Anni kysyy aina ennen nukkumaanmenoa, kumpi vanhemmista on aamulla kotona. Koko perhe on harvoin koolla. Kuva: <span class="photographer">Satu Kemppainen</span>
Anni kysyy aina ennen nukkumaanmenoa, kumpi vanhemmista on aamulla kotona. Koko perhe on harvoin koolla. Kuva: Satu Kemppainen

Kun perheen molemmat vanhemmat ovat vuorotyössä, hoitoremmi ja työnantajan joustavuus ovat kultaakin kalliimpia.

Helmi, 34, ja Matias Loukolan, 37, seinäkalenteri on täynnä merkintöjä: siihen on mahdutettu vanhempien aamu- ja iltavuorot, reissutyöt ja muut perheen tärkeimmät menot.

Matiaksen työ vihannesten ja hedelmien vastaanottajana ja laaduntarkastajana on aamu- ja iltavuoroissa. Helmi on lentoemäntänä usein öitäkin poissa kaukolentojen vuoksi. Se tarkoittaa, että koko perhe on yhtä aikaa kotona vain harvoin.

- Olen kotoa pois seitsemän tai kahdeksan yötä kuukaudessa. Viime kuussa meillä ei ollut yhtäänyhteistä vapaapäivää, Helmi kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Loukolat kiittelevät sekä työnantajan että lähipiirin joustavuutta. Jos Helmille osuu aamulento Matiaksen aamuvuoroviikolla, Matias yrittää vaihtaa iltavuoroon, jotta lastenhoito järjestyisi helpommin. Helmi taas siirtyy kesäksi osa-aikaiseen työhön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tilanne on ollut sama Annin, 9, syntymästä lähtien, joten sekä vanhemmat että lapset ovat ehtineet tottua siihen.

Lastenhoitoremmissä ovat molempien siskot ja vanhemmat.

Lapset ottavat äidin poissaolot ja yön yli kestävät hoitojärjestelyt rennosti. Lastenhoitoremmissä ovat molempien siskot ja vanhemmat. Jos Matiaksella on työviikonloppu ja Helmillä samaan aikaan lento kaukokohteeseen, lapset viettävät usein koko viikonlopun Helmin vanhempien luona.

Perhe pitää yhteyttä viesteillä ja videopuheluilla. Useimmiten vanhemmat sumplivat työvuorojaan ja lastenhoitovastuuta tekstiviestein. Vaikka arjen järjestely on välillä hankalaa, se toisaalta pakottaa pitämään yhteyttä tiiviisti - ehkä enemmän kuin muuten tulisi pidettyä.

- Viesteissä on sekä arkisia asioita että pusipusiviestejä, Helmi naurahtaa.

Kaiken säädön vastapainoksi on kuitenkin vapaita arkipäiviä, jolloin lapset ovat päiväkodissa ja koulussa ja vanhemmat saavat viettää hetken kahden. Joskus työmatkat tarjoavat Helmille myös kaivattua omaa aikaa.

- Lensin viime viikolla päivälennolla Ouluun, otin salikamat mukaan ja menin siellä salille.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla