Jokin aika sitten listasin tänne ratatreenien kolme suosikkiani, ja sain kommenttiboksiin toiveen tehdä sama listaus juoksumattotreeneille! Itse asiassa juoksen täälläkin aika paljon matolla: osittain säiden vuoksi, osittain siksi, että joskus on vaikea löytää baanaa vauhtilenkeille. Mattotreeni toimiikin musta parhaiten vähän pidempien vauhtitreenien tekemiseen, sillä lyhyitä, esimerkiksi 200 metrin vetoja on musta välillä matolla hankala tehdä.

Mattotreeni on vähän erilaista kuin juoksu tiellä, mutta jos siihen valmistautuu oikein, se on ihan mukavaa! Mattotreenissä kannattaa muistaa huomioida seuraavat seikat, jotta treeni olisi mukavaa:

- Matolla juostessa tulee helposti hiki, joten ota mukaan juomapullo ja hikipyyhe.

- Tunteita herättävä musiikki auttaa jaksamaan, joten suosittelen kuuntelemaan muusikkia.

- Mattojen vauhdit eroavat eri mattojen ja valmistajien välillä, joten niiden ei ole täysin luottaminen. Kuuntele siis tarkkaan fiilistä tai katso sopiva vauhti sykkeen perusteella.

- Ennen vauhtilenkkiä muista alku- ja loppuverryttelyt.

Tässäpä siis kolme mattotreenisuosikkiani:

1. Tasavauhtinen reipas 5-8km

Tämä on ehdoton suosikkimattotreenini tällä hetkellä. Alkuun 10-15 minuuttia verryttelyä, ja sen jälkeen 5-8 kilometriä tasavauhtista reipasta juoksua, ja loppuun 10-15 minuuttia verryttelyä. Itse juoksen salille ja takaisin, jolloin matolla juostu aika jää vähän vähäisemmäksi. Kuten tuossa yllä sanoin, kannattaa muistaa, että juoksumattojen välillä on tosi suurta eroa vauhdeissa. Itse mittaankin reippaan vauhdin perustuen sykkeeseen - tämän treenin pyrin tekemään selvästi anaerobisen kynnyksen alapuolella. Fiilis tulee olla sellainen, että tarvittaessa juoksun aikana pystyisi hieman puhumaan ja kun treeni loppuu, ei ole ihan poikki.

2. 4 x 4 minuuttia

Tämä treeni on hyvä vastine ratatonneille. Tähänkin treeniin kuuluu kunnon alku- ja loppu verryttelyt, ja sitten vaan juokset neljän minuutin vetoja neljä peräkkäin, välissä kolmen minuutin kävely/ hölkkäpalautus. Aloita esimerkiski puolimaratonia vastaavasta vauhdista ja lopeta viiden kilsan kisavauhtiin.

3. Kiihtyvä 4-6km

Kiihtyvä treeni on kiva siinä mielessä, että siinä pääsee kasvattamaan vauhtia koko ajan, jolloin mielenkiinto säilyy paremmin. Itse juoksen yleensä kiihtyvän 6 kilometriä siten, että juoksen ekat 2 kilsaa noin puolimaratonvauhtia, seuraavat 2km hieman kovempaa ja viimeiset 2 kilsaa kympin kisavauhtia. Vauhtia voi nostaa myös jokaisen kilometrin jälkeen ja treenin voi tehdä lyhempänä!

Kommentit (2)

Vilkku

Mulla tahtoo juoksumatolla kipeytyä jalkaterät ja sääret/polvet :( Varmaan kun on jotenkin epäluonnollinen tuo juoksualusta + ei oo niin hyvät sisäjuoksukengät.. Tai sitten on tekniikassa häikkää. Ootko huomannu että ittelläsi rasittuis jalat juostessa matolla?

Sansu
Liittynyt21.5.2013

Matto on pehmeämpi juoksualusta kuin vaikkapa asvaltti tai mondo, joten en usko, että alustan epäluonnollisuudesta on kyse. Kuitenkin matto on suht kova verrattuna vaikkapa purtsiin tai hiekkatiehen, joten kannattaa tsekata et kengissä on vähän tukea!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat