Puolimaraton-treenit ovat täydessä vauhdissa - eihän itse tapahtumaan ole kuin pari viikkoa! Viime viikolla kerroinkin vähän tarkemmin treeneistäni ja treeniviikkojeni tärkeimmistä treeneistä. Oma treenisuosikkini tällä hetkellä on ehdottomasti viikonloppuun sijoittuva pitkis!

Pitkis on myös yksi tärkeimmistä puolimaraton- etenkin maraton-harjoituksista. Mulla pitkis on ohjelmassa enemmän tai vähemmän viikottaisena melkein ympäri vuoden, sillä melkein koko ajan olen treenaamassa johonkin pidemmälle matkalle, heh. Pitkällä lenkillä kasvatetaan peruskuntoa, ja näin jo useamman vuoden juosseena juoksijana kilsoja kunnon kerryttämiseksi tarvitaan. Periaatteessa aloittelevan juoksijan ei tarvitse juosta ympärivuotisesti vaan niiden ottaminen ohjelmaa 2-6 kuukautta ennen h-hetkeä riittää. Aloittelijan on muutenkin tärkeämpää keskittyä säännöllisiin lyhyisiin lenkkeihin, etenkin alussa.

Puolimaratonille treenatessani pitkikset ovat luonnollisesti lyhyempiä kuin maratonille treenatessani, enkä ole pitkään aikaan juossut yli 20 kilsan pitkistä. Kuntojuoksijalle puolimaratonia varten riittää ihan hyvin lyhyempikin pitkis: sellainen puolisentoista tuntia on jo varsin passeli. Oma ensimmäinen pitkikseni oli aikanaan 12 kilometriä, ja niiden avulla juoksin puolikkaan noin kahteen tuntiin - pitkiksen ei tarvitse siis olla kilometrillisesti pitkä!

Usein puhutaan, että ennen maratonia olisi hyvä juosta 30 kilsan lenkkejä, mutta minusta tämä ei ole missään nimessä tarpeellista. Yli 2,5 tunnin lenkeistä alkaa olla helposti enemmän haittaa kuin hyötyä palautuminen ottaa aikansa ja sotkee viikon muut tärkeät harjoitukset. Omat pisimmät lenkkini ennen maratonia ovat yleensä maksimissaan 28 kilometriä, ja ihan hyvin niillä olen maratonin maaliin pötkinyt.

Pitkiksessä on tärkeää keston lisäksi vauhti, jonka tulee olla hyvin leppoista. Itse juoksen pitkikset 5.50-6.40min/km -vauhdilla, vähän seurasta riippuen. Pitkisvauhtini on siis 1-2 min/km hitaampi kuin maratonvauhtini!

Nyt ennen HCR:ää teen vielä muutaman sellaisen pitkiksen, jossa juoksen vikat 2-4 kilometriä reippaasti. Tällaiset pitkikset ovat hyvää vaihtelua tasavauhtisille pitkille lenkeille ja totuttavat elimistöä mukavasti juoksukisanomaiseen rasitukseen. :)

Kommentit (1)

Rebekka Muje

kiva kirjoitus, olet tosi inspiroiva, kaunis ihminen muuten:) tosi hyvää viikon jatkoa:)!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat