Olen 42-vuotias nainen, urheillut ikäni ja pelannut jopa ammattilaisena lentopalloa. Selän kanssa oli pelatessakin ongelmia. Nyt olen lopettanut
aktiiviurheilun mutta liikun kuitenkin joka päivä työn puolesta ja selkä on tosi huonossa kunnossa. Oireet ovat pistelyä joka puolella kehoa, rintaa pistelee yölläkin, päätä pistelee ja välillä kädetkin puutuvat. Oireet ovat kamalat koko ajan. En ole käynyt magneettikuvissa enkä röntgenissä. Tulevatko oireeni tukirangasta vai onko sydämessäni jotain häikkää? Olen huolissani terveydestäni, sillä joka päivä on kipua jossakin.

Usein ajatellaan, että kaikki rinnassa tuntuva kipu tai epämukavuus on sydämestä kotoisin. Kysyjä on oikeilla jäljillä kyseenalaistaessaan sydämen roolin ainoana elimenä, joka aiheuttaa tuntemuksia rinnassa. Selkärangasta peräisin olevat rinta­kivut ovat yleisiä varsinkin varttuneella väellä samoin kuin niillä, joilla on paljon muitakin tukikudosvaivoja.

Jos rintakivun syy on sydämessä, sen tavallisin aiheuttaja on sepel­valtimotauti. Kun vaivat toistuvat, puhutaan angina pectoris -oireesta. Sille on ominaista rasituksessa alkava rintakipu, joka häviää yleensä muutamassa minuutissa rasituksen tauottua. Oire toistuu samassa kuormitusvaiheessa, joskin esimerkiksi kylmä ilma tai vastatuuli voivat laukaista kivun kevyemmässäkin rasituksessa.

Sepelvaltimotaudista aiheutuu rintakipuja levossa yleensä vain, jos tauti on vaikea: silloin se ei juuri salli liikkumista ilman että rintaa puristaa. Joskus myös akuutti sepelvaltimokohtaus iskee yllättäen levossa.

Kysyjän kuvaama oireisto, eli päässä, rinnassa ja koko kehossa tuntuva pistely sekä käsien puutuminen, ei kuulosta sydän- eikä rankaperäiseltä. Sen sijaan oireet sopivat lievän jatkuvan liikahengittelyn (hyperventilaation) aiheuttamiksi. Siinä lisääntynyt ilmanvaihto keuhkorakkuloissa vähentää liikaa elimistön hiilidioksidipitoisuutta. Tämä taas johtaa verisuonten supistumiseen ja hermostollisiin oireisiin. Pistely, puutuminen, huimaus ja rintakipu ovat tyypillisiä liikahengittelyn oireita.

Liikahengittely voi olla varsin rauhallista, jolloin siihen kiinnitä huomiota, mutta siihen saattaa liittyä myös ilman loppumisen tai hapen-puutteen tunnetta. Oireet herättävät usein pelkoa ja voivat heikentää toimintakykyä, ellei niiden alkuperää ja vaarattomuutta selvitetä.

Joskus liikahengittelyn syynä on jokin kiputila, mutta useimmiten sille ei löydy syytä. Siitä kärsivällä ei myöskään tarvitse olla paniikkihäiriötä tai mieliala­ongelmia. Nykyinen kiireinen elämäntapa näyttää lisäävän liikahengittelyä.
Lääkärin vastaanotolla voidaan arvioida oireistoa ja opastaa sen hallintaan.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.