Etelä-Afrikka on kuluneen viikon aikana tarjoillut opiskelumaailman elämyksiä koko rahan edestä. Varsinaista opiskelua näihin päiviin ei pahemmin ole kuulunut, sillä meidän yliopisto on ollut suljettu koko viikon! Kaikki luennot on olleet peruttuja, ja olemme saanet kotona kuunnella luennot nauhoitettuina.

Syy yliopiston sulkemiselle on mielenosoitukset, jotka puhkesivat maanantaina. Mielenosoittajat marssivat UCT:n kaikille kampuksille ja tukkivat sisäänkäynnit, eikä opiskelijat eivätkä opettajat ole päässeet sisään. Tilanne on pysynyt samanlaisena tähän päivään saakka, joskin ilmeisesti tänään suurin osa mielenosoittajista oli marssimassa parlamenttitalolla. Joka tapauksessa yliopiston dekaani päätti sulkea koulun koko loppuviikoksi, emmekä tiedä, jatkuuko koulu ensi viikolla vai ei.

Toivon todella, että ensi viikolla päästään takaisin hommien pariin, sillä muuten meidän aikataulu alkaa jättää ja pahasti. Viimeiset tehtävät pitäisi palauttaa ja tentitkin lähestyvät, mutta miten niihin valmistautua, kun emme ehdi käymään luennoilla asioita läpi? Viime vuonna täällä oli vastaava tilanne, ja silloin tentit lykkääntyivät joulu-tammikuulle. Sitä en todellakaan toivo, sillä olemme palaamassa Suomeen joulukuun puolivälissä ja toivoisin myös, että saisin tutkielmani alulle ennen Suomeen paluuta.

Mistä täällä oikein osoitetaan mieltä? Etelä-Afrikassa alkoi puolitoista vuotta sitten "Fees must fall" -liike, joka tavoittelee ilmaista kolmannen asteen koulutusta. Moni kokee, että apartheidin ansiosta opiskelijoilla ei ole tasavertaisia mahdollisuuksia maksaa yliopistokoulutuksesta. Näin tietenkin on, mutta täällä on kyllä stipendijärjestelyjä, ja kaikista köyhimpien opiskelijoiden tarvitsee maksaa paljon vähemmän kuin rikkaampien. Mutta toki on niitä, joille nuokin maksut ovat liikaa, ja historia huomioiden he kokevat tulleensa syrjityiksi. Ja totta kai ilmainen koulutus on tavoiteltava asia.

Omaan logiikkaani mielenosoittajien vaatimukset eivät aivan täysin istu, sillä täällä peruskoulutuskaan ei ole täysin ilmaista. Siksi en ihan täysin ymmärrä, miksi yliopistokoulutuksen pitäisi olla ilmaista, jos muukaan koulutus ei vielä ole? Ilmainen kolmannen asteen koulutus on maailmanlaajuisestikin aika harvinainen ilmiö. Lisäksi Etelä-Afrikan talous on ollut pitkään täysin kuralla ja randin kurssi syöksykierteessä, joten en tiedä, mistä rahat yliopistokoulutukseen pitäisi taikoa... No, onneksi en ole etelä-afrikkalainen politikko!

Ymmärrän kuitenkin, että osa opiskelijoista haluaa osoittaa mieltään, mutta toivoisin, että he tekisivät sen sellaisella tavalla, joka ei uhkaisi muiden opiskelijoiden oikeutta opiskeluun. Toivon myös hartaasti, että mielenosoitukset eivät johda väkivaltaisuuksiin, sillä sekään ei olisi ennenkuulumatonta!

Kommentit (7)

Vierailija

Voi hyvänen aika! Onneksi tärkeintä on, että erittäin hyvätuloisena länsimaalaisena Sinulla opiskelut pysyvät Sinun tekemässäsi aikataulussa. Tykkään blogistasi, mutta nyt asenne oli jotenkin tosi yksipuoleinen. Huhhuh.

Sansu
Liittynyt21.5.2013

En oikein ymmärrä, miksi ajatukseni ovat sinusta yksipuolisia. En minä ole laatinut opiskeluaikataulua, vaan sen on tehnyt yliopisto, ja minä olen laatinut muun elämäni sen ympärille, ja on mielestäni kohtuullista odottaa, että suunnitelmat pitävät jokseenkin paikkansa. En myöskään sanonut, että mielenilmaiseminen olisi väärin, päinvastoin, opiskelijoilla on siihen oikeus. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että miksi he tekevät sen tavalla, joka loukkaa muiden opiskelijoiden oikeutta opiskeluun ja aiheuttaa turvattomuutta kampuksella. Jos tentit lykkääntyvät, ei monella paikallisella (eikä kyllä monella kansainvälisellä, "hyvätuloisella" länsimaalaisellaakaan) ole varaa maksaa uutta lukukausimaksua, ja se silloin jää opinnot kesken.

Vierailija

Eikö mielenilmausten tavoite ole nimenomaan aiheuttaa haittaa? Ketä hyödyttäisi mielenilmaus, jos se ei vaikuttaisi mihinkään?

Sansu
Liittynyt21.5.2013

Mielenilmausten tarkoitus on ilmaista mieltä. Toki jotkut mielenilmaukset voi pyrkiä aiheuttamaan haittaa, mutta ehkä silloin pitäisi miettiä, että kenelle haitta koituu ja millaista haittaa aiheutetaan. Nyt mielenosoittajat aiheuttavat haittaa juurikin heille, joiden oikeuksia he pyrkivät ajamaan. Etenkin varattomille opiskelijoille opintojen lykkääntyminen aiheuttaa kuluja, joita kovinkaan moni ei pysty maksamaan - eikö se ole vähän ristiriitaista? Opintojen lykkääntymisestä tulee myös yliopistolle kuluja, samoin kuin heidän omaisuuden tuhoamisesta, mikä on mielestäni myöskin kyseenalaista, puhumattakaan väkivallanteoista.

Sansu
Liittynyt21.5.2013

Lisäisin vielä sen, että myös rauhanomaisella, kenenkään oikeuksia rikkomattomalla mielenilmauksella voi olla vaikutuksia.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat