Onko sinunkin kotona ainainen kaaos?

Monen kotona tavaroiden yleinen olomuoto on kasa. Ja niistä kasoista halutaan kiihkeästi eroon, jopa ammattilaisen avulla.

Työpiste on siisti, paperit sievästi pinoissa, mapit ryhdikkäästi riveissä. Kummilapset hymyilevät valokuvissa nätisti vieretysten eikä kirjovehkassa ole yhtäkään ruskeaa lehteä. Mutta kotona odottaa kaaos: avaamattomat postit lojuvat mattona eteisen lattialla, olohuoneen pöydästä on tullut epämääräisen sälän loppusijoituspaikka, siellä täällä näkyy kirjapinoja ja vaatemyttyjä. Kaapit pitää avata varoen, koska niistä saattaa tulla niskaan ihan mitä tahansa – sen Tuula Lahtinen jo tietääkin.
Hän on professional organizer, ammattiraivaaja, jolle hujan hajan olevat huushollit ovat tuttua työsarkaa.
– Ihminen tulee helposti sokeaksi sotkulle. Kun tottuu siihen, että tämä nyssäkkäkasa on ollut tässä kolme kuukautta, se voi hyvin olla siinä vaikka vuoden. Kotiin muodostuu reittejä: rappusissa harpataan yhden kasan yli ja matkalla keit-tiöstä makuuhuoneeseen kaarretaan tuosta, kun ei päästä suoraan läpi, Lahtinen kuvailee.

Mieti, miksi säilytät mitäkin

Lahtinen kutsutaan hätiin silloin, kun kodin kaaos muuttuu hallitsemattomaksi. Hän raivaa turhat tavarat pois ja järjestelee tarpeelliset tavarat paikoilleen järkevämmin. Kaatopaikalle tai kierrätykseen päätyy yleensä monta jätesäkillistä kamaa.
– Kodeissa säilytetään hirveästi roinaa, kuten tyhjiä pahvilaatikkoja: on ostettu uusi kahvinkeitin, ja säästetään pakkaus. Paljon on myös rikkinäisiä tavaroita. Ne pitää laittaa pois tai korjauttaa. Miksi pitää jotain, mitä ei voi käyttää?

Uusi koti kierrätyskeskuksesta

Tamperelaisen Tuula Lahtisen asiakkaat ovat tuiki tavallisia ihmisiä: työssä käyviä pariskuntia, eläkeläisiä, lapsiperheitä. Yhdistävänä tekijänä on vain tavara, josta ei päästä eroon omin voimin.
– Moni sanoo, ettei saa mitään aikaiseksi yksin. Yhdessä innostus tarttuu. Rupattelemme samalla kun tyhjennämme vaikka vaatekaappia. Kysyn suoraan, että lähtisitkö nyt tämä päällä kävelemään Hämeenkadulle.
Vaatekaappien lisäksi Lahtinen syynää kaiken muunkin: keittiön kaapit tyhjennetään vanhentuneista ruokatarvikkeista, ostoskanavalta tilattu kuntopyörä joutaa kierrätykseen ja lahjaksi saadut koriste-esineet myyntiin.

Luottamuksellista hommaa

Joskus Lahtinen toimii yksin. Mistä hän voi silloin tietää, mitä tavaroita voi heittää roskiin ja mitä pitää säilyttää?
– Olen käynyt läpi esimerkiksi yrityksen papereita ja yksityisiä papereita. Kyllä niistä näkee, ovatko ne tärkeitä vai eivätkö ole. Mutta onhan tämä luottamuksellista hommaa, kun pääsee penkomaan kodin pyhimpiä paikkoja.

Miksi joku kerää tavaraa, mutta toinen ei? Kyse on persoonallisuuseroista, joita voi oppia ymmärtämään.

Kulutuskäyttäytymistä tutkinut kauppatieteiden tohtori Mika Pantzar ymmärtää halun päästä tavarasta eroon.
   – Omaisuudesta huolehtiminen vaatii aina vaivannäköä. Myös ympäristöasiat ovat pinnalla. Tästä syystä tavarasta irrottautuminen voi tuntua helpottavalta tai vapauttavalta.
Pantzar kuitenkin huomauttaa, että luopumista on aina edeltänyt hamstraaminen: ne ovat hyvin lähellä toisiaan.
– Kun vauraus on kerran nähty ja koettu, siitä on helpompi luopua. Tämä on rikkaan valtion ihmisten hupia.
– Kulutus on kuitenkin osa elämää, eikä siitä kannata kantaa tarpeettomasti huonoa omaatuntoa. Jos ihminen kokee jonkin esineen tarpeelliseksi, se on tarpeellinen.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.