Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Terveessä nivelessä on parempi liukupinta kuin teflonissa. Pidä siitä huoli liikkumalla.

Kananmuna tarttuu kiinni parhaat päivänsä nähneeseen paistinpannuun mutta liukuu kuin leikiten hyväkuntoisella teflonpannulla. Samoin toimivat nivelemme: terveessä nivelessä pinta on liukas kuin parhaassa pannussa. Se vaimentaa vartalon painon ja liikkumisen aiheuttamaa kuormitusta luissa.

Jos kahden luun välinen rusto vaurioituu, liuku vaihtuu kitkaan ja rahinaan. Liikkuminen ja kyykistely sattuvat. Etenkin aamuisin ja pitkän istumisrupeaman jälkeen olo on jäykkä. Nivelissä tuntuu epämääräistä jomottavaa, joskus myös pistävää kipua. Alkuun kipu helpottaa levossa mutta jatkuessaan se alkaa häiritä yöunia.
 
Nivelvaivojen syitä on monia, mutta ylivoimaisesti yleisin niistä on nivelrikko. Yli 75-vuotiaista kolme neljästä sairastaa nivelrikkoa. Se voi kehittyä jo parikymppiselle mutta silloin vaiva saa yleensä alkunsa vammasta, jossa nivelrusto vaurioituu.

— Alkavan nivelrikon huomaa usein kävelyn tai portaissa kulkemisen aikana tuntuvasta jomotuksesta, fysiatrian dosentti Jari Arokoski Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Nivelrikon syytä ei tunneta, mutta sille altistavat ikääntymisen lisäksi lihavuus, fyysisesti rasittava työ ja nivelvammat. Useimmiten rustovaurio iskee polviin tai lonkkiin mutta se voi tulla myös muihin niveliin.

Nivelrikkoa voi ehkäistä pysyttelemällä normaalipainossa ja välttelemällä nivelvammoja, toistuvaa kyykistelyä, raskaiden taakkojen nostoa ja jatkuvaa polvillaan oloa.
 
Parasta ennaltaehkäisyä on liikunta. Se vahvistaa niveliä ympäröiviä lihaksia sekä parantaa tasapainoa, ketteryyttä ja nivelten liikkuvuutta. Myös nivelissä jylläävä tulehdus lievittyy.

Niveliä hellivät lajit, joihin ei liity voimakkaita tärähdyksiä ja vääntöjä. Sellaisia ovat muun muassa kävely — sauvoilla tai ilman — uinti, vesijuoksu ja -jumppa sekä pyöräily. Myös kuntosalilla kannattaa käydä, kunhan ei rehki suurilla painoilla.

— Nivelille on hyväksi kaikki liikunta, joka itsestä tuntuu hyvältä. Mitään ehdottomia kiellettyjä lajeja ei ole, kunhan liikkuminen tuntuu miellyttävältä ja mukavalta, Arokoski neuvoo.

Jos nivelet kipeytyvät liikkuessa, ne rauhoittuvat yleensä parin päivän levolla. Tauon aikana ei pidä jäädä makaamaan vaan harrastaa toisia urheilulajeja kohtuullisen kivun rajoissa. Lihasarkuus on normaali seuraus liikunnasta, sitä ei tarvitse säikähtää.
 
Kipeitä niveliä hoitaa parasetamoli tai tulehduskipulääke. Turvotusta laskee kylmäpussi tai -geeli, joita käytetään useita kertoja päivässä. Kylmä hidastaa kipusignaalien liikkumista ja hoitaa tulehdusta.

Jos treenin jälkeen nivelet ovat aina kipeinä, Arokoski vinkkaa ottamaan 500 milligrammaa parasetamolia puoli tuntia ennen lähtöä. Näin kivut talttuvat jo ennen alkamistaan.

Lääkärille kannattaa hakeutua, jos jomottelu jatkuu ja haittaa arkea. Myös nivelen kuumotus ja turvotus pitää arvioittaa asiantuntijalla. Tarvittaessa määrätään voimakkaampia kipulääkkeitä, kortisonipiikkejä, fysikaalista hoitoa tai akupunktiota.
 
Leikkaukseen päädytään, kun lääkkeet ja liike eivät enää pidä kipuja kurissa ja elinpiiri kutistuu liikuntarajoitteiden takia. Leikattavien keski-ikä on noin 70 vuotta mutta myös nuoremmat saavat tekonivelen silloin, kun se helpottaa oleellisesti elämää.

— Nykyään lääkäri näkee vain harvoin pitkälle eden¬neitä nivelvaurioita. Enää ei ole tapana kärsiä suu irvessä siihen asti, kunnes ei kerta kaikkiaan pääse liikkeelle, Arokoski kiittelee.
 
Asiantuntija Jari Arokoski, fysiatrian dosentti, Kuopion yliopistollinen sairaala

Lue lisää
Nivelrikon hoitokeinot
Tulehduskipulääke ja kortisoni nivelrikkoon?
Mikä avuksi nivelrikkoon?

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti