Kirjoitukset avainsanalla hyvinvointi

Kuva kertoo kaiken mun päiväni koitoksesta! No ei sentään, kuvassa on havaittavissa ehkä pientä liiottelua. Kuten otsikossa todetaan, en ole varmaan yli kahteen vuoteen käynyt puntarilla - edellisestä kehonkoostumusmittauksesta on aikaa sitäkin kauemmin. Edellistä puntarikäyntiä en edes muista, sillä omasta puntaristani on patterit loppuneet jo monta vuotta sitten. En kuitenkaan raaski heittää kapistusta mäkeen, koska sain sen joskus vuonna 2009 jostain lahjaksi (tai ehkä voitin jostain arpajaisista, en muista).

Painoani en ole pitänyt itselleni mitenkään tärkeänä lukemana, sillä - näin kliseisesti todettuna - oma fiilis ja vaatteiden tuntuma kertoo minulle paljon enemmän. Olen ihan tyytyväinen itseeni ja omaan vartalooni, vaikken missään bikini fitness -kuosissa todellakaan ole. En ole ollut valmis tinkimään hedonistisesta elämäntyylistäni, johon kuuluu niin herkut kuin hyvä ruoka ja viinikin. Vaikka urheilenkin paljon, vaikuttaa ruokavalio kehonkoostumukseen aika paljon, ja niinpä olen todennut, että tällä kropalla mennään.

Pääasiassa painoni pysyy ainakin oman tuntumani perusteella suht stabiilina. Joskus elämä kuitenkin heittää eteeni herkuttelukausia, joiden vaikutukset tunnen erityisesti vaatteiden puolesta. Kun housut kinnaa ja paidat kiristää, on yleensä tapahtunut jotain - onneksi kuitenkin tilanne muuttuu aina ajan kanssa, ja jossain vaiheessa fiilis normalisoituu.

Mutta palataanpa hetkeksi tähän päivään! Sain tosiaan tänään ex tempore -idean käydä kehonkoostumus-mittauksessa, koska sellaisia tarjottiin tänään Elixialla ilmaiseksi. Ehdin juuri sopivasti hypätä lauteille ennen kahvakuula-tuntia ja saada tulokset kehiin. Aikaisemmin olen käynyt InBody-mittauksissa, jonne olen yleensä mennyt suoraan aamupalalta mitään syömättä. Tämä mittaus oli jonkun eri firman (olisiko ollut Omrom), enkä ollut valmistautunut siihen juuri mitenkään - olinpa juuri vetänyt kunnon mättövälipalan töissä.

Tulokset eivät olleet yhtä tarkat kuin InBodyssä, mutta varmasti suuntaa-antavia. Kaivoin vanhoja InBody-tuloksia esiin ja vertasin niitä tämänpäiväisiin lukemiin. Vuosina 2010-2012 InBody-mittaukset antoivat rasvaprosentikseni 19,5-22,5%, kun tänään sain lukemaksi 24,5%. Painoa minulla oli noihin vuosiin verrattuna tullut lisää nelisen kiloa - tosin InBody-mittauksiin menin aina paastotilassa, ja tänään olin juuri syönyt ja juonut, joten epäilen, että painaisin aamulla 1(-2) kiloa vähemmän. Pakko tunnustaa, että koin ehkä pienen alkujärkytyksen nämä lukemat nähdessäni - kukapa nainen ei suuremmista puntarilukemista ainakin hetkellisesti häkeltyisi.

Aluksi järkytyin myös lihasmassan vähäisestä määrästä, mutta kun lopulta tein tarkempaa vertailua vanhoihin tuloksiini, niin lihasmassan määrä ei ollutkaan niin huono. Itse asiassa molempien jalkojeni lihasmassa oli aikaisempiin mittauksiin nähden kasvanut noin 600 grammaa, jee! Myös käsiini oli tullut parisataa grammaa lisää lihasta. Keskivartaloon olisin saanut tämän päivän mittauksen mukaan jopa viisi kiloa lisää lihasta, mutta se ei taida valitettavasti pitää paikkansa.

Eli vaikka aluksi luulin tuloksia vähän entiseen tasoon nähden huonommiksi, ei ne lopulta onneksi niin kehnoja olletkaan. :) Rasvaprosentin alentamiseksi en taida ryhtyä muihin toimenpiteisiin kuin että jatkan normaalia syömistä joulun herkuttelujen jäljiltä - peilikuvaan kun olen testituloksista riippumatta ihan tyytyväinen. Lihasmassan kasvu puolestaan motivoi jatkaamaan viikottaisia kahvakuulatreenejä!

Kommentit (1)

Suvi

No eihän noita tuloksia nyt tosiaan kovin vakavasti voi alkaa vertailla, kun on otettu eri laitteilla ja vieläpä toinen paaston jälkeen, toinen ei. Me tehtiin opintojen puitteissa noita vertailuja, ja kolmella eri menetelmällä mitattuna (samana ajankohtana siis) oma rasvaprosentti oli kaikkea 15:n ja 23:n välillä. :D 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Riittävä yöuni on ollut jo vuosien ajan yksi hyvinvointini perusjutuista, ja näin pimeänä kautena sen merkitys korostuu entisestään. Nuorempana saatoin nipistää yöunista todella paljonkin, mutta nykyisin pyrin tinkimään muista asioista, en yöunesta. Tarpeeksi pitkät yöunet pitävät niin sieluni kuin ruumiinikin virkeänä, ja ennen kaikkea auttavat urheilusuorituksista palautumisessa. En tiedä mitään kamalampaa kuin herätä aamulla rättiväsyneenä uuteen päivään!

Yöunen merkitys hyvinvoinnilleni on korostunut etenkin nyt, kun olen minimoinut yötöiden tekemisen. Elämä tuntuu todella paljon helpommalta, kun ei tarvitse valvoa yhtä yötä viikossa ja olla koko ajan pikku univajeessa. Iltaisinkin jaksaa ja ennen kaikkea ehtii paljon enemmän.

Yleensä pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia, tai ainakin 7,5 tuntia. Kesäisin tunnun pärjäävän vähemmällä unilla kuin talvella, mutta en aina talvisin muista tätä, vaan tähtään samaan "unituntimäärään" kuin kesällä. Valon määrä vaikuttaa muhun todella paljon, ja kaikista parhaiten nukun pilkkopimeässä. Herääminen on puolestaan helpompaa, kun pihalla on jo valoisaa. Olisin luonnostani iltavirkku, mutta olen pakottanut itseni menemään aikaisin nukkumaan, koska univaje heikentää hyvinvointiani niin paljon.

Kokosin tähän muutaman vinkin, joilla olen itse onnistunut parantamaan yöuniani.

1. Suunnittele etukäteen nukkumaanmenoaikasi. Tämä on luontaisille iltavirkuille kaikista tärkeintä - itsekuria vaan kehiin ja pää tyynyyn! Itse suunnittelen nukkumaanmenoaikani yleensä puoli tuntia aikaisemmaksi, kuin todellisuudessa aion mennä nukkumaan välttääkseni kiireisen fiiliksen ennen nukkumaanmenoa (ja myös siksi, koska olen huono pitämään kiinni aikatauluista).

2. Sulje elektroniset laitteet tuntia ennen nukkumaanmenoa. Kaikista tehokkaimmin omat yöunet voi pilata kirjoittelemalla sähköpostia tai blogia juuri ennen nukkumaanmenoa, ja tätä pyrin kaikin keinoin nykyisin välttämään. Yleensä pyrin viimeistelemään tietokonehommat noin tuntia ennen nukkumaan menoa, ja hillitöntä kännykän räpläystä tai tv:n katselua koetan myös välttää.

3. Rauhoita kehosi ja mielesti. Viimeiset puoli tuntia ennen nukahtamista vietän yleensä venytellen ja teetä juoden. Sängyssä luen yleensä jotain ei-niin-addiktoivaa kirjaa, jolloin niin keho kuin mieli rentoutuu yöunille.

4. Urheile tarpeeksi aikaisin. Paras keino pysytellä hereillä on tulla liian myöhään kotiin lenkiltä. Itse tykkään lopettaa urheilemisen viimeistään klo 20, mielellään vähän aikaisemminkin, jos mielin puoli yhdeltätoista nukkumaan. Toisaalta urheilu iltasella auttaa saamaan unen päästä kiinni - olen huomannut, että kärsin vaikeudesta nukahtaa juurikin lepopäivinä.

5. Syö illallinen pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Nukkumaan ei kannata mennä nälkäisenä, eikä kyllä liian kylläisenäkään. Pari tuntia ennen nukahtamista nautittu ateria auttaa saamaan unen päästä kiinni ja pitää unen tasaisena. Itse tykkään syödä suht tuhdin illallisen puoli kahdeksan ja puoli yhdeksän välillä.

6. Vältä päiväunia. Päiväunet ovat ainakin minun kohdallani omiaan sotkemaan rytmini totaalisesti, joten koetan välttää niiden ottamista. Jos mun on pakko ottaa päiväunet, otan maksimissaan puolen tunnin mittaisen power napin. Päiväunien jälkeen olen kyllä loppupäivän kohtuu virkeä, mutta illalla on vaikea saada unta, ja aamuherätys on mitä kamalin... Ja kierre on valmis alkamaan.

Kommentit (1)

Aliisa

Mielenkiintoinen ilmiö tuo riittävän unen merkitys. Itsekin luulin pärjääväni pienellä unimäärällä, mutta voi jessus mikä ero olotilassa olikaan kun unimäärä alkoi säännöllisesti olla siinä kahdeksan tunnin kieppeillä! Tuo nukkumaanmenoajan etukäteissuunnittelu on muuten kätevä tapa, olen myös toimivaksi havainnut :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olen tässä parin viikon ajan hokenut mantraa elokuu on kesäkuu, mutta eilisen ja tämän päivän jälkeen on ehkä pakko vähän luovuttaa. Eilen lähdin sinnikkäästi pyöräilemään aamulla töihin ilman takkia, ja meinasin paleltua! Vasta Helsinginkadun ylämäkeen täysillä polkiessani kroppa alkoi lämmitä. Tänään aamulla heräsinkin sitten perinteiseen flunssaan, joten kai syyskauden voi laskea alkaneeksi.

Syksy oli mulle nuorempana jostain syystä aina sellaista nihkeämpää aikaa. Pohjoisessa asuessa syksy ja talvi tuntui kestävän ikuisuuden, ja viimeistään marraskuun lopulla olin aina jotenkin puhti pois. Joskus opiskelujen alkuvaiheessa vähän kammosinkin tulevia syksyjä ja niiden aiheuttamaa melankolista ja aikaansaamatonta fiilistä, ja teinkin erilaisia selviytymispläänejä syksyjen varalle.

Viime vuosina en onneksi ole kärsinyt enää samanlaisesta alakulosta, ja olen oppinut tykkäämään syksyistä. Viime vuosina Helsingissä syyskuut ovat olleet oikeastaan aika ihania: aurinkoisia, kuivia ja lämpöisiä. Syyskuut ovat tuntuneet oikeastaan melkein kesäisiltä! Tänäkin vuonna syyskuulle on ohjelmassa paljon kesäisiä juttuja: on (jälleen) yhdet häät, vaellusta ja purjehdusreissua.

Jossakin vaiheessa syksyä voi pimeys kuitenkin rueta ahdistamaan, ja vaikka en enää samanlaisia selviytymispläänejä harrastakaan, olen miettinyt joitakin pieniä juttuja, joilla teen pimeästä ajasta vähän helpompaa.

1. Kivoja juttuja arkeen. Kesäisin tulee helposti touhuttua kaikennäköistä mukavaa töidenkin jälkeen, nähtyä kavereita, istuttua terassilla... Syksyllä kaikki sosiaalinen aktiviteetti jotenkin hiljenee, ja ihmiset möllöttävät kotonaan. Minua ainakin piristää se, että koettaa ylläpitää sosiaalista elämää, vaikka kadut puskisikin räntää ja aamusta iltaan olisi pimeää.

2. Pikku projekti piristää. Syksyn alussa on mukavaa laittaa alulle jokin pikku projekti, kuten vaikkapa uusi harrastus. Itselläni tuo projekti on usein liittynyt juoksuun, tänä syksynä juoksun lisäksi koetan viimeistellä lopputyötä. Myös pari kiinnostavaa työhön liittyvää uutta juttua on tulossa!

3. Lomailu ja matkustus. Kuten viime postauksessa kerroin, marraskuu on oiva aika paeta pimeyttä ja singahtaa palmun alle makoilemaan. Viikon, parin aurinkoloma pimeimpään aikaan tekee todella hyvää! Jos pidempi loma ei ole mahdollinen, tekee viikonlopunkin irtautuminen terää. Itse olen viettänyt rentouttavat viikonloput marraskuussa niin Långvikissä kuin Hangossakin!

4. Riittävä lepo ja säännölliset elämänrytmit. Tarvitsen unta syksyisin enemmän kuin kesällä, ja mikään ei ahdista niin paljon kuin jatkuva umpiväsyneenä herääminen. Niinpä koitankin pitää nukkumaanmenoajoista erityisen tarkkaan syksyllä kiinni.

5. Urheilu, mahdollisuuksien mukaan valoisaan aikaan. Treenin piristävän vaikutuksen merkitys pimeään vuoden aikaan korostuu, sillä ulkona tulee oltua muutenkin vähän, ja sosiaalisten aktiviteettien vähentyessä treenihetket ystävien kanssa ovat toivottuja. Syksyisin ja talvisin pyrin mahdollisuuksien mukaan liikkumaan valoisan aikaan, vaikkakin töiden vuoksi se on arkisin vaikeaa. Onneksi on viikonloput!

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaikki minut tuntevat tietävät, etten todellakaan ole mikään super-aamuihminen. En varsinaisesti ole mikään uskomaton unikeko, sillä usein viikonloppuisinkin herään kohtuu aikaisin (tai no, yhdeksän kymmenen aikaan). Yleensä myös priorisoin yöuniani ja menen arkisin aika aikaisin nukkumaan, mutta siltikään aikaiset arkiaamut eivät lukeudu suosikkeihini.

Johtuneeko muutos lisääntyneestä valosta tai muuten vain enemmän levänneestä mielestä, mutta viime viikkoina aamut eivät ole olleet läheskään niin tahmaisia kuin yleensä. Herään varsin pirteänä, eikä minulle ole tullut edes kiire töihin. Aikaisemmin olen lähtenyt töihin puolijuoksua ja pukenut takkia päälle hississä.

Syy helpottuneisiin aamuihin lienee myös se, että olen viime aikoina panostanut aamujen helpottamiseen. Olen valmistellut asiat jo illalla niin, että aamu tulee olemaan mahdollisimman kivuton, ja se on kyllä auttanut ja paljon! On ollut ihanaa, että aamut lähtevät käyntiin jotenkin sutjakasti - saan nukkua niin pitkään kuin mahdollista, eikä aikaa tuhlaannu ylimääräiseen säätöön. Kiitos nopeutuneiden aamurutiinieni, olen ollut kesällä töissä jo 7.40, mikä on ollut ihan mahtavaa, sillä anti-aamuihmisyydestäni huolimatta aamut ovat minulle kuitenkin sitä tehokkainta työaikaa.

Näillä keinoilla olen helpottanut aamujani:

- Teen edellisenä iltana aamupalan valmiiksi. Viime aikojen suosikkini on tuorepuuro, joka tekeytyy sopivasti yön aikana ja on aamulla makoisa ja täyttävä aamupala. Mun puuroon tulee turkkilaista jugurttia, maitorahkaa ja Alku-kaurahiutaleita. Päälle laitan banaania tai mustikoita ja hunajaa.

- Lataan myös kahvinkeittimen valmiiksi illalla. Tuntuu ehkä vähän hölmöltä, mutta aamuisin on ihan mahtavaa, kun voi vaan napsauttaa sen päälle!

- Katson seuraavan päivän vaatteet valmiiksi jo edeltävänä iltana, erityisesti silloin, jos olen menossa töiden jälkeen treenaamaan tai tarvitsen mukaani jotain erityistä. On ihan tuhoontuomittu idea alkaa aamulla miettimään, että mitä kamoja mukaan tarvitsee.

- Työmatkapyöräily on helpottanut arkeani siinä mielessä, että voin lähteä omaan tahtiini enkä ole sidottu mihinkään aikatauluun. Se on myös paljon nopeampaa, ja säästän ovelta ovelle -matkassa noin kymmenen minuuttia verrattuna ratikkaan!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat