Maailmanluokan Aku Ankka -taiteilija Kari Korhonen piirtää ja käsikirjoittaa Espoon Tapiolassa eikä kaipaa ulos kotiympyröistä. Hänen tarinansa koskettavat ankkafaneja 39 maassa.

Paras matka on retki pään sisälle, Kari Korhonen, 40, pohtii. Kun oma sisäinen maailma on vahva, siitä riittää ammennettavaa mitä mielikuvituksellisempiin seikkailuihin.

Erakoksi itseään kuvaileva mies on Suomen ainoa Ankkapiirtäjä ja -käsikirjoittaja. Hänen sarjojaan on julkaistu 39 maassa, aina Yhdistyneitä Arabiemiirikuntia ja Australiaa myöten.

Suuri suosio ei näy suurieleisenä elämänä. Kotoaan Korhonen poistuu vain harvoin. Työhuonekin on kätevästi kotitalon alakerrassa. Onnekseen Korhonen viihtyy hyvin itsekseen. Työ on yksinäistä puurtamista aamuyhdeksästä iltayhdeksään.

– Hullu se on, joka ei kotonaan viihdy.

Intohimo yksityiskohtiin

Ulkomaille Korhosella ei ole hinkua. Hän pakkaa matkalaukkunsa vain, kun taiteilijaa kaivataan kertomaan työstään kirja- tai sarjakuvamessuille.

– Suurten ihmismassojen kohtaamisen jälkeen haluaisin melkein käpertyä nurkkaan ja nyyhkyttää hotellihuoneessa. Onneksi seuraavana päivänä helpottaa ja osaan jopa nauttia fanien tapaamisesta.

Korhonen pitää itseään tyypillisenä nörttinä, ja kertoo sen hitunen ylpeyttä äänessään. Hän on intohimoisen kiinnostunut yksityiskohdista. Niihin käytettyä aikaa ei lasketa:

– Kun innostun jostain, haluan tietää siitä ja sen pienimmistä sivupoluista kaiken. Lempilukemistani ovat tietokirjat.

Hatara muisti hävittää yhä useammin osan tiedoista, mutta Korhonen nauttii siitä, että on hallinnut uuden asian edes hetken. Tarvittaessa yksityiskohdat voi palauttaa mieleen kirjoista.

Kotikirjasto on rönsyilevä ja laaja. Korhonen leikkasi kirjastokorttinsa kahtia yli 20 vuotta sitten. Opuksista oli vaikea luopua lainausajan päätyttyä ja karhulappuja tuli tiuhaan. Nyt ei ole enää sitä ongelmaa, kun kaikki mielenkiintoiset kirjat ovat omia.

5-vuotiaan naurut

Piirtämistä Korhonen ei aio jättää ennen kuin joku koputtaa olkapäähän ja kehottaa laskemaan kynät. Kuulu chileläinen Disney-piirtäjä Vicar oli uransa huipulla 65-vuotiaana.

Ankkalinnan hahmoista Korhoseen vetoaa eniten Roope-setä. Keräilyvimmainen Roope on väärinymmärretty romantikko, joka ei tahallaan tee pahaa kenellekään.

Virikkeitä tarinoihinsa Korhonen saa kirjoista ja televisiosta. Harrastamaan hän ei työpäivän jälkeen jaksa, mieluisinta on olla paikoillaan.

– Televisio on ihmisen paras ystävä. Tv-tähdet eivät intä vastaan.

Ympäristöään taiteilija tarkkailee pienten yksityiskohtien tarkkuudella. Muistikirjaan ja nyttemmin sähköpostiin on tallentunut huomioita arkisista tilanteista, jotka odottavat aikaansa ja paikkaansa Ankkalinnassa.

Lapsivoittoiselle yleisölle piirtäminen ei kahlitse Korhosta.

– Piirrän 5-vuotiaalle itselleni. Jos se naurattaa minua, se naurattaa todennäköisesti lukijoitanikin.

 

Ammatti: Suomen kansainvälisesti julkaistuin sarjakuvapiirtäjä ja -käsikirjoittaja, jonka Aku Ankka -tarinoita on julkaistu 39 maassa. Kokoelmakirja Ankkojen Suomi ilmestyy syksyllä 2014.

Perhe: Kaksi maatiaiskissaa.

Asuu: Espoon Tapiolassa.

Harrastukset: Vanhojen kirjojen keräily, mielellään ensipainoksena.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.