Puhdista hammasvälit joka päivä.
Puhdista hammasvälit joka päivä.

Säännöllinen pesu on hyvä alku, mutta se ei vielä takaa, että saat pitää hampaasi. Lue mikä muu suojaa suutasi.

 1. HARJAA VAIN KAHDESTI päivässä mieluiten sähköharjalla. Älä paina kovaa. Pari kolme minuuttia riittää. Pidempi ja tiuhempi harjaus saa ikenet vetäytymään ja paljastaa arat hammaskaulat.
 2. KÄYTÄ FLUORITAHNAA. Älä käytä valkaisevaa tahnaa jatkuvasti, se voi naarmuttaa kiilteen pintaa. Hammastahnaa ei tarvitse huuhdella pois, vaan sen fluori saa jäädä vaikuttamaan.
 3. PUHDISTA HAMMASVÄLIT JOKA PÄIVÄ sopivankokoisella hammasväliharjalla, silikonisella harjatikulla tai hammaslangalla. Oikeankokoinen väliharja on tehokkaampi kuin hammaslanka.
 4. SYÖ VAIN 5 X PÄIVÄSSÄ Aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala aiheuttavat hampaisiin viisi puolen tunnin mittaista hapotusta. Ne hammaskiille kestää. Useammasta happohyökkäyksestä alkaa reikiintyminen.
 5. ÄLÄ NAPSI Hampaidenkin takia kannattaa syödä säännöllisesti eikä napostella. Jo yksi rusina aiheuttaa puolen tunnin happohyökkäyksen. Kovat juustot, pähkinät ja maustamaton vishy eivät juurikaan aiheuta happohyökkäystä. Niitä voi siis napata, jos hiukoo.
 6. JUO VETTÄ Tuoremehukin on hapanta ja syövyttää kiillettä, sokerijuomista puhumattakaan. Pahimpia kiilteelle on sokerin ja hapon yhdistelmä kuten virvoitusjuomissa. Myös maustettu kivennäisvesi ja sokerittomatkin virvoitusjuomat pehmentävät kiillettä.
 7. SYÖ KSYLITOLIA Ksylitoli ei estä happohyökkäystä kokonaan, vaan puolittaa sen 15 minuuttiin. Silti ksylitolin pureskelu tai imeskely kannattaa, koska ksylitoli myös pehmentää plakkia helpommin irtoavaksi.

Asiantuntija: Hanna Kauhanen, suuhygienisti, Plusterveys Hammaslääkärit Oy, Kuopion Hymyhammas.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
hampaaton eläkeläinen

jos kouluhammaslääkäri on saanut kovan pelkotilan potilaaseen niinkuin minullle porasi  hampaan  niin ohueksi että syödessä katkesi ja kun eisaanut takahammasta pois sanoi kyllä siihen liha kasvaa päälle nyt sitten käytän proteesia

 • ylös 18
 • alas 6
Vierailija

"SYÖ VAIN 5 X PÄIVÄSSÄ Aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala..."

Miten niin "vain"? Älytöntä. Minusta 5 kertaa ei ole mikään "vain", vaan johan siinä joku mossottaa lähes koko ajan jotain. En minä ainakaan pysty syömään edes 4 kertaa päivässä, paitsi jos treenaan koko päivän. 1-3 kertaa riittää, useimmiten 2.

Ei ihme jos ihmiset ovat ylipainoisia tai joutuvat syömään "ruuansulatus"tuotteita tai närästyslääkkeitä, kun ruuansulatus on sotkussa, kun sekään ei saa hetken lepoa.

 • ylös 6
 • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla