Monet jatkavat tupakointia sydänkohtauksen jälkeen, vaikka lopettaminen ehkäisisi uusia oireita ja pidentäisi elinikää. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaminen vähentäisi myös potilaiden rintakipuja ja parantaisi muutenkin elämänlaatua.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 4 000 sydänkohtaukseen sairastuneen seurantatietoihin. Potilaista kolmannes ei ollut tupakoinut koskaan, runsas kolmannes oli lopettanut ennen sairastumista ja loput tupakoivat sairastumisen jälkeen. Tupakoivista melkein puolet kuitenkin lopetti vuoden sisällä sairastumisesta.

Sairastumisen jälkeen parhaiten pärjäsivät odotetusti potilaat, jotka eivät olleet tupakoineet tai olivat lopettaneet ennen sairastumista, mutta sairastumisen jälkeen lopettaneet eivät eronneet suuresti savuttomista. Verrattuna tupakointia jatkaneisiin heillä oli vähemmän rintakipuja ja he arvioivat mielialansa selvästi paremmaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvaltalaisten tulokset lisäävät tutkimusnäyttöä tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyistä ja osoittavat lopettamisen kannattavan vielä sydänkohtauksen jälkeenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes 2015;DOI:10.1161/ CIRCOUTCOMES.114.001545)
http://circoutcomes.ahajournals.org/content/early/2015/08/25/CIRCOUTCOME...

Sisältö jatkuu mainoksen alla