Maailmanluokan Aku Ankka -taiteilija Kari Korhonen piirtää ja käsikirjoittaa Espoon Tapiolassa eikä kaipaa ulos kotiympyröistä. Hänen tarinansa koskettavat ankkafaneja 39 maassa.

Paras matka on retki pään sisälle, Kari Korhonen, 40, pohtii. Kun oma sisäinen maailma on vahva, siitä riittää ammennettavaa mitä mielikuvituksellisempiin seikkailuihin.

Erakoksi itseään kuvaileva mies on Suomen ainoa Ankkapiirtäjä ja -käsikirjoittaja. Hänen sarjojaan on julkaistu 39 maassa, aina Yhdistyneitä Arabiemiirikuntia ja Australiaa myöten.

Suuri suosio ei näy suurieleisenä elämänä. Kotoaan Korhonen poistuu vain harvoin. Työhuonekin on kätevästi kotitalon alakerrassa. Onnekseen Korhonen viihtyy hyvin itsekseen. Työ on yksinäistä puurtamista aamuyhdeksästä iltayhdeksään.

– Hullu se on, joka ei kotonaan viihdy.

Intohimo yksityiskohtiin

Ulkomaille Korhosella ei ole hinkua. Hän pakkaa matkalaukkunsa vain, kun taiteilijaa kaivataan kertomaan työstään kirja- tai sarjakuvamessuille.

– Suurten ihmismassojen kohtaamisen jälkeen haluaisin melkein käpertyä nurkkaan ja nyyhkyttää hotellihuoneessa. Onneksi seuraavana päivänä helpottaa ja osaan jopa nauttia fanien tapaamisesta.

Korhonen pitää itseään tyypillisenä nörttinä, ja kertoo sen hitunen ylpeyttä äänessään. Hän on intohimoisen kiinnostunut yksityiskohdista. Niihin käytettyä aikaa ei lasketa:

– Kun innostun jostain, haluan tietää siitä ja sen pienimmistä sivupoluista kaiken. Lempilukemistani ovat tietokirjat.

Hatara muisti hävittää yhä useammin osan tiedoista, mutta Korhonen nauttii siitä, että on hallinnut uuden asian edes hetken. Tarvittaessa yksityiskohdat voi palauttaa mieleen kirjoista.

Kotikirjasto on rönsyilevä ja laaja. Korhonen leikkasi kirjastokorttinsa kahtia yli 20 vuotta sitten. Opuksista oli vaikea luopua lainausajan päätyttyä ja karhulappuja tuli tiuhaan. Nyt ei ole enää sitä ongelmaa, kun kaikki mielenkiintoiset kirjat ovat omia.

5-vuotiaan naurut

Piirtämistä Korhonen ei aio jättää ennen kuin joku koputtaa olkapäähän ja kehottaa laskemaan kynät. Kuulu chileläinen Disney-piirtäjä Vicar oli uransa huipulla 65-vuotiaana.

Ankkalinnan hahmoista Korhoseen vetoaa eniten Roope-setä. Keräilyvimmainen Roope on väärinymmärretty romantikko, joka ei tahallaan tee pahaa kenellekään.

Virikkeitä tarinoihinsa Korhonen saa kirjoista ja televisiosta. Harrastamaan hän ei työpäivän jälkeen jaksa, mieluisinta on olla paikoillaan.

– Televisio on ihmisen paras ystävä. Tv-tähdet eivät intä vastaan.

Ympäristöään taiteilija tarkkailee pienten yksityiskohtien tarkkuudella. Muistikirjaan ja nyttemmin sähköpostiin on tallentunut huomioita arkisista tilanteista, jotka odottavat aikaansa ja paikkaansa Ankkalinnassa.

Lapsivoittoiselle yleisölle piirtäminen ei kahlitse Korhosta.

– Piirrän 5-vuotiaalle itselleni. Jos se naurattaa minua, se naurattaa todennäköisesti lukijoitanikin.

 

Ammatti: Suomen kansainvälisesti julkaistuin sarjakuvapiirtäjä ja -käsikirjoittaja, jonka Aku Ankka -tarinoita on julkaistu 39 maassa. Kokoelmakirja Ankkojen Suomi ilmestyy syksyllä 2014.

Perhe: Kaksi maatiaiskissaa.

Asuu: Espoon Tapiolassa.

Harrastukset: Vanhojen kirjojen keräily, mielellään ensipainoksena.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.