Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pahanhajuinen hengitys on hälytysmerkki: kaikki ei ole kunnossa.

Pahanhajuisia, rikkipitoisia yhdisteitä syntyy, kun suun bakteerit pilkkovat ruoan proteiineja. Huono suuhygienia, ientulehdus, tupakointi, jotkin lääkkeet, stressi ja suun kuivuminen altistavat pahalle hajulle suussa.

Ensimmäisenä kannattaa skarpata kotihoitoa: Pestä hampaat säännöllisesti, puhdistaa myös kieli ja hammasvälit hammasvälien koosta riippuen hammasväliharjalla, hammaslangalla tai hammastikulla.

Osa ihmisistä haluaa käyttää suuvettä hampaiden pesun tehostamiseksi tai pahanhajuisen hengityksen karkotukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Suuvesistä ei ole terveessä suussa haittaa mutta ei juuri hyötyäkään. Jos suussa on tulehdus, bakteereja tuhoava suuvesi voi kuuriluontoisesti tukea muuta hoitoa, sanoo lehtori Riikka Jokimäki Metropolia Ammattikorkeakoulun Suunhoidon opetusklinikasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös yrttien, kuten persiljan tai basilikan pureskelu peittää tuoksullaan pahaa hajua, vaikka ei sen aiheuttajaa poistakaan. Ksylitolipurkka tai -pastilli ruokailun jälkeen katakisee happohyökkäyksen ja raikastaa oloa.

Hammaslääkärille vaivasta tulee puhua suoraan, sillä syy löytyy esimerkiksi hampaassa olevasta reiästä tai tulehtuneesta ikenestä.

Jos selitys ei löydy suusta, kannattaa kääntyä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin puoleen. Joskus nimittäin nielurisojen kuoppiin kertyy ryynimäisiä, pahanhajuisia kokkareita eli proppuja. Jos proput haittaavat elämää paljon, risat voidaan poistaa.

marjo

Pahaa hajua aiheuttaa mm. kuiva suu!

Kuivaa suuta aiheuttaa:

jotkut lääkkeet (lue haittavaikutukset lääkkeesi pakkauksesta)
jotkut sairaudet
kahvi
tee
colajuomat
sokerit
sokerijuomat
tupakka
jano
alkoholi

Lisäksi pahaa hajua aiheuttaa:

nestemäiset maitotuotteet (aiheuttavat valkoista katetta kielen pinnalle ja kielen takaosaan, joka alkaa haisemaan pahalle)
tupakka
I-tyypin diabetes
närästys (tähän auttaa ruokavalio)
proput nielurisoissa
JUO VETTÄ (aikuinen ei tarvitse maitoa, vaan imeväinen ja vasikka) 

Huuhtele suusi vedellä ruuan jälkeen. Voit myös purskuttaa ruokasoodalla (marketin maustehyllystä halvalla ja 1tl soodaa ja purskuttele pari minuuttia, jonka jälkeen huuhtelet vedellä suun) tai kookosöljyllä (marketin öljyhyllystä).
Suun normaali hoito:

Osta vaahtoamatonta hammastahnaa hyvin varustetusta marketista, apteekista, luontaistuotekaupoista tai ekokaupoista (mm. ruohonjuuri).
ÄLÄ KÄYTÄ suuvettä
Hampaat pestään ja hammasvälit puhdistetaan päivittäin ja käydään vuosittain suuhygienistillä ja ehkä jopa hammaslääkärissä, jos on reikiintyvää hammassorttia.
Kieli puhdistetaan katteesta kielenkaapimella (myydään marketeissa parilla eurolla) ja harjaamalla hammasharjalla kieli hammaspesun yhteydessä.
Muita syitä:
nielurisat, joissa saattaa muhia krooninen tulehdus tai sitten niissä voi olla pahanhajuisia proppuja

Jos vika on nielussa, niin korva-, nenä- kurkkulääkäri on oikea lekuri. Yleislääkärillä voi ensin käydä näyttämässä nieluaan, joka tarvittaessa laittaa lähetteen erikoislääkärille.

  • ylös 18
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla