Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Siedätyshoidossa pistetään 50 kertaa. Tulevaisuudessa allergiasuojaksi riittää muutama pistos.

Siitepölyjen, eläinhilseen ja ruoka-aineiden allergeenit saavat monien silmät verestämään, nenän vuotamaan tai ihon kutiamaan. Lääkkeet lievittävät oireita, mutta vain siedätyshoito parantaa allergian. Jopa puoli miljoonaa suomalaista hyötyisi siedätyksestä, mutta vuosittain siihen pääsee vajaa pari tuhatta.

Esimerkiksi heinänuhan siedätys on tehokas mutta pitkä ja kallis hoito. Se vaatii 50 piikkiä terveysasemalla tai monta vuotta tablettihoitoa kotona. Allergian parantamiseen kuluu paljon rahaa, aikaa ja siedätysvalmistetta. Toisinkin voisi olla.

Kliinisen allergologian professorin Johannes Savolaisen mukaan menetelmät siedätyshoitojen korvaamiseen ovat pitkälle olemassa. Esimerkiksi jos siedätysvalmiste annettaisiin suoraan imusolmukkeeseen, kolme pistosta riittäisi. Åbo Akademissa tutkitaan menetelmää, jossa pistosten tehoa lisätään erilaisilla apuaineilla ja VTT:ssä allergeenien rakennetta muokataan tehokkaammaksi geeniteknologian avulla.

Turkulaisten yliopiston kehittämä TADM-molekyyli voimistaa siedätyshoitoon käytetyn allergeenin vaikutusta. Kokeissa sillä terästetty siedätyspiikki paransi hiiren heinänuhan ja kananmuna-allergian.

– Ihmiselle voisi riittää 4–6 siedätyspistosta nykyisten 50 sijaan. Periaatteessa sillä voitaisiin hoitaa mitä tahansa allergiaa, sillä TADM vahvistaa minkä tahansa allergeenin vaikutusta.

Professori Johannes Savolainen ei ole varma, saako suomalaiskeksintö koskaan lääketeollisuudelta rahaa ihmiskokeisiin, mutta siitä hän on varma, että 10 vuoden kuluttua meillä on parempi allergiarokote. Niin moni tutkimuslaitos sitä maailmalla kehittelee.

 

Näin allergiaa hoidetaan nyt

  1. Jos nenä vuotaa ja silmiä kutittaa siitepölyaikaan, ilman reseptiä saatavia antihistamiini tabletteja kannattaa kokeilla ihan omatoimisesti. Antihistamiini estää allergiseen tulehdukseen liittyvän histamiinin vaikutuksen kudoksissa, jolloin allergiaoireet vähenevät.
  2. Steroidisuhkeet rauhoittavat tulehdusta hengitysteiden limakalvoilla, jolloin allergisen nuhan oireet vähenevät. Suihkeet otetaan käyttöön, kun suun kautta otettavat antihistamiinit eivät riitä. Vaikka steroidejakin saa ilman reseptiä, lääkärinmääräyksellä hoidon saa halvemmalla.
  3. Siedätyshoitoon turvaudutaan silloin, kun allergiaoireet eivät lääkkeillä rauhoitu. Suomessa siedätetään koivulle, timoteille, pujolle, ampiaiselle ja mehiläiselle. kissalle, koiralle ja hevoselle. Kielenalussiedätys on tarjolla lehtipuu- ja heinäallergiaan. Eläinallergiasta pääsee vain 3 vuoden pistoshoidolla.
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.