Kulttuurishokki voi iskeä, kun matkaa Suomen kamaralta johonkin vieraaseen, mahdollisesti hyvin erilaiseen kulttuuriin. Uuden maan tavat ja tottumukset tuntuvat oudoilta ja aiheuttavat hämmenystä, jolloin sopeutuminen voi olla alkuun vaikeaa. Käänteinen kulttuurishokki on kuitenkin kyseessä silloin, kun palaa vieraasta maasta kotimaahan, mutta kotimaan kulttuuri aiheuttaakin sopeutumisongelmia.

Itselleni jostain syystä paluu Etelä-Afrikasta Suomeen on ollut hankalampaa kuin kuvittelin, ja jonkinlaisia käänteisen kulttuurishokin piirteitä on ollut ilmassa. Älkää käsittäkö väärin - on ollut ihanaa tulla takaisin kotiin ja Suomi on huippu maa - mutta jostain kumman syystä en meinaa millään sopeutua tiettyihin asioihin. Näin tiistai-illan ratoksi päädyin listaamaan noita juttuja ja jakamaan lievän huvituksenkin siitä, että miten aivoni eivät adaptoidu joihinkin yksinkertaisiin juttuihin! Kuvituksena ihania kuvia Babylonstorenin viinitilalta, jossa vietettiin viimeinen sunnuntaimme Kapkaupungissa. :)

Erityisesti näihin asioihin en meinaa sopeutua:

- Oikeanpuoleinen liikenne. En tajua, miten tämä voi olla näin vaikeaa, mutta on vaan. Vähintään kerran päivässä ylittäessäni tietä katson ensin oikealle ja meinaan tyytyväisenä lähteä kävelemään, kun autoja ei näy. Toinen vaihtoehto on pälyillä risteyksissä pöllön lailla monta kertaa molempiin suuntiin ennen kuin uskallan mennä yli.

- Small talkin puuttuminen. Tuntuu oudolta, kun naapurit ei tervehdi eikä myyjät kysy, että mitä kuuluu. Itse olen vahingossa kysynyt kassalta kuulumisia, ja kyllä hävetti! Onneksi Sokoksella oli mukava myyjä ja hän vastasi silmienräpyttelyn jälkeen, että hyvää kuuluu!

- Yleinen tylyys. Tuntuu oudolta, kun ihmiset tuuppii ruuhkabussissa toisiaan kyynärpäillä eikä edes pyydä anteeksi.

- Kylmyyden kanssa olen toistaiseksi pystynyt elämään, mutta pimeys on ollut yllättävän hankalaa. Erityisesti aamuherätykset ovat ollut suolaisia.

- Hinnat. Vaikka ajattelenkin hinnat erikseen randeissa ja erikseen euroissa enkä siksi vertaa niitä niin paljon keskenään, niin välillä tajuntaan iskee Suomen hintatason kalleus. Esimerkiksi eilen pohdin, että kuinka hitossa purkki artisokan sydämiä voi maksaa neljä ja puoli euroa?!

Kommentit (2)

Nansuli

Hei! Olin itse vuoden Saksassa ja Suomeen palattuani koin käänteistä kulttuurishokkia näistä samoista aiheista, paitsi oikeanpuoleisesta liikenteestä ja pimeydestä. Etenkin tuo small talkin puuttuminen tuntui oudolta, kun hississä pitää olla hiljaa, kassalla ei juuri jutella ja toisen aivastukseen ei kommentoida. Pikkuhiljaa näihin on taas tottunut, mutta edelleen välillä kaipaan Saksan tapaa olla sosiaalinen. Kiitos blogista, tässä on mukavasti liikunta-aiheita ja muita juttuja :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat