Saattohoito auttaa paitsi kuolevan myös hänen omaistensa vointia kuoleman lähestyessä. Helsingissä sijaitseva Terhokoti täyttää tänään 5. syyskuuta 25-vuotta.

Saattohoito on kivun ja psyykkisten oireiden lievittämistä parantumattomasti sairaan hoidoissa. Saattohoito päättyy potilaan kuolemaan. Hoidolla pyritään helpottamaan syövän tai muun parantumattoman sairauden oireita viimeisten päivien ja kuukausien aikana.

Helsingissä sijaitseva Terhokoti täyttää tänään 25 vuotta. Terhokoti on yksi Suomen neljästä saattokodista. Terhokotiin kuuluu saattohoito-osaston lisäksi myös kotisairaanhoitoa sekä sairaala, jossa potilaat käyvät päiväseltään. Saattohoitoa annetaan hoitokotien lisäksi myös sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Terhokodin johtajana työskentelee ylilääkäri Juha Hänninen, joka on julkaissut lukuisia kirjoituksia ja ihmisarvoisen saattohoidon ja hyvän kuoleman puolesta.

Suurin osa potilaista on syöpäpotilaita. Suomessa kuolee vuosittain runsaat 10 000 ihmistä syöpään. Pääkaupunkiseudulla syöpäkuolemia on vuosittain runsaat 1300.

Valtaosa saattohoitopotilaista on kuolevia syöpäpotilaita, mutta samoja hoitoja annetaan kaikille kuoleville, kuten keuhkoahtaumatautia ja MS-tautia sairastaville sekä ALS- ja AIDS-potilaille.

Saattohoidon kulmakivi on kipuja ja hengenahdistusta lievittävä lääkehoito, mutta tärkeä rooli on myös henkisellä tuella. Se, että kuoleva ihminen saa viettää viimeiset elinpäivänsä rauhassa läheistensä kanssa on sekä hänelle itselleen että omaisille tärkeää. Tuki psykologisiin ja muun muassa maailmankatsomuksellisiin tarpeisiin pystytään hyvin järjestetyssä saattohoidossa tarjoamaan rauhallisessa ympäristössä ja potilaan ja omaisten yksilölliset tarpeet huomioiden.

Tänä vuonna Terhokoti keskittyy myös kouluttamaan terveydenhuollon henkilökuntaa, kuten lääkäreitä ja hoitajia sairaaloissa ja vanhainkodeissa.

Lue lisää Saattohoito sairaalassa, HT

Terhokodin kulmakivet

  • Kuoleman näkemistä normaalina elämän päätepisteenä
  • Oireiden lievittämistä
  • Psyykkisen ja henkisen tuen antamista
  • Potilaan tukemista aktiiviseen elämään
  • Tukea perheelle sairauden aikana ja kuoleman jälkeen.    (Lähde: www.terho.fi/)
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.