Kodin terveysopit siirtyvät sukupolvesta toiseen, mutta kannattaako niihin luottaa? Äidin terveysneuvoja perkaavat lääkärit Ilkka Kunnamo, Matti Korppi, Anna-Liisa Enkovaara ja Maarit Vuorela.

ONKO TOTTA VAI TARUA?

1. Uimaan ei saa mennä puoleen tuntiin ruokailusta, muuten tulee kouristus. Osittain tarua. Veteen voi mennä vaikka heti ruokailun jälkeen, mutta uimisen aiheuttamaa fyysistä rasitusta on hyvä välttää, koska ruokailun jälkeen verenkiertoa ohjautuu vatsan alueelle, kun taas liikunta vaatii sen ohjautumista lihaksiin. Ruokalepo on siten elimistölle hyväksi. Täysi vatsa voi myös haitata hengitysliikkeitä vedessä.

2. Keltainen jaffa helpottaa mahatautia.

Tarua. Minkä tahansa juoman (paitsi alkoholin) nauttiminen vatsataudin aikana auttaa korvaamaan ripulin ja oksentelun aiheuttamaa nestehukkaa. Se on mahataudin tärkein hoito. Keltainen jaffa ei ole mitenkään erityisasemassa. Jos tautiin liittyy oksentelua, hiilihappopitoinen juoma saattaa jopa ärsyttää vatsaa.

3. Kylmällä kivellä istuja saa pissataudin.

Ehkä totta. Kun kylmä todennäköisesti heikentää limakalvojen puolustuskykyä hengitysteissä, ei ole mitään syytä ajatella, etteikö kylmä voisi vaikuttaa samalla tavalla virtsateiden limakalvolla. Kylmä voimistaa myös miesten eturauhastulehdusta. Vaikka lopullinen näyttö kylmän vaikutuksesta virtsatietulehdukseen puuttuukin, näiden tietojen valossa en kylmällä kivellä istuisi, jos minulla olisi taipumusta virtsatieinfektioihin.

4. Matkapahoinvoinnin estää katselu suoraan eteenpäin auton ikkunasta.

Totta. Matkapahoinvointi syntyy, kun tasapainoelinten ja silmän välittämät aistimukset ovat ristiriidassa keskenään. Katseen kohdistaminen liikkumattomaan kohteeseen vähentää tätä ristiriitaa.

5. Piharatamon lehti parantaa haavan.

Ehkä totta. Ratamon lehtien käyttö haavan hoidossa on vuosisatoja vanha perinne monissa maissa. Haavoja on perinteisesti ”laastaroitu” käsissä pehmennetyillä lehdillä. Ratamo sisältää kymmeniä erilaisia kemiallisia aineita, joista eräillä on laboratoriokokeissa todettu bakteereita tappavaa ja tulehdusta lievittävää vaikutusta.

Ihmisillä tehtyjä kaksoissokkotutkimuksia asiasta ei kuitenkaan ole. Tärkeää on käyttää puhtaita lehtiä, jotta haava ei tulehdu lisää.

Ratamon lehti saattaa aiheuttaa kosketusihottumaa. Muuta haittaa lehden käytöstä pienten haavojen hoidossa ei ole todettu.

6. Lapsen tukkoisen nenän avaa kuorittu sipuli tyynyn vieressä.

Tarua. Sipulista haihtuvat rikkiyhdisteet saavat nenän ja silmät vuotamaan sekä lapsella että aikuisella, mutta erityistä tukkoisuutta avaavaa vaikutusta sillä ei ole.

7. Lumen ja hiekan syönnistä tulee kipeäksi.

Tarua. Puhtaassa lumessa tai hiekassa ei ole mitään vaarallista. Lasinsirut ovat kuitenkin vaarallisia ja eläinten jätökset haitallisia.

8. Sukat jalkaan! Vilustut kun painelet kylmällä lattialla paljain jaloin.

Tarua. Jalkojen kylmettymisellä ei ole mitään yhteyttä infektioihin.

9. Antibioottikuurit tuhoavat lapsen luontaisen vastustuskyvyn.

Osittain totta. Ihmisen suolistossa ja limakalvoilla on taudinaiheuttajabakteerien lisäksi runsaasti ”hyviä” bakteereita. Antibiootit häiritsevät suolen normaalia toimintaa tappamalla taudin aiheuttajien lisäksi myös hyödyllisiä bakteereita. Antibioottikuuri horjuttaa suoliston bakteeritasapainoa usean viikon ajan ja voi joissakin tilanteissa altistaa uudelle infektiolle.

9. Jos kuumeen alentaa keinotekoisesti kuumelääkkeellä, tauti paranee entistä hitaammin.

Tarua. Infektion paraneminen riippuu elimistön oman puolustusjärjestelmän toiminnasta eli immunologisista tapahtumista, joita kohtuullinen lämpö, mutta ei kuume, saattaa nopeuttaa. Kuumeen alentaminen parantaa vointia, esimerkiksi ruokahalua, joten se saattaa jopa nopeuttaa paranemista.

10. Jos menee tukka märkänä ulos, saa flunssan.

Tarua. Flunssan saamiseen vaikuttaa tartunnalle altistuminen. Sen jälkeen, kun tartunta on jo tapahtunut ja tauti alkamassa, kylmässä ilmassa oleskelu ja kylmettyminen saattavat pahentaa oireita. Tuskin tukan märkyydellä on tässä merkitystä.

11. Hämärässä lukeminen pilaa silmät.

Tarua. Silmät eivät vaurioidu niiden käyttämisestä hämärässäkään. Hyvä valaistus voi kuitenkin ehkäistä katseen tarkentamisen aiheuttamaa rasitusta ja päänsärkyäkin etenkin keski-ikäisillä ja iäkkäämmillä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.