkiksi syksyisessä metsässä tai kun korjaa vanhaa varastoa kesämökillä.

Lääkäri voi vielä tehdä potilaalleen nenän tai keuhkoputkien limakalvojen huuhtelun selvittääkseen, onko limakalvoilla tulehdussoluja. Tutkimus paljastaa ne mutta ei kerro, mistä ja miksi tulehdussolut ovat limakalvoille ilmaantuneet.

Entä niin sanotut altistuskokeet?

– Teemme niitä Työterveyslaitoksessa muun muassa niin, että potilas altistetaan homeuutteelle. Uutetta laitetaan tutkittavan nenän limakalvoille tai hän hengittää niitä keuhkoputkiin. Sitten seurataan potilaan reagoimista, Reijula kertoo.

Hometestiuutteita on kuitenkin olemassa vain muutamasta kosteusvauriomikrobista. Jos potilas ei reagoi niille, tulos ei tarkoita sitä, ettei hän voisi reagoida jollekin muulle mikrobille, jota on hänen työpaikkansa ilmassa, mutta josta ei ole testiuutetta.

Ykköshoito on remontti

Melko varmana merkkinä homeärsytyksestä voi pitää sitä, että ihmisen oireet loppuvat, kun hän on poissa rakennuksesta, jossa hän on oireensa saanut. Ja vastaavasti, oireet ilmaantuvat uudelleen, kun hän palaa epäiltyyn rakennukseen.

Kun altistuminen kosteusvauriomikrobeille on todennäköinen, ensimmäinen hoito on lopettaa altistus. Käytännössä se merkitsee kosteusremonttia asunnossa tai työpaikalla.

– Lääkärin reseptillä nämä vaivat eivät parane! Siihen tarvitaan yhteistyötä muun muassa rakennusalan asiantuntijoiden kanssa.

Valtaosalla tarinoista on onnellinen loppu: korjaukset tehdään ja oireet loppuvat.

– Paljon hyvää on tapahtunut: On myönnetty ja korjattu rakennusvirheitä, talotekniikka on edistynyt ja materiaalituottajat ovat oivaltaneet vastuunsa. Ja sadat elleivät tuhannet ihmiset saavat asiallista apua oireisiinsa työterveys- ja perusterveydenhuollossa. Mutta parannettavaa riittää, sitä ei voi kiistää, Kari Reijula toteaa.

Vaivat ovat tosia

Homesairaat eivät teeskentele tai keksi oireitaan, tietää ylilääkäri Tuula Putus. Potilaan terveysongelmia ei pyyhi pois se, että lääketiede ei pysty aina osoittamaan, mikä home, sädesieni, hiiva tai muu sisäilman pilaaja on oireet aiheuttanut.

Vettä on väärässä paikassa noin puolessa suomalaisista rakennuksista. Näistä kosteusvaurioisista rakennuksista taas noin 20 prosenttia on niin sanottuja hometaloja. Hometalossa kosteus on saanut muhia niin kauan, että home on päässyt pilaamaan rakennuksen pahasti.

Kun vesi tihkuu, tiivistyy tai lorisee rakennuksessa väärään paikkaan, esimerkiksi betoniperustuksiin tai seinävilloihin, ne alkavat ennen pitkää kasvaa hometta ja sieniä. Pienikin toistuva kosteus riittää.

– Homeiden joukossa on niin vähällä vedellä toimeen tulevia lajeja, että varmasti kasvaa!

Käheydestä vapinaan

Hometta kasvattavassa rakennuksessa asuvat tai työskentelevät ihmiset altistuvat paitsi rakenteiden mikrobeille, myös niiden itiöille tai kuolleiden mikrobeiden osasille. Ilmaa pilaavat lisäksi mikrobien haihtuvat aineenvaihduntatuotteet ja homemyrkyt.

Altistunut ihminen saattaa selvitä ärsytysoireilla: nuhalla tai kurkun käheydellä. Pahimmillaan altistus voi aiheuttaa vakavia oireita ja outoja tautitiloja, joiden syytä tavanomaiset tutkimukset eivät löydä. Homealtistus saattaa myös johtaa astmaan, ja pieni osa, noin 5 prosenttia altistuneista, herkistyy lopuksi ikää homeille.

– Joskus potilaat ovat kertoneet niin uskomattomista oireista, ettei maallikko voi keksiä niistä omasta päästään. Oireet ovat kuitenkin tosia, ja eläinkokeissa olemme voineet toistaa niitä, Putus kertoo.

MIksi kaikki eivät sairastu?

Yksi suurimpia homeongelman kysymysmerkkejä on se, että kaikki altistuneet eivät sairastu. Samassa rakennuksessa saattaa olla ihmisiä, joista yhden homepiina alkaa jo ovella, kun toinen on huolettoman hyvävointinen.

– Kaikki eivät sairastu, mutta kuka tahansa voi sairastua, toteaa Tuula Putus.

Hän epäilee vahvasti, että homeet ovat hengityselinsairausepidemian taustalla laajemmin kuin vielä käsitetään. Putus myös kysyy, mistä oikeastaan johtuvat päiväkotilasten räkätauti- ja korvatulehduskierteet.

– Usein auttaa jo se, että oireileva ihminen siirretään toiseen rakennukseen, jolloin oireilu katoaa tai ainakin lievittyy. Aina ei tarvitsekaan tietää, mikä mikrobi vaivat aiheuttaa. Useimmiten väistöliike auttaa paremmin kuin lääkkeet.

HOMEALTISTUS AIHEUTTAA:

ärsytysoireita

 • silmien kirvelyä, nenän tukkoisuutta, kurkun käheyttä, päänsärkyä, kutinaa
 • hyvälaatuisia, oireet loppuvat kun altistus loppuu.


infektiosairauksia

 • usein toistuvia, huonosti paranevia flunssia ja poskionteloiden, välikorva- ja keuhkoputkitulehduksia
 • vaivat yleensä häviävät, kun altistus loppuu


allergiasairauksia


myrkytysoireita

 • johtuvat homeiden ja sieni-itiöiden erittämistä myrkyllisistä aineista
 • huonoimmin tunnettu ja kiistelty oirejoukko, mutta terveydelle vaarallisia homeita ja sieniä on todennäköisesti paljon
 • oireet ovat muun muassa vapinaa, lihasten nykimisiä, ihottumaa, niveloireita, nenäverenvuotoa, veriripulia, sydänoireita ja muistiongelmia
 • oireiden pysyvyydestä ei olla yhtä mieltä: osa ehkä peruuttamattomia, osa lievenee tai häviää kun altistus loppuu

Edellisessä työpaikassani epäillään olleen hometta. Samassa rakennuksessa olleet muut työpisteet laitettiin käyttökieltoon sisäilmaongelmien takia, mutta tämä 1 työpiste sai jatkaa. Home oli kuulemma pysähtynyt työpaikkamme ja käyttökieltoon asetettujen tilojen väliseen seinään. Työpaikassamme muutama ihminen otti yhteyttä työsuojeluun ja rakennustarkastukseen. Kohtelu oli epäasiallista, ongelma oli kuulemma vain "naisten korvien välissä" ja "akkojen hysteriaa". Monet työntekijät oireilivat. Oireina mm. poskiontelotulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, pitkittynyttä yskää, veriysköksiä, korvatulehduksia, iho-oireita, silmätulehduksia, ihottumia ja muita iho-oireita, selittämätöntä väsymystä, päänsärkyjä, keskittymyskyvyn puutetta, allergioiden pahenemista, lihas- ja nivelkipuja, rytmihäiriötuntemuksia...

Tällä hetkellä olemme ns. väistötiloissa. Monella oireet ovat lievittyneet, mutta allergiat ja nivelkivut taitavat olla pysyviä. Olen yksi nivelkipuinen, kipu kiertää nivelestä toiseen, sen kesto vaihtelee puolesta tunnista ainakin vuoteen. Olen aamuisin erittäin jäykkä, samoin jos istun pitempään paikoillani. Tulevaisuudessa edessä voi olla ammatin vaihto tai ainakin kevyempään työhön siirtyminen. Koska minulla on vain nämä niveloireet (ehkä loppuiän kestäviä kipuja siellä sun täällä ja tämä jäykkyys) niin olen yksi väliinputoaja. Tuskin nivelvaivoista ja ehkä reumaattisista kivuista kärsivä saa mistään korvauksia, vaikka kyseessä olisikin homealtistus. Omalla kohdallani voin vain toivoa, että säilytän työkykyni vielä 15 - 17 vuotta, jotta saan sellaisen eläkkeen jolla voin edes pärjätä.

Kyllä näitä homeelle altistuneiden asioita pitäisi tässä maassa ajaa paljon paremmin. Ei se ole homealtistuneen ihmisen vika, että sattuu opiskelemaan tai olemaan töissä homerakennuksessa.

 • ylös 24
 • alas 19
ei sairastelua enää

Pelkästään home ei aiheuta vastaavanlaisia oireita vaan myös kotona tapahtuva remontti jolle herkät ihmiset saattavat sairastua. Itselläni on juuri meneillään kotona keittiöremontti jota tehty jo reilut puoli vuotta hiljalleen mikä ei sinänsä ole hyvä asia sillä uusia kemikaaleja käsitellään jatkuvasti ja niistä tulevat päästöt aiheuttavat herkille ihmisille oireita. Alun perin meille tulleissa  uusien keittiökaappien ovissa oli hyvin vahva kemikaalin haju ( maalattu MDF-levy ) joissa oli jokin vika jotka myös kaikki palautettiin takaisin keittiöitä myyvälle yritykselle ja tilalle otimme eri tavoin käsitellyt ovet. Samoin muissa kalusteissa oli samaa hajuhaittaa, mutta hieman miedompana josta kuitenkin kärsin, en kuitenkaan tiedä onko tuo aivana normaalia ?. Hajut ja päästöt aiheuttavat minulle huonoa oloa, suurta väsymystä, keskittymiskyvyn puutetta, sydämen tykytystä, huimausta, nuhaa ja keuhkot eivät taida olla aivan kunnossa. Olen astmaatikko ja käytän astmalääkettä sekä allergialääkettä keväisin. Nyt astmalääkettä menee enemmän,samoin huuhtelen nenäni harva se aamu, välillä käytän kortisoni sumutetta nenään sekä silmätippoja. 

Olen harkinnut jo pitkään pitäisikö minun muuttaa muualle sillä havaitsin kesällä ollessani viikon mökillä, että oireet katosivat, mutta palasivat kun palasin kotiin. Samoin voin huomattavasti paremmin jos olen ollut yhden päivän pois kotoa. Luulen, että nyt pitäisi kuitenkin löytää pääkaupunkiseudulta väliaikainen koti jossa olisi hyvä ilmanvaihtojärjestelmä sekä talossa ei saisi olla mitään allergisoivaa, siis puhdas koti.

Mutta mistä sellaisen voisi löytää ?

 • ylös 20
 • alas 19
Sisältö jatkuu mainoksen alla