Puhukaa, on parisuhdevalmentaja Paula Immon ykkösneuvo vauvavuotta eläville vanhemmille. Kuva: Janica Karasti
Puhukaa, on parisuhdevalmentaja Paula Immon ykkösneuvo vauvavuotta eläville vanhemmille. Kuva: Janica Karasti

Vauva tuli, yhteinen aika meni? Parisuhdevalmentaja Paula Immo kertoo, miten parisuhde ei jää vanhemmuuden jalkoihin.

1. Huolehdi omasta jaksamisestasi

Tämä on ykkösasia: sinun jaksamisestasi ei voi huolehtia kukaan muu. Tarvitset voimia uudessa elämäntilanteessa, joten yritä saada lepoa, syödä hyvin ja huolehtia fyysisestä kunnostasi. Näe ystäviä, katso elokuva, lue – mitä tahansa, jota tehdessäsi tunnet olevasi juuri sinä itse.

Kun vauvan tarpeet ovat huomion keskipisteenä, itsensä alkaa helposti nähdä ainoastaan äitinä tai isänä. Tämä taas on varma suhteen väljähdyttäjä. Omien hetkien voima on siinä, että ne muistuttavat, että olet paljon muutakin.

2. Puhu puolisosi kanssa

Kun suhteessa puhutaan, siinä useimmiten myös rakastetaan ja harrastetaan seksiä. Keskusteluyhteys auttaa ylläpitämään myös tunneyhteyttä ja fyysistä yhteyttä, jotka ovat hyvän suhteen kaksi muuta tukipilaria. Jos yhteys on päässyt katkeamaan, aloita pienestä: sano joka aamu huomenta ja kysy illalla, miten päivä meni. Näytä, että kuuntelet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sano joka aamu huomenta ja kysy illalla, miten päivä meni.

3. Älä syyttele

Jos et ole tyytyväinen, kerro se. Syyttely ei kuitenkaan saa aikaan kuin kinaa. Aloitus ”oletko koskaan ajatellut, että” tai ”kun toimit näin, minusta tuntuu tältä” saa toisen paljon vastaanottavaisemmalle kannalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Halaa ja pussaa

Yhteistä aikaa ei ehkä ole tuntitolkulla, mutta pienet hetket merkitsevät: hellä katse tai halaus kertoo, että huomaat ja välität. Fyysisen läheisyyden ei tarvitse tarkoittaa vain seksiä. Sohvalla sylikkäin istuminenkin on pysähtymistä tärkeimmän äärelle: kiva, että juuri sinä olet siinä.

5. Muista yhteiset unelmat

Mistä haaveilitte ennen perheen perustamista? Millaista on unelmien elämänne? Yhteiset haaveet ovat suhteen liima, jota kannattaa vaalia, vaikka vauva saakin valtaosan huomiosta.

6. Laita harrastuksesi kalenteriin

Onhan omia menoja molemmilla? Kun harrastukset ovat kalenterissa, omaa aikaa tulee varmemmin otettua ja toinen osaa varautua lapsenhoitovuoroon.

Yhteiset haaveet ovat suhteen liima, jota kannattaa vaalia.

7. Tingi tarvittaessa romantiikasta

Pikainen rakastelu voi olla piristystä arkeen, vaikkei kynttilöitä ehditä sytytellä ja illallinenkin jäähtyi jo.

 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla