Riippuvaiseksi voi tulla päihteistä, mutta myös pelaamisesta. Mitä voi tehdä, jos riippuvuudet alkavat hallita elämää?

Joku ajautuu viettämään aikaa netissä enemmän kuin on tarkoitus, toinen löytää itsensä tuon tuosta pelikoneen äärestä, halusi tai ei.

Vaikka mitään kemiallisia aineita ei nautita, aivojen välittäjäaineisiin toiminnalliset riippuvuudet ja niitä vakavammat addiktiot vaikuttavat samansuuntaisesti kuin päihteet. Ne saavat aikaan dopamiinitulvahduksen ja nopeasti syntyvän mielihyvän tunteen. Ja kun tähän tottuu, himo kasvaa helposti.

Riippuvuuksien aivokemialliset vaikutukset ovat mutkikkaita, eikä niitä vielä tunneta hyvin. Ihmiskokeita on tehty vähän, joten farmakologian professori Esa Korpi kertoo esimerkin eläinkokeesta.

– Kun apinat saavat jonkin palkkion tehtyään vaadittavan suorituksen, dopamiini tulee aluksi palkkion saamisen jälkeen. Mutta kun haluttu palkkio on saatu kyllin monta kertaa, hermoverkon reaktio muuttuu. Dopamiinia alkaakin vapautua jo, kun tulee jokin vihje siitä, että palkkion saanti on mahdollista. Kun palkkio sitten saadaan, dopamiinin eritys ei enää lisäännykään.

Tutkimukset osoittavat, että sama pätee ihmisiin.

– Kun peliriippuvainen melkein voittaa, hänen aivoissaan aktivoituvat samat alueet, muun muassa dopamiinialue, kuin oikeasti voittaessaan. Tämä todennäköisesti pitää yllä pelihalua.

Riippuvuuden aivovaikutukset eivät pääty tähän. Ne ulottuvat myös solujen aineenvaihduntaa ja toimintaa kiihottavaan glutamaattijärjestelmään ja hermoverkostojen toiminnan rytmittämisestä huolehtivaan GABA-järjestelmään.

Dopamiinijärjestelmän kanssa nämä kaksi vaikuttavat monipuolisesti kaikkeen, mitä aivoissa tapahtuu. Siitä johtuu, että on äärimmäisen vaikeaa kehittää vaikkapa lääkettä, jolla pelkkää riippuvuuskäyttäytymistä voitaisiin hoitaa. Lääke vaikuttaisi arvaamattomasti moniin muihinkin aivotoimintoihin.

Rakkausbiologiaa

Perimmiltään jokainen, riippuvainen tai ei, tarvitsee aivokemiallisestikin ilmeneviä mielihyväkokemuksia. Kaipuu niihin on syvällä ihmisessä.

– Dopamiinitulvahduksen saa alkuperäisimmillään, kun tuntee olevansa syvästi yhteydessä toiseen ihmiseen. Niinpä se koetaan tiedostamatta, kun ollaan rakastuneita, psykiatrian professori Matti Huttunen sanoo.

Aivoja kuvantamalla nähdään, että kun rakastuneelle näytetään rakastetun kuvaa, dopamiinin eritys lisääntyy. Sama tapahtuu vauvassa, kun äiti näkee hänen hymynsä ja vastaa siihen.

– Rakkausbiologia on hämmästyttävän samanlaista kuin riippuvuuskäyttäytyminen. Ne käyttävät samoja neurobiologisia mekanismeja, tuottavat mielihyvää ja pitävät siksi otteessaan.

Mielihyvä lääkitsee

Aina ei riitä se dopamiini, jota luonnostaan olisi tarjolla. Moni ajautuu tavoittelemaan lisää riippuvuuskäyttäytymisellä. Siihen voi houkutella esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus tai jatkuva stressi.

– Jatkuvan stressin piinaamana mielihyvän saamisen kynnys nousee. Ylimääräisellä dopamiiniannoksella olo muuttuu paremmaksi, Huttunen selittää.

Osa riippuvuuskäyttäytymisestä on ilman muuta perinnöllistä.

– Pelkästään riippuvuuksille altistavaa yhtä geeniä ei ole. On löytynyt niille altistavia geenejä, jotka vaikuttavat myös muuhun käyttäytymiseen, kuten stressiherkkyyteen, ahdistuneisuuteen ja masennustaipumukseen. Ne ovat usein suvuittain kulkevia temperamentin ja persoonallisuuden osia.

Tuskin kenellekään kuitenkaan kohtalonomaisesti kehittyy haitallisia riippuvuuksia. Oleellista on, että niiden aiheuttajalle altistutaan otollisissa olosuhteissa, Esa Korpi sanoo.

Mopo karkaa

Riippuvuudessa vaikkapa pelaamista, nettiä, seksiä tai alkoholia käytetään ahdistuksen ja yksinäisyyden tapaisten tunteiden hoitoon niin paljon, että syntyy ongelmia.

Silloin tilanne on kuitenkin vielä jossain määrin hallinnassa. Jos riippuvuus kehittyy addiktioksi, kysymys ei enää ole ”itsehoidosta”. Addiktiota on vaikea ellei mahdotonta hallita ja lopettaa silloinkaan, kun ne aiheuttavat paljon haittaa.

– Addiktoitunut ihminen tarvitsee dopamiinitulvahduksen sen itsensä vuoksi, että tuntisi olevansa olemassa. Sitä tavoitellaan hyvin tietäen, että se on järjetöntä, mutta on vain pakko, Matti Huttunen sanoo.

Toiminnallisille riippuvuuksille on ominaista myös se, että kuten alkoholinkäyttö, nekin usein hävettävät. Siksi ne saattavat eristää ihmisistä, joilla ei ole samaa ongelmaa.

Pikavoitto koukuttaa

Kohtalokkaastikin riippuvuutta aiheuttavia ovat monet rahapeliautomaatit.

– Pelaaminen vie mukanaan, koska siinä on mukana raha, jännitys ja voiton mahdollisuus. Lumovoimaisimpia ovat pelit, joita katsotaan ruudulta, joissa  tempo on nopea ja mahdollisen voiton saa heti, tietää tutkimuspäällikkö Tuukka Tammi A-klinikkasäätiöstä.

Tällaiset pelit pitävät otteessaan, koska pelikertojen välillä ei ole taukoja, jolloin voisi havahtua tekemään jotain muuta ja unohtaa pelaamisen.

– Pelikoneen äärellä haaveillaan kympeistä tai jopa miljoonista, jos pelataan nettipokeria. Tai jos ei haaveilla, pelätään häviötä tälläkin nimenomaisella pelikerralla, pahimmassa tapauksessa pelivelkojen paisumista, Tuukka Tammi sanoo.

Kaikki pelit eivät kuitenkaan koukuta yhtä tehokkaasti. Lotto on harmittomampi, koska se ei sido pelaamiseen ja voitosta tulee tieto vain kerran viikossa. Niin pitkää odotusaikaa tuskin kenenkään ajatukset pysyvät vain voiton mahdollisuudessa.

Me pelaajat

Suuri osa pelikoukkuun jääneistä on yksinäisiä ihmisiä. Pelaaminen voi olla heille tekemisen ja yhteisön hakemista. Pelisaleissahan on yleensä monia muitakin. Niinpä niissä käy paljon esimerkiksi vanhempia naisia.

Alttiita pelien houkutuksille ovat myös raskaan elämänmuutoksen keskellä elävät ja maahanmuuttajat, joiden kotikulttuurissa pelataan paljon.

Myös koulupojissa on liikaa pelaavia. Peliongelmaisten auttavaan puhelimeen, Peluuriin soittavista ylivoimaisesti suurin osa onkin nuoria miehiä. Toinen suurehko soittajien ryhmä ovat vanhemmat naiset.

Peliriippuvuus muuntuu usein elämäntilanteiden mukana. Ongelmia on voinut olla vuosia sitten, kun asiat ovat syystä tai toisesta menneet huonosti. Helpommassa vaiheessa pelaaminen on saattanut jäädä, mutta alkanut taas uusien vaikeuksien myötä.

Tarvitsetko pelikiellon?

Peliriippuvuudelle ominaista on, että häviön jälkeen mennään uudelleen pelaamaan toiveena saada hävityt rahat takaisin.

– Se on tavallaan rationaalinenkin suunnitelma, Tuukka Tammi sanoo.

Muissa riippuvuuksissa tällainen kompensointiyritys ei johda mihinkään.

– Vaikkapa eilisen alkoholinkäyttöä ei voi kompensoida juomalla uudelleen tänään.

Jos tuntuu, että pelihallit vetävät puoleensa vastustamattomasti, niihin voi pyytää itselleen porttikiellon.

– Se on tehokas keino siinä mielessä, ettei porttikieltoa voi itse purkaa, Tuukka Tammi sanoo.

Peliriippuvuustesti

 1. Jos pelaat: kuinka usein palaat takaisin toisena päivänä voittaaksesi häviämäsi summan takaisin?
 2. Oletko koskaan sanonut, että olet voittanut rahaa pelissä, vaikka oikeasti oletkin hävinnyt?
 3. Onko sinulla omasta mielestäsi ollut ongelmia rahapelien kanssa?
 4. Oletko koskaan pelannut enemmän kuin olit aikonut?
 5. Oletko halunnut lopettaa rahapelaamisen, mutta et uskonut kykeneväsi siihen?

Tee Päihdelinkin rahapelitesti.

Ensiapua riippuvuuteen

 • päätä aamulla, ettet pelaa tänään
 • kierrä kaukaa tutut pelipaikkasi
 • hanki pelikielto pelihalleihin
 • tutustu päihdelinkkiin
 • soita Peluuriin.

Lue lisää riippuvuuksista.

Lue myös:
Nettiriippuvuus


 

Toiminnallisten riippuvuuksien tunnusmerkkejä

 • Tuottavat nopean tyydytyksen ja vaikuttavat aivojen aineenvaihduntaan.
 • Synnyttävät toleranssin, riippuvuuteen turvaudutaan yhä useammin ja suurempina annoksina.
 • Samalla ihmisellä voi olla monia erilaisia riippuvuuksia.
 • Alttius riippuvuuksille vaihtelee elämäntilanteen mukaan
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.