Pienillä teoilla saa estettyä aikuisiän diabeteksen puhkeamisen tai ainakin siirrettyä sairastumista. Yksikään liikuttu puolituntinen tai laihdutettu kilo ei mene hukkaan, sillä keho muistaa sille tehdyt hyvät teot jopa vuosia.

500 000 SUOMALAISTA

sairastaa diabetesta. Se on aineenvaihduntasairaus, jossa haiman insuliinin tuotanto on heikentynyt, kokonaan loppunut tai insuliinin vaikutus kudoksissa on heikentynyt. Insuliini laskee verensokeria. Ennusteiden mukaan diabetekseen sairastuneiden määrä saattaa jopa kaksinkertaistua 10–15 vuodessa. Ennustuksille voi näyttää pitkää nenää, jos päättää panna elämäntapansa kuntoon. Se on, ainakin teoriassa, varsin helppoa.

45 VUODEN

iässä kannattaa viimeistään tutkituttaa sokeriarvonsa, etenkin jos on ylipainoinen, suvussa on diabetesta tai saa diabeteksen riskitestissä yli 12 pistettä. Keski-ikäisten ja sitä vanhempien sairautena pidettyä tyypin 2 diabetesta on jo lapsillakin.

6 MMOL/L

ja sen alle on normaali paastosokeri. Kun lukema ylittää kuusi mutta on alle seitsemän, puhutaan kohonneesta paastosokerista. Tämän takana voi olla sokerihäiriö, jota kutsutaan esidiabetekseksi. Sen hoitaminen on tärkeää, sillä se on diabeteksen riskitekijä, joka voi altistaa taudin puhkeamiselle.

7,8–11 MMOL/L

arvo kahden tunnin sokerirasituskokeessa kertoo heikentyneestä sokerinsiedosta eli toisesta esidiabeteksen muodosta, joka on vielä suurempi diabeteksen riskitekijä kuin kohonnut paastosokeri. Viimeistään silloin on aika juurruttaa terveelliset tottumukset elämäänsä.

11 MMOL/L TAI ENEMMÄN

kahden tunnin sokerirasituskokeessa ja paastosokeri on 7 tai yli, kyseessä jo diabetes. Alkava diabetes on petollinen, sillä se voi olla pitkään oireeton ja kuitenkin jo tällöin voi kehittyä diabeteksen liitännäissairauksia, kuten sepelvaltimotauti. Pitempään edenneen diabeteksen merkkejä ovat ovat väsymys, ärtyneisyys, jano ja tihentynyt virtsaamistarve käydä.

PUHJETTUAAN DIABETES

ei välttämättä enää taltu pelkillä tottumusten tarkistuksella vaan useimmiten tarvitaan elinikäistä lääkitystä.

5 PROSENTIN

laihtuminen (mikä tarkoittaa 80-kiloisella 4 kiloa) laskee sairastumisvaaraa diabetekseen. Jos lisää samalla myös liikuntaa ja muuttaa ruokavaliotaan terveellisemmäksi sairastumisriski voi pienentyä tutkimusten mukaan peräti 70 prosenttia. Pienempikin pudotus auttaa.

25 TAI ENEMMÄN

painoindeksissä merkitsee ylipainoa. Normaalipainoisen painoindeksi on 20-24. Kun painoindeksi kohoaa yli 30:n, puhutaan jo lihavuudesta. Painoindeksi lasketaan kaavalla: paino (kg) jaettuna pituus x pituus (m).

20 PROSENTTIA

keski-ikäisistä suomalaisista on suuressa vaarassa sairastua aikuisiän diabetekseen. Jos toisella vanhemmista on diabetes, riski sairastua on 40 prosenttia. Kahden diabetesta sairastavan lapsella riski on 70 prosenttia. Jo pienillä elintapamuutoksilla voi estää sairastumisen tai vähintäänkin siirtää sitä vuosilla. Kaikki on kotiinpäin: keho muistaa sille tehdyt hyvät työt vaikka välillä repsahtaisikin.

80 SENTIN

ylitys vyötärönympäryksessä naisilla ja 94 sentin ylitys miehillä lisää diabeteksen vaaraa. Peili kertoo yhdellä vilkaisulla saman kuin mittanauha. Omenaksi keskivartalolle kasaantuva rasva häiritsee sokeriaineenvaihduntaa. Hyvä asia on, että laihtuessa liikarasva lähtee tehokkaimmin vyötäröltä. Myös liikunta, ilman laihtumistakin, puree vatsaontelon sisäiseen rasvaan.

85 PROSENTTIA

diabetekseen sairastuvista on ylipainoisia, mutta se voi tulla myös normaalipainoiselle. Taustalta löytyy tällöin yleensä haiman toimintahäiriö. Samat terveelliset elintavat sopivat painosta riippumatta diabeteksen ehkäisyyn.

⅔ HYVÄÄ RASVAA

kovien rasvojen osuus pieneksi. Ohje sopii ihan kaikille, mutta erityisesti niille, joilla diabetes kolkuttelee nurkan takana. Suosi Itämeren ruokavaliota: runsaasti marjoja, kasviksia, kalaa, rypsiöljyä ja täysjyväleipää. Sokeri ei ole kiellettyä, eikä erillisiä dieettituotteita tarvita — mutta tärkeää on, että syö vain sen, minkä kuluttaa.

1 RAVINTOLA-ANNOS

alkoholia (12 cl viiniä tai pullo keskiolutta) naisilla ja kaksi miehillä päivässä on kohtuukäytön raja. Runsas alkoholinkäyttö lisää energian¬saantia, nostaa verenpainetta ja lisää diabeteksen uhkaa.

4–5 TUNTIA

liikuntaa viikossa ehkäisee diabetesta. Se tekee noin puoli tuntia päivässä. Ylipainoisen tai lihavan kannattaisi kuitenkin liikkua tätäkin enemmän. Mukaan lasketaan hyötyliikunta, kuten kauppareissut kävellen, imurointi ja puutarhatyöt. Kohtuullinen ponnistelu parantaa sokeritasapainoa, laskee kolesterolia ja verenpainetta sekä auttaa painonhallinnassa. Liikunta on hyödyllistä vaikka se ei laihduttaisikaan: lihasmassa kasvaa ja rasvan osuus vähenee.

4–7 KUPPIA

kahvia päivässä suojaa diabetekselta.

20 KILOA

ylipainoa tai tupakointi — vaara on yhtä suuri. Tupakka nostaa verenpainetta ja edistää diabetekseen liittyviä verisuonivaurioita munuaisissa, silmänpohjissa ja hermoissa. Keho kiittää tupakoinnin lopettajaa.

ASIANTUNTIJA Timo Saaristo, lääketieteen tohtori, tutkija, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Lue lisää
Diabeteksesta voi parantua
Kokeile ruokavaliota, joka ehkäisee diabetesta
Aikustyypin diabetes, minullako?

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.