Jos ei koskaan mokaile, ei ole hauskoja tarinoita kerrottavaksi, luin tässä hiljattain jossain. Mokailu on mulle kuin toinen luonto, joten tarinoita kyllä riittää turinoitavaksi - onneksi niitä on tosiaan yleensä huvittavaa muistella jälkikäteen. Erityisesti juoksu-urani alussa ehdin tekemään varmaan kaikki mahdolliset amatöörivirheet, jotka haittasivat erityisesti maratonilla. Pitkän matkan aikana alkun vähäpätöiseltä tuntuvat ongelmat ehtivät kuitenkin eskaloitua pahimmassa tapauksessa erittäin häiritseviksi.

Syksyn maratonit ovat vielä edessä, joten kokosin kootut mokani tähän postaukseen. Suosittelen erittäin lämpimästi välttämään näitä, se helpottaa maratonista selviytymistä huomattavasti!

1. Liian kova alkuvauhti. Tämä on varmaan klassisin keino pilata maraton - itsekin olen tähän pari kertaa syyllistynyt, ja niin karvain kokemuksin, että nykyisin otan homman todella varman päälle. Alussa kirityt sekunnit tulevat yleensä lopussa korkojen kera takaisin, joten en voi muuta kuin sanoa, että hold your horses. Itse juoksen rauhallisesti 3-5 ensimmäistä kilometriä, ja vasta sitten nostan vauhdin tavoitevauhtiini. Toki huippujuoksijoilla tilanne on eri - maailmanennätystä tavoitellessa ei kauheisiin hidasteluihin liene varaa - mutta me kuntoilijat voimme huoletta ottaa pari ekaa kilsaa iisimmin.

2. Kiristys puolikkaan jälkeen. Toinen virheen paikka maratonilla uhkaa heti puolikkaan jälkeen. Koska maratonilla puolimatkaan tullaan - ja on tarkoituskin tulla - suhteellisin freeseissä fiiliksissä, moni erehtyy luulemaan, että voimia on käyttämättä ja vauhtia on nostettava. Tämä on virheellinen luulo, sillä puolikkaan kohdalla on tarkoituskin tuntua vielä suhteellisen kevyeltä, ja on riskialtistista nostaa vauhtia tässä vaiheessa, ellet ole aivan madellut alkumatkaa Ylipäätään jättäisin kaikki mahdolliset kirihalut toteutettavaksi lähinnä 35 kilsan jälkeiseen matkaan.

3. Syömisen ja juomisen skippaaminen. Jotkut meistä saattavat luulla olevansa kameleita, ja jaksavansa painaa maratonin läpi turhia juomatta (tai syömättä). Tämä varmasti monen kohdalla onnistuukin, mutta suurin osa meistä saa aikaan paremman suorituksen, kun nauttii juoksun aikana nesteitä ja hiilareita. Näitä on syytä nauttia heti alusta saakka, eikä vaikkapa vasta puolimatkan jälkeen - silloin on usein jo liian myöhäistä. Itse juon ja otan geelin noin puolen tunnin välein (kelistä hieman riippuen), ja olen todennut tämän hyväksi frekvenssiksi.

4. Paniikkisyöminen. Tää on varmaan mun yleisin moka! Jostain syystä olen sortunut useammankin kerran paniikkisyömiseen joko edellisenä iltana tai - vielä pahempaa - itse juoksuaamuna. Olen saanut jonkinlaisen paniikin siitä, että "maraton on niin pitkä matka, energiat loppuu kesken", ja olen mättänyt safkaa naamaan kuin viimeistä päivää. Yleensä tästä on seurauksena vain vatsakipuja! Suosittelen kyllä tankkaamaan, mutta en holtittomasti, enkä etenkään juoksuaamuna.

5. Vältä muutenkin kaikkia viime hetken virityksiä. Älä tee esimerkiksi "maraton-vauhtisia testilenkkejä" edeltävänä iltana (been there, ei varsinaisesti auttanut), älä laita juoksuun päälle uusia hienoja välineitä äläkä varsinkaan kokeile uusia juomia tai ruokia. Pitäydy tutussa ja turvallisessa! Kokeilujen aika on myöhemmin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat