Saattohoito auttaa paitsi kuolevan myös hänen omaistensa vointia kuoleman lähestyessä. Helsingissä sijaitseva Terhokoti täyttää tänään 5. syyskuuta 25-vuotta.

Saattohoito on kivun ja psyykkisten oireiden lievittämistä parantumattomasti sairaan hoidoissa. Saattohoito päättyy potilaan kuolemaan. Hoidolla pyritään helpottamaan syövän tai muun parantumattoman sairauden oireita viimeisten päivien ja kuukausien aikana.

Helsingissä sijaitseva Terhokoti täyttää tänään 25 vuotta. Terhokoti on yksi Suomen neljästä saattokodista. Terhokotiin kuuluu saattohoito-osaston lisäksi myös kotisairaanhoitoa sekä sairaala, jossa potilaat käyvät päiväseltään. Saattohoitoa annetaan hoitokotien lisäksi myös sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Terhokodin johtajana työskentelee ylilääkäri Juha Hänninen, joka on julkaissut lukuisia kirjoituksia ja ihmisarvoisen saattohoidon ja hyvän kuoleman puolesta.

Suurin osa potilaista on syöpäpotilaita. Suomessa kuolee vuosittain runsaat 10 000 ihmistä syöpään. Pääkaupunkiseudulla syöpäkuolemia on vuosittain runsaat 1300.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valtaosa saattohoitopotilaista on kuolevia syöpäpotilaita, mutta samoja hoitoja annetaan kaikille kuoleville, kuten keuhkoahtaumatautia ja MS-tautia sairastaville sekä ALS- ja AIDS-potilaille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saattohoidon kulmakivi on kipuja ja hengenahdistusta lievittävä lääkehoito, mutta tärkeä rooli on myös henkisellä tuella. Se, että kuoleva ihminen saa viettää viimeiset elinpäivänsä rauhassa läheistensä kanssa on sekä hänelle itselleen että omaisille tärkeää. Tuki psykologisiin ja muun muassa maailmankatsomuksellisiin tarpeisiin pystytään hyvin järjestetyssä saattohoidossa tarjoamaan rauhallisessa ympäristössä ja potilaan ja omaisten yksilölliset tarpeet huomioiden.

Tänä vuonna Terhokoti keskittyy myös kouluttamaan terveydenhuollon henkilökuntaa, kuten lääkäreitä ja hoitajia sairaaloissa ja vanhainkodeissa.

Lue lisää Saattohoito sairaalassa, HT

Terhokodin kulmakivet

  • Kuoleman näkemistä normaalina elämän päätepisteenä
  • Oireiden lievittämistä
  • Psyykkisen ja henkisen tuen antamista
  • Potilaan tukemista aktiiviseen elämään
  • Tukea perheelle sairauden aikana ja kuoleman jälkeen.    (Lähde: www.terho.fi/)
Sisältö jatkuu mainoksen alla