Parkinsonin tautia sairastavat usein potevat pahaa ummetusta, joka ei välttämättä helpota edes lääkkeillä. Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella ummetus saattaa kuitenkin ilmaantua jo vuosia ennen Parkinson-diagnoosia ja siten olla ensimmäisiä merkkejä taudin kehittymisestä.

Tulosten perusteella ummetusta potevien riski sairastua myöhemmin Parkinsonin tautiin oli yli kaksi kertaa suurempi kuin henkilöiden, jotka eivät kärsi ummetuksesta. Yhteys havaittiin jopa potilailla, jotka sairastuivat Parkinsonin tautiin vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Havainnot vahvistavat näyttöä ummetuksen ja Parkinsonin taudin yhteyksistä, mutta vielä ei tiedetä, mistä yhteys tarkalleen johtuu. On siis mahdollista, että ummetus on ensimmäisiä merkkejä keskushermostomuutoksista, jotka myöhemmin johtavat Parkinsonin tautiin, mutta yhtä hyvin taustalla voi olla jokin kolmas tekijä, joka altistaa sekä ummetukselle että Parkinsonin taudille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yhdeksän tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat runsaan 740 000 potilaan terveystiedoista. Tulokset julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2015;DOI:10.11.36/jnnp-2015-311680)
http://jnnp.bmj.com/content/early/2015/09/07/jnnp-2015-311680.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla