Särkylääkkeitä saa ilman reseptiä apteekista. Silti ne ovat kovia lääkkeitä, joilla on tehoa mutta myös vaarallisia sivuvaikutuksia.

1. Kipua ei pidä kestää vaan lievittää heti, ettei se kroonistu.

Totta, käytännön järjen rajoissa. Jokaista pientä tuntemusta ei tarvitse lääkitä, mutta selvät kiputilat kannattaa hoitaa tehokkaasti. Jos kipuja on toistuvasti, niiden syy pitää selvittää eikä syödä viikkokausia itsehoitolääkkeitä.

2. Jotkin ruoat, esim. greippimehu, vievät tehon särkylääkkeeltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarua. Päinvastoin greippimehu lisää useiden lääkkeiden, esimerkiksi verenpainelääkkeinä käytettävien kalsiumsalpaajien, vaikutuksia ja haittoja, koska se estää niiden hajoamista ja poistumista elimistöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kaikki särkylääkkeet ärsyttävät vatsaa.

Tarua. Parasetamoli, joka ei ole tulehduskipulääke, ei yleensä ärsytä mahaa. Sen käyttäjän ei tarvitse pelätä limakalvovaurioita.

4. Tulehduskipulääkkeet tappavat jopa 300 ihmistä vuodessa.

Mahdollisesti totta. Tulehduskipulääkkeet aiheuttavat suolistossa limakalvovauriota ja lisäävät sisäisen verenvuodon vaaraa. Suomessa ei ole tehty tutkimusta kuolleisuudesta, ja esitetty uhriluku perustuu amerikkalaisista tutkimuksista saatuihin ja Suomen olosuhteisiin sovitettuihin tietoihin. Suolistoverenvuotojen mahdollisuus kasvaa vanhuksilla iän myötä myös ilman tulehduskipulääkkeiden käyttöä.

5. Lapsen kipua ei pidä hoitaa aspiriinilla.

Totta. Asetyylisalisyylihappoa ei suositella enää kenellekään ensisijaiseksi kipulääkkeeksi, koska haitattomampia vaihtoehtoja on olemassa. Yksittäinen ja satunnainen aspiriini ei toki ole sen vaarallisempi kuin uudemmatkaan kipulääkkeet, mutta periaatteessa pyritään siirtymään niihin valmisteisiin, jotka suurissa potilastutkimuksissa ovat aiheuttaneet vähiten vakavia haittoja.

6. Lapsen kipua on parasta lievittää supoilla.

Tarua. Jos lapsi pystyy ottamaan lääkkeen suun kautta, sen imeytyminen ja vaikutus ovat luotettavampia kuin peräpuikolla.

7. Jos aspiriini keksittäisiin nyt, se olisi reseptilääke.

Totta, ainakaan itsehoidon särkylääkkeeksi sitä ei enää hyväksyttäisi. Todennäköisesti sitä suositeltaisiin käytettäväksi vain verisuonitukosten estoon.

8. Pieni päivittäinen annos aspiriinia suojaa sydäntä.

Totta. Asetyylisalisyylihappo estää verihiutaleiden takertumista toisiinsa, joten se vähentää sydän- ja aivoverisuonten tukoksia. Pieni annos aspiriinia kuuluukin infarktin tai muun valtimotaudin sairastaneen päivittäiseen lääkitykseen. Muiden ei sitä kannata varmuuden vuoksi käyttää.

9. On olemassa turvallisia ja ei-turvallisia särkylääkkeitä.

Tarua. Mikään lääke ei ole täysin turvallinen. Mahan ja suolen limakalvoihin kohdistuvien haittojen suhteen parasetamoli on turvallisempi kuin tulehduskipulääkkeet.

10. Särkylääkepäänsärky tulee, jos ottaa joka päivä särkylääkettä.

Totta. Pitkäaikainen, jatkuva särkylääkkeen ottaminen voi johtaa tilanteeseen, jossa särky alkaa heti, kun lääkkeen pitoisuus alenee veressä. Jos päänsärky on niin jatkuvaa että lähes jokapäiväinen lääkitys olisi tarpeen, on syytä hakeutua lääkäriin oireen syyn selvittämiseksi ja parhaan hoitovaihtoehdon löytämiseksi.

11. Selkäsäryn paras lievittäjä on parasetamoli, jota ei voi ottaa liikaa.

Tarua. Parasetamolin liika-annos voi aiheuttaa vakavan maksavaurion.

11. Lihaskipuun kannattaa käyttää kipugeeliä.

Totta. Paikalliseen hoitoon liittyy vähemmän haittoja kuin suun kautta otettuun lääkitykseen. Geeliä tulee käyttää säännöllisesti ohjeen mukaan; silloin tällöin iholle sipaistu aine ei riitä tuottamaan riittävää lääkeainepitoisuutta ihon alla oleviin kudoksiin.

13. Tavallinen särkylääke ei auta migreeniin.

Tarua. Heti kohtauksen alkuvaiheessa otettu tavallinen kipulääke tehoaa useilla myös migreenipäänsärkyyn.

14. Illalla otettu tulehduskipulääke estää seuraavan aamun krapulan.

Hmmm. Krapulaa kaikkine oireineen ei estä muu kuin liian alkoholin välttäminen, mutta tulehduskipulääke voi lievittää päänsärkyä.

Väitteisiin vastasi asiantuntijalääkäri Pirkko Paakkari Duodecimista.

Särkyä lääkkeestä?

Jatkuva päänsärky voi johtua myös liiallisesta särkylääkkeiden käytöstä. Särkylääkekierre kehittyy myös ilman reseptiä saataviin särkylääkkeisiin, jos niitä käyttää päivittäin tai lähes päivittäin.Särkylääke-
päänsärky johtuu siitä, että joutuu ottamaan uutta lääkettä särkylääkevierotusoireisiin eli päänsärkyyn.

Ongelmaan ei ole kuin yksi ratkaisu: särkylääkkeiden käyttö on lopetettava.

Lääkkeiden lopetus voidaan tehdä vähitellen, puoli tablettia päiväannosta alentaen, kunnes kaikki lääkkeet on poissa. Lopettaminen onnistuu myös yhdellä kertaa, jos päivässä liikaa käytetyt lääkemäärät ovat vähäisiä.

Kertarysäyksellä toteutetussa lääkevierotuksessa pari kolme ensimmäistä päivää ovat kamalia, eikä työnteosta ehkä tule mitään, mutta sen jälkeen suurimmalla osalla päänsärky lakkaa tai ainakin vähenee.

Vierailija

En käytä särkylääkkeitä enkä ole koskaan käyttänykään.. jos joku on kroonista niin muiden nappilla hoito heti pienimmästäkin krapulasta tai ties mistä tekosyystä...

 

Yllättävää ettei minulla ole sitä tarvetta näihin lääkkeisiin kun en ole niitä ikinä "vetänyt".

 

Lääkärit eivät kuuntele että en käytä vaan jatkuvasti kirjoittavat reseptejä joita en hae, tuntuu että puhuisi pukille kun yrittää sanoa ettei halua särkylääke reseptiä...

Anteeks kun en ymmärrä. Lääkäri siis kirjoittaa sinulle, terveelle ihmiselle reseptin jota et hae. Öö, miksi? Mistä lääkäri tietää kirjoittaa sinulle reseptin kun et ole sairas etkä käytä kipulääkkeitä?

 

  • ylös 28
  • alas 26

en käytä särkylääkettä jatkuvasti vaan siloin jos on joku paikka kipeä esm.  kuukautiskivut  ja päänsärky nihin ottan särkylääke burana  vatsakivut  ottan vatsalääke lactanon 400  en koskaa turhaa ottan lääkettä  kuukautiskivut ovat kovia vatsakivuilla

  • ylös 23
  • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla