Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Siedätyshoidossa pistetään 50 kertaa. Tulevaisuudessa allergiasuojaksi riittää muutama pistos.

Siitepölyjen, eläinhilseen ja ruoka-aineiden allergeenit saavat monien silmät verestämään, nenän vuotamaan tai ihon kutiamaan. Lääkkeet lievittävät oireita, mutta vain siedätyshoito parantaa allergian. Jopa puoli miljoonaa suomalaista hyötyisi siedätyksestä, mutta vuosittain siihen pääsee vajaa pari tuhatta.

Esimerkiksi heinänuhan siedätys on tehokas mutta pitkä ja kallis hoito. Se vaatii 50 piikkiä terveysasemalla tai monta vuotta tablettihoitoa kotona. Allergian parantamiseen kuluu paljon rahaa, aikaa ja siedätysvalmistetta. Toisinkin voisi olla.

Kliinisen allergologian professorin Johannes Savolaisen mukaan menetelmät siedätyshoitojen korvaamiseen ovat pitkälle olemassa. Esimerkiksi jos siedätysvalmiste annettaisiin suoraan imusolmukkeeseen, kolme pistosta riittäisi. Åbo Akademissa tutkitaan menetelmää, jossa pistosten tehoa lisätään erilaisilla apuaineilla ja VTT:ssä allergeenien rakennetta muokataan tehokkaammaksi geeniteknologian avulla.

Turkulaisten yliopiston kehittämä TADM-molekyyli voimistaa siedätyshoitoon käytetyn allergeenin vaikutusta. Kokeissa sillä terästetty siedätyspiikki paransi hiiren heinänuhan ja kananmuna-allergian.

– Ihmiselle voisi riittää 4–6 siedätyspistosta nykyisten 50 sijaan. Periaatteessa sillä voitaisiin hoitaa mitä tahansa allergiaa, sillä TADM vahvistaa minkä tahansa allergeenin vaikutusta.

Professori Johannes Savolainen ei ole varma, saako suomalaiskeksintö koskaan lääketeollisuudelta rahaa ihmiskokeisiin, mutta siitä hän on varma, että 10 vuoden kuluttua meillä on parempi allergiarokote. Niin moni tutkimuslaitos sitä maailmalla kehittelee.

 

Näin allergiaa hoidetaan nyt

  1. Jos nenä vuotaa ja silmiä kutittaa siitepölyaikaan, ilman reseptiä saatavia antihistamiini tabletteja kannattaa kokeilla ihan omatoimisesti. Antihistamiini estää allergiseen tulehdukseen liittyvän histamiinin vaikutuksen kudoksissa, jolloin allergiaoireet vähenevät.
  2. Steroidisuhkeet rauhoittavat tulehdusta hengitysteiden limakalvoilla, jolloin allergisen nuhan oireet vähenevät. Suihkeet otetaan käyttöön, kun suun kautta otettavat antihistamiinit eivät riitä. Vaikka steroidejakin saa ilman reseptiä, lääkärinmääräyksellä hoidon saa halvemmalla.
  3. Siedätyshoitoon turvaudutaan silloin, kun allergiaoireet eivät lääkkeillä rauhoitu. Suomessa siedätetään koivulle, timoteille, pujolle, ampiaiselle ja mehiläiselle. kissalle, koiralle ja hevoselle. Kielenalussiedätys on tarjolla lehtipuu- ja heinäallergiaan. Eläinallergiasta pääsee vain 3 vuoden pistoshoidolla.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.