Vatsa voi paremmin, kun uhraat sille hitusen huomiota. Herkänkin vatsan saa yhteistyöhön kuitupitoisella ruoalla, liikunnalla ja riittävällä vedenjuonnilla.

Vikuroiva vatsa hävettää ja nolottaa, turhaan. Lääkärille kannattaa kertoa arimmatkin vaivat: närästää, turvottaa, ummettaa ja pierettää. Nämä toiminnallisten vatsavaivojen oireet ovat tuttavallisen ikäviä melkeinpä meille jokaiselle. Ne ovat onneksi vaarattomia mutta osaavat kyllä hankaloittaa elämää.

Suuren kansainvälisen elintarvikevalmistajan teettämässä kyselyssä yli puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että vatsan kunto on iso tekijä hyvinvoinnissa.

– Sitä se on etenkin naisille, sillä naiset kärsivät vatsavaivoista useammin kuin miehet. Moni koettaa hoitaa vaivansa itse lähtemättä lääkäriin ja muutamalla kotikonstilla se usein onnistuukin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokailutottumusten muuttaminen, stressin ja jännityksen välttely ja liikunnan sekä veden juonnin lisääminen tepsivät moneen vatsavaivaan, vinkkaa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HUSista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kipu kuin vyö

Erikoislääkäri listaa vatsavaivojen kärkiryhmän: toiminnallinen dyspepsia, ärtyvän suolen oireyhtymä, refluksitauti sekä ummetus. Valtaosan kiusallisista vatsaoireista aiheuttaa tämä nelikko, josta dyspepsian kansa tuntee vanhastaan mahakatarrina tai gastriittina.

– Sen syntysyyt liittyvät ruokailuun, mahalaukun venymiseen, hidastuneeseen tyhjenemiseen, mahalaukun häiriintyneeseen liikkeeseen tai vääränlaiseen ruokavalioon. Taustalla saattaa myös olla mahalaukun liikahappoisuus.

Epäsäännöllinen kuidunsaanti sekä ilmaa vatsaan keräävien ruokien, kuten papujen, kaalin tai herneiden, syönti voi sekin aiheuttaa dyspepsiaa.

Lue Lisää Mistä kuitua saa?

–Dyspepsiaan liittyy laaja, usein ylävatsalle painottuva jomottava kipu, joka saattaa tuntua vatsalla poikittaisesti kuin vyönä: potilas osoittaa usein kipualuetta liikuttamalla kämmentään edestakaisin poikittain ylävatsan alueella. Useimmat kärsivät myös vatsan turvottelusta.

Joskus kiputuntemusten taustalla on yksilön herkkyys tuntea ylipäätään kipua, joten vaivan taustalla voi olla keskushermosto – siis aivot.

Dyspepsiasta kärsivillä todetaan muita useammin myös ahdistuneisuutta, masennusta ja neuroottisuutta.

–Monet hakeutuvat lääkäriin nimenomaan psyykkisten syiden takia. Toisaalta dyspepsiaoireita esiintyy ilmankin. Vaikka mahahapon erittyminen kiihtyy jokaisella ruokaillessa, jotkut tuntevat happoisuuden kivuliaana. Osalla potilaista mahahapon eritys on tavallista runsaampaa.

Perttu Arkkilan mukaan viidesosa dyspeptikoista hyötyy selvästi happoa vähentävistä lääkkeistä. Ensin kannattaa kuitenkin jättää syömisistä pois turvottavat ruoka-aineet ja katsoa, väheneekö kipukin samalla.

Lue lisää Herkän vatsan FODMAP-ruokavaliosta

–Kuitua pitää silti saada säännöllisesti, vaikka jotkin kuitupitoiset ja ilmaa keräävät ainekset pudottaisikin ruokalistalta. Jos dyspepsiavaivat ovat satunnaisia, voi syynä olla epäsäännölliset kuituannokset.

Apteekista saa reseptittömiä happolääkkeitä, joita voi testata oireisiin. On hyvä muistaa, että monet yleisesti käytetyt tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeiini, aiheuttavat joskus dyspepsiatyyppisiä oireita.

– Kokeile silloin vatsaystävällisempää kipulääkettä, esimerkiksi parasetamolia.

Ei mikään luulotauti

Ärtyvän suolen oireyhtymä on useimmiten vatsakipujen, turvotuksen ja ilmavaivojen summa. Monesti vatsa on väliin ripulilla, välillä ummessa.

–Suoliston liike voi olla oireyhtymässä häiriintynyt. Tässäkin syynä saattaa silti olla ihmisen yksilöllisen kipukynnyksen mataluus, kiireinen elämänrytmi, stressi, masennus tai ei-tahdonalaisen hermoston häiriö. Ärtyvä suoli -potilailla on usein myös tihentynyttä virtsaamistarvetta.

Kolmantena taustatekijänä vaivalle voi olla mahasuolikanavan tulehdusreaktio.

–Esimerkiksi salmonellainfektio saattaa jättää parannuttuaan perinnökseen ärtyvän suolen oireiston kuukausiksi, Arkkila tiivistää.

Hyvä sentään, että ärtyvän suolen oireyhtymä lasketaan nykyään jo ihan oikeaksi sairaudeksi, erikoislääkäri mainitsee. Ennen kun saattoi käydä niin, että oireet pantiin luulotaudin piikkiin.

Aina vatsavaivojen syyt eivät selviä vatsan tähystyksessä tai ultraäänessä.

–Toiminnallisten vatsavaivojen diagnoosi ja hoito lähtevät ensisijaisesti potilaan kuvailemasta oireistosta, eikä tähystystä tai ultraääntä välttämättä tarvita.

Entäpä hoito? Perttu Arkkila kehottaa ensin turauttamaan reippaasti ilmat ulos tai röyhtäisemään, se helpottaa usein kipujakin. Toisena ohjeena seuraavat elämäntapamuutokset: ilmaa keräävät ruoat pois, asteittain lisää kuitua joko ruoasta tai erityisistä kuituvalmisteista sekä apteekista käsikauppalääkkeitä ummetukseen tai ripuliin.

– Mutta jos mikään näistä konsteista ei auta, vatsalääkäri voi ehdottaa potilaalle keskushermostoon vaikuttavia vanhemman polven mielialalääkkeitä pienin annoksin. Ne purevat erityisesti ärtyvän suolen kipuoireisiin nostamalla kipukynnystä.

Elämäntavat kuntoon

Kun rintalastan takana polttelee ja närästää ja hapan neste tuntuu nousevan kohti kurkkua, on kyseessä refluksitauti. Mukana on usein vatsalta rintakehälle kohoava kipu. Mahanesteiden lisäksi jopa ruokaa voi kulkeutua takaisin kurkkuun saakka.

– Refluksitautipotilailla voi olla äänen käheyttä, toistuvia ylähengitysteiden infektioita, kuten keuhkoputkentulehduksia tai jopa keuhkokuumeita, nielemisvaikeuksia sekä kiillevaurioita hampaissa.

Happoa vähentävä ja mahalaukun pH-arvoa nostava lääkitys lievittää useimpien potilaiden oireita. Jos reseptittömät valmisteet eivät tepsi, lääkäri määrää astetta tehokkaampia lääkkeitä, protonipumppuinhibiittoreita.

–Lääkityksen ohella kannattaa ehdottomasti välttää kahvia, alkoholia sekä rasvaista ja suolaista ruokaa. Kiristävät vaatteetkin pahentavat oireita, samoin kumartelu. Refluksipotilas saa yöt saa paremmin nukuttua, kun korottaa sängyn päätypuolta ylemmäs. Vankat ilta-ateriat olisi syytä vaihtaa kevyempiin, Arkkila ehdottaa.

Refluksitauti on monen ylipainoisen vaiva, sillä vyötärörasva lisää painetta vatsaonteloon ja happo nousee herkemmin ruokatorveen. Painon pudottaminen helpottaa yleensä oireita.

– Joskus refluksitaudin taustalla on palleatyrä. Siinä mahalaukun ja ruokatorven liittymäkohdan pallea-aukko on väljentynyt ja osa mahalaukusta nousee pallean yläpuolelle. Hankalia oireita aiheuttava palleatyrä voidaan leikata.

Lue lisää Närästys kuriin – parhat keinot ja hoidot

Vettä ummetukseen

Ummetus on hyvin yleinen, joskin aivan turhaan hävetty vatsavaiva. Närästystä kyllä valitellaan ääneen, mutta suolen hidasta toimintaa harvemmin. Ummetuksessa ulostamistiheys harvenee ja ulostemassan määrä pienenee. Usein uloste on hyvin kovaa ja ulostaminen tekee kipeää. Vatsa on kipeä ja turvottaa.

– Ummetuksen aiheuttajia on lukuisia. Moniin aineenvaihduntatauteihin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan, liittyy ummetusta, ja useat neurologiset sairaudet, kuten Parkinsonin tauti, tuovat muassaan myös ummetusta.

Myös hermovaurioihin esimerkiksi lantio- tai selkäleikkauksissa liittyy sivutuotteena ummetus, mutta suoli voi olla yksinkertaisesti tulehtunut tai ahtautunut.

– Jos ummetus alkaa äkillisesti yli viisikymppisenä, ulosteen mukana tai oksentaessa tulee verta ja ihminen laihtuu, kyse voi olla suoliston kasvaimesta. Kasvaimen aiheuttama ummetus ei laannu ja tule takaisin, vaan on pysyvää. Tällaisissa oireissa on syytä mennä lääkäriin.

Toiminnallisen ummetuksen kotihoidoksi Perttu Arkkila listaa kuidun, tyyliin erilaisten leseiden, lisäämisen ruokavalioon, riittävän nesteen -mieluiten veden- juomisen: kaksi litraa on hyvä määrä päivässä. Liikunnan lisäys pistää niin ikään vipinää suoleen.

– Apteekista saa elintarvikkeiksi luotettavia, turvallisia ummetusvalmisteita. Niistä osa kasvattaa ulostemassaa ja helpottaa sitä kautta pytyllä käyntiä, toiset vilkastuttavat suolen toimintaa.

Lue lisää Eroon ummetuksesta
 

Muita syitä vatsavaivoihin

 1. Atrofinen gastriitti on mahalaukun vuosikymmenien mittaan kehittynyt tulehdustila, jonka syy on lähes aina helikobakteeri. Helikobakteeri vähenee Suomessa koko ajan ja lapsilla se on jo hyvin harvinainen. Aikuisilla bakteerin häätöhoito kannattaa, sillä häädöllä estetään mahdollinen mahasyöpä tai ainakin maha- ja pohjukaissuolihaavan synty. Helikobakteeri todetaan verikokeella, ulostetestillä tai hengityskokeella.
 2. Rakenteellinen dyspepsia on pysyvä kipu, joka johtuu esimerkiksi sappikivistä, mahasyövästä tai mahahaavasta.
 3. Keliakia johtuu siitä, että viljan valkuaisaine, gluteiini, aiheuttaa perimältään alttiille ohutsuolen nukkakadon. Limakalvo vaurioituu. Keliakiaa etsitään verikokein, mutta sairaus varmistetaan ohutsuolesta otettavalla koepalalla.
 4. Laktoosi-intoleranssi johtuu siitä, että elimistön kyky hajottaa maitosokeria eli laktoosia on huonontunut. Jos potilaalla epäillään laktoosi-intoleranssia, helpointa on varmistaa se jättämällä ruokavaliosta pois maitotuotteet. Jos oireet katoavat, otetaan maitotuotteet takaisin käyttöön. Jos vaivat palaavat uudestaan, niiden syynä on todennäköisesti laktoosi-intoleranssi. Silloin maitotuotteet on syytä jättää kokonaan pois.
 5. Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus ovat molemmat kroonisia eli pysyviä suoliston alueen tulehduksia, jotka alkavat usein nuorena aikuisena. Oireina on tavallisimmin ripulia, verta ulosteessa ja vatsakipua.
 6. Perä- tai paksusuolen syöpää on syytä epäillä, jos vatsaoireet alkavat iäkkäämpänä, oireet kehittyvät äkillisesti, eivät helpota tai lisääntyvät, jos vatsakipuun liittyy laihtumista, ilmaantuu veren tuloa joko ulostaessa tai oksennuksessa tai jos kipu on selkeästi paikallinen ja tuntuu vain yhdessä kohtaa vatsalla. Jos verikokeissa havaitaan lisäksi anemiaa tai tulehdusarvojen nousua, lääkäri tutkii syövän mahdollisuuden.

 

 

Milloin lääkäriin?

 • Kun ruokavalio- ja elintapamuutokset eivät auta, apteekin käsikauppalääkkeet eivät tehoa ja vaiva vain jatkuu tai pahenee.
 • Kun vatsavaiva alkaa äkillisesti yli viisikymppisenä eikä helpota millään konstilla.
 • Kovissa kivuissa ja kun vaiva alkaa haitata selkeästi elämää ja esimerkiksi unta.
 • Kun ulostaessa tai oksentaessa tulee verta.
 • Kun ulostamisesta tulee kovin vaikeaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla