Eilen toteutimme yhden poikakaverin haaveista ja kävimme haihäkkisukeltamassa! Jep, kuulostaa aika karsealta katsella haita vedestä käsin vain parin senttimetrin päästä. Itse en alkuun ollut ajatuksesta kauhean innoissani, sillä pelkään haita, inhoan kylmää vettä ja tulen tosi helposti merisairaaksi, mutta lopulta poikakaveri sai puhuttua mut mukaan. Kukapa ei voisi vastustaa pieniä haasteita ja pelkojen voittamista!

Mahdollisuus haihäkkisukellukselle oli siinä mielessä ainut laatuinen, että hommaa ei pääse Etelä-Afrikan lisäksi tekemään muualla kuin Meksikossa ja Ausseissa. Etelä-Afrikka on haikeskittymältään näistä kolmesta paras, ja täällä haita on mahdollista nähdä jo parinkymmenen minuutin ajelun jälkeen, kun taas Meksikossa ja Australiassa joutuu haiden perässä ajelemaan jopa tunteja.

Haihäkkisukelluspaikka on Gaansbaissa, jonne on Cape Townista noin 2,5 tunnin ajomatka. Meidän firma tarjosi kyydin ja he hakivat meidät kotoa, mikä oli tosi kätevää. Ennen sukellusta saatiin myös brunssi, ja meille pidettiin tietoisku turvallisuudesta ja haiden elämästä yleensä.

Olin etukäteen suhtautunut vähän epäilevästi siihen, että miten sukellus on järjestetty. Olin myös lukenut, että etenkin Meksikossa haihäkkisukellukseen suhtaudutaan negatiivisesti, sillä hait saattavat oppia siitä huonoja tapoja. No, täällä Etelä-Afrikassa homma on tosi tarkoin säädeltyä. Haita ei saa missään nimessä ruokkia, ja niiden paikalle houkuttamiseksi käytetään ainoastaan kalan tuoksuja ja vedessä kelluvaa ”varjoa”. Näin hait eivät yhdistä veneitä ja ihmisiä ruokaan!

Haihäkkisukellus on myös siinä mielessä haiden kannalta hyvää bisnestä, että sen tuloja voidaan käyttää haiden suojeluun ja tutkimukseen. Ennen haita salametsästettiin paljon, sillä niiden leukaluut on tosi arvokkaita. Haisukellusfirmat tekevät nykyisin niin paljon voittoa, että siitä likenee osuus haiden suojeluun salametsästykseltä!

Tietoiskun jälkeen mulla oli aika hyvä fiilis niin homman haiystävällisyydestä kuin turvallisuudestakin. Olin typeryyksessäni mennyt nimittäin katsomaan ennen sukellusta videon, jossa hai loikkaa haihäkkiin Meksikossa… Hyh! Ainut huoli, joka mulla ennen sukellusta oli, oli merisairaus. Vedin kuitenkin sen verran hyvät dropit, että en jäätävästä aallokosta huolimatta tullut yhtään merisairaaksi!

Meitä oli veneellä noin 30 hengen porukka, ja lyhyen ajomatkan jälkeen löydettiin hait miltei heti. Haihäkki asennettiin veneen viereen, ja menimme häkkiin sisälle 7 hengen ryhmissä. Häkin yläosa oli veden pinnan yläpuolella ja niinpä pystyimme itse päättämään milloin menimme sukelluksiin!

Me menimme häkkiin toiseksi viimeisessä ryhmässä ja saimme varsin hyvät hainäkymät. Hait houkuteltiin eräänlaisella varjolla ja kalatuoksuilla häkin viereen, ja ne tulivat ihan tosi lähelle! Pari haita jopa pureskeli häkkiä, mikä oli vähän pelottavaa! Kuitenkaan homma ei ollut läheskään niin pelottavaa kuin olin etukäteen kuvitellut, vaan oikeastaan tosi kivaa.

Olimme sukeltamassa noin vartin, jonka aikana tosiaan ehdittiin näkemään useampi hai. Sukelluksen jälkeen oli kylmä, mutta onneksi saatiin pyyhkeet ja kuppi kuumaa kaakaota käteen. Viimeinen ryhmä kävi vielä meidän jälkeen sukeltamassa, ja sen jälkeen ajeltiin takaisin rantaan, jossa pääsimme kuumaan suihkuun ja saimme vielä keittolounaan!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat