Ennemmin tai myöhemmin sen kokee lähes jokainen. Näkökentässä alkaa leijailla epämääräisiä harmaita varjokuvioita ja reunoilla saattaa välähdellä kirkkaita salamoita.

Kyse ei ole alkavasta päänsärystä, vaikka oireet saatetaan tulkita migreeniin liittyviksi näköhäiriöiksi. Silmissä välähtelee, koska silmämunan sisällä oleva lasiainen irtoaa verkkokalvosta.

Lähes jokainen kohtaa tämän hämmentävän, jopa pelkoa aiheuttavan kokemuksen ikääntyessään. Syynä on se, että lasiaisen koostumus muuttuu vanhetessa.

Useimmilla vaaratonta

Lasiainen on tärkeä osa silmän rakennetta. Se täyttää silmämunan, tukee linssiä ja sarveiskalvoa sekä varmistaa valon heijastumattoman kulun linssin ja silmän pohjassa olevan verkkokalvon välillä. Lasiainen on hyytelöä, josta 99 prosenttia on vettä, loput hyaluronihapon ja kollageenisäikeitä.

Ikävuosien karttuessa vesi ei säily täydellisessä hyytelömuodossa, vaan sitä tihkuu erillisiksi pieniksi saostumiksi. Ne nähdään hentoina liikkuvina kuvioina. Moni kuvaa niitä sammakonkuduksi tai hyönteisiksi.

Koska lasiainen on kiinni verkkokalvossa, irrotessaan se nykäisee kalvoa. Ihminen aistii tämän välähtelynä. Tiukimmin lasiainen on kiinni verkkokalvon reunoilla, joten myös välähtely on voimakkainta näkökentän äärilaidalla.

Lasiainen irtoaa keskimäärin kuusikymmenvuotiailla ja likinäköisillä hieman nuorempana kuin kaukonäköisillä. Ilmiö on pelottava mutta yleensä vaaraton. Tilanne silmässä korjaantuu vähitellen, ja myös silmissä leijailevat hyttyset ja salamat häviävät lähes poikkeuksetta muutamassa viikossa.

Lääkäriin kuitenkin

Kysymyksessä on normaali ikääntymiseen liittyvä prosessi, mutta muutamalla prosentilla tilanne silmässä ei korjaannu itsestään vaan johtaa verkkokalvon repeämään. Jos sitä ei hoideta, verkkokalvo voi irrota kokonaan ja johtaa sokeutumiseen.

– Silmänpohjat tulisi tutkia viikon sisällä välähtelyn alkamisesta, painottaa silmätautien erikoislääkäri Mikko Tuominen.

– Näin pääsemme hoitamaan mahdollisen repeämän helposti pelkällä laseroinnilla, eikä raskaampaa kirurgiaa, kuten silmän taka-osan leikkauksia tarvita.

Laserointi on nopea polikliininen toimenpide. Silmään tehdään repeämän ympärille polttoarpia eli "hitsataan" verkkokalvo kiinni ja estetään näin irtauman kehittyminen.

Tuominen kertoo, että laserointi ei vaikuta näkökykyyn. Sen sijaan jos verkkokalvo ehtii irrota, joudutaan leikkaamaan ja leikkaus muuttaa silmän rakennetta ja taiton voimakkuutta. Usein se myös kiihdyttää näköä haittaavan harmaakaihin kehittymistä.

– Aikaisella diagnoosilla on hyvän lopputuloksen kannalta erittäin suuri merkitys, korostaa Tuominen.

Asiantuntija silmätautien erikoislääkäri Mikko Tuominen, Lahti

Lue lisää
Miten verkkokalvon rappeuma hoidetaan?

 

”Ilotulitus omassa päässä”

– Lievästi likinäköisenä sain kokea lasiaisen irtaantumisen tavanomaista nuorempana: viime vuoden marraskuussa. Kuin juhlan kunniaksi juuri 56-vuotispäiväni aamuna näkökenttäni reunoille ilmestyi ”ilotulitus”, tämän jutun kirjoittanut toimittaja Timothy Braithwaite kertoo.

Ensi vaiheessa välähdykset muistuttivat kameroiden sokaisevan kirkkaita salamavaloja, laantuakseen kohta kuin loppukesän elosalamoiksi. Hänen huojennukseksen tuo hämmentävä, jopa pelottava esitys kuitenkin päättyi parissa tunnissa.

Mutta sitten tilalle tuli näköä haittaavia ’hyönteisiä’, outoja mustia pilkkuja kierteli siellä täällä näkökentässä.

– Olin noina aikoina kirjoittanut paljon ja rasittanut silmiäni. Ajattelin levon auttavan.
Seuranneina kolmena päivänä oireet toistuivat muutaman kerran, joskin huomattavasti lievempinä. Neljäntenä päivänä tilanne taas paheni, joten hän lähti Lahden kaupunginsairaalaan, jossa tosin ei ollut silmälääkärin palveluja. Niinpä yleislääkäri passitti keskussairaalan silmäklinikalle: oireet viittasivat vakavaan, jopa sokeuttavaan verkkokalvon repeämiseen.

– Nätisti ovat irronneet, totesi silmänpohjiani koneellaan tiiraileva silmälääkäri ja samaan hengenvetoon täsmensi:

– Siis lasiaiset.  

– Ikävät silmäoireeni katosivat oitis, Braithwaite kertoo helpotuksestaan.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.