Kirjoitukset avainsanalla juoksu

Kuten olen täällä useampaan kertaan todennut, talvi on minulle välillä vähän hankalaa alkaa juoksun kannalta. Kylmät, liukkaat ja loskaiset kelit eivät motivoi tekemään etenkään kovia treenejä, ja niinpä usein suuntana on ollut juoksumatto. Kaikista kivointa on treenata kuitenkin sisähalleissa, jossa saa kirmata shortseissa menemään pitkin ratoja!

Testatkaahan tekin seuraavat vaihtoehdot:

1. Esportin ratiopharm arena

Ratiopharm arena on varmaan mun suosikki pääkaupunkiseudun sisäjuoksuhalleista. Siellä tulee talvisin treenattua useita kertoja, ja nyt homma on käynyt vielä helpommaksi, kun länsimetrolla pääsee hurauttamaan ihan viereen. Juoksurataa on kahdessa kerroksessa, ja löytyypä radalta pieni ylämäkikin. Tykkään, kun radan keskellä on sali ja pelikenttiä, niin juokseminen ei tunnu läheskään niin puuduttavalta kuin yleensä yleisurheilukentällä. Arena on täydet 400 metriä pitkä, ja radan lisäksi paikalta löytyy tosiaan iso kuntosali.

Arenan miinuspuolena sanottakoot hieman korkealta tuntuva kertahinta (12e) ja se, että huonoilla säällä arki-iltaisin radalla on usein tosi paljon porukkaa. Myös radan kovasta mondosta eivät kaikkien jalat tykkää.

2. Liikuntamylly

Myllypuron Liikuntamylly on toinen sisärata, jolla treenaan säännöllisesti. Itsenäisesti käyn "Myllyssä" aika harvoin, vaikka sekin on metroaseman vieressä, sillä yleensä treenaan Runner's High:n Eliitti-ryhmän kanssa siellä. Myllyssä on 200 metrin sisärata, joka on kaarteista kohotettu. Lisäksi sieltä löytyy pieni kuntosali ja pallopelipaikkoja.

Myllyn alusta on vähän Arenaa pehmeämpi juosta, mutta itseäni 200 metrin lyhyys vähän häiritsee. Myllyssä on myös aika paljon varattuja vuoroja, joten tavalliset talliaiset pääsevät treenaamaan yleensä vasta 19.30. Plussaa on Myllyn halpa hinta: sisäänpääsy maksaa vain kolme euroa.

3. Eltsun putki

Eläintarhan urheilukentän yhteydessä oleva sisäjuoksu"putki" on uusin tuttaavuuteni. Olen ollut putken olemassa olosta tietoinen jo pitkään, olenhan juossut Eltsun kentällä jo useamman vuoden. Putkessa kävin treenamassa ekaa kertaa vasta pari viikkoa sitten minkäs muunkaan kuin Eliittiryhmän kanssa.

Putkessä on noin 150 metriä juoksubaanaa sekä pieni mäki, johon voi halutessaan vetää vetoja. Putki on aika usein varattuna klo 16-20, mutta ainakin tiistaisin putki on vapaana 20-21 ja toki ennen neljää sinne voi mennä. Oletan, että mitään sisäänpääsymaksua ei ole (niin kuin ei ole Eltsuunkaan), tai ainakaan minulta ei ole koskaan kysytty mitään. :D Tosin meillä on putkeen varattu vuoro.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Juoksukunto on ollut - jos ei nyt syöksykierteessä - niin ainakin aikamoisessa mahalaskussa viimeiset pari kuukautta. Motivaatio oli pieleen menneen maratonin jälkeen kadoksissa, ja vaikka en nyt mitään älyttömiä laiskotteluja maran jälkeen vetänytkään, terävin suorituskyky laski kyllä kuin lehmän häntä, todella nopeasti vieläkin! Mulle on aika tyypillistä, että peruskestävyys ja ala-vauhtikestävyys säilyy hyvin, mutta maksimaalinen suorituskyky lähtee nopeasti pois, jos sitä ei treenaa, ja niin kävi tälläkin kertaa.

Nyt olen pikku hiljaa onneksi pääsemässä takaisin treenien makuun, ja vauhtikestävyystreenit alkavat palailla osaksi viikottaista treeniohjelmaa. Fokus on näin talvella peruskestävyydessä, mutta tilanteesta riippuen teen 1-2 vauhtilenkkiä per viikko. Suurimman osan vk-treeneistä teen sisäolosuhteissa, joko juoksumatolla tai hallissa, mutta jos sää ei ole kovin paha, joitain tasavauhtisia vk-treenejä olen tehnyt pihalla.

Viime viikko oli pitkästä aikaa aika hyvä treeniviikko, ja niinpä ajattelin kirjoittaa sen auki tänne blogiini. Viikko alkoi kevyesti: maanantaina tein helpon kympin lenkin ja tiistaina iltatöiden takia lepäilin. Ensimmäisen vk-treenin vuoro oli keskiviikkona, kun Runner's High:n ryhmän kanssa kokoonnuimme tekemään vuoden ensimmäisen yhteistreenin Liikuntamyllyyn. Olin mahtavaa päästä juoksemaan pitkän tauon jälkeen Myllyyn, ja ohjelmassa olikin mun lempitreeni, tonnin toistoja! Aloitin tonnit ehkä vähän liian kevyesti, sillä en ihan hiffannut tavoitevauhtiani. Tonnit kulkivat ihan ok, mutta selvästi huomasin, että parhaassa vedossa en tällä hetkellä ole.

Torstaina vuorossa oli viikon lihaskunto core-ryhmäliikuntatunnin muodossa. Nimestään huolimatta core-tunnilla treenattiin aika paljon muitakin lihasryhmiä kuin vain keskivartaloa, ja puolen tunnin setti oli oikeastaan tosi monipuolinen. Perjantaina olinkin ihan kauttaaltani jumissa, ja tein vain palauttavan lenkin.

Lauantaina lähdin ex tempore Helsinki Half Marathonin ilmaistreeneihin, sillä satuin herämään yllättäen jo yhdeksän jälkeen. Olin edellisenä iltana ajatellut, että en varmaan kyseiseen treeniin jaksa mennä, vaan käyn paukuttamassa matolla oman treenin. Onneksi menin, sillä treeni oli tosi kiva, ja vieläpä hyvin samanlainen kuin oma treenini olisi ollut! Alkuun teimme neljän kilometrin mittaisen vauhtipätkän siten, että joka toinen tonni juostiin maravauhtia ja joka toinen kympin vauhtia. Sen jälkeen siirryimme kuuluisaan Pirkkolaan mäkeen, johon vedimme neljä puolentoista minuutin mäkivetoa. Mäkivedot on kyllä sellainen inhokkitreeni mulla, että niitä en kyllä saa tehtyä kuin ainoastaan porukassa. Treenin jälkeen oli tosi hyvä fiilis ja olin tyytyväinen, että tuli lähdettyä.

Sunnuntaina juoksin aikaisen pitkiksen, josta kerroinkin jo sunnuntaina. Vieläkin olen ylpeä itsestäni ja siitä, että jaksoin lähteä jo yhdeksältä juoksemaan!

MAANANTAI: kevyt juoksu 60min

TIISTAI: lepo

KESKIVIIKKO: Eliitin treenit: 8min vk (4.50min/km) + 5x1000m/ 3min palautus: 4.12, 3.55, 3.54, 3.54, 3.51

TORSTAI: kevyt juoksu 50min + core 30min

PERJANTAI: kevyt juoksu 60min

LAUANTAI: Helsinki Half Marathon -treeni: 4km vauhtikestävyyttä (vauhti 4.40->4.15min/km) + 4x1,5min mäkivedot

SUNNUNTAI: pitkä lenkki 20km / 1h 55min

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vuosi lähenee loppuaan, ja kaikenlainen taaksepäin katsominen ja muistelu tuntuu luonnolliselta näin vuoden vaihteessa. Niinpä on aika vähän palauttaa mieleen, että miten vuosi 2017 sujui treenin ja kisailun osalta!

Jostain syystä, kun muistelen kulunutta vuotta, ensimmäisenä mieleeni tulee se, että treenaamisen suhteen vuosi meni vähän vasemmalla kädellä. Se onkin ihan totta: treenaaminen on ollut koko vuoden prioriteettilistallani tavallista alempana. Aikani ja energiani on vienyt uusi työ ja gradu, jonka palautuin lopulta lokakuun alussa. En myöskään halunnut tinkiä sosiaalisesta elämästäni, ja niinpä treenit saivat väistyä näiden asioiden tieltä.

Jos treenit jäivät välillä tärkeysjärjestyksessäni pahnan pohjimmaiseksi, niin eivät kisatkaan kovin korkealla listalla olleet. Vuosi 2017 jäikin historiaan vähäisestä kisailun määrästä - en muista, milloin viimeksi olisin käynyt näin vähän kisoissa kuin kuluneena vuonna! Kisailun vähäisyys johtui yksinkertaisesti siitä, että koska kiireitä piti töissä ja opiskeluissa, ei aikaa kisoihin matkaamiselle juurikaan jäänyt. En myöskään jaksanut kuormittaa itseäni henkisesti millään muulla ylimääräisellä.

Näistä edellämainituista sekoista johtuen treenivuosi 2017 on jäänyt jotenkin vaisuna. Mutta nyt kun tarkemmin asiaa mietin, niin oikeastaan vuosi 2017 oli aika onnistunut. Vaikka kisailin vähän, tein uusia enkkoja kolmella matkalla. Vuoden ensimmäinen enkkajuoksu tapahtui toukokuussa, jolloin juoksin HCR:n rankalla reitillä puolikkaan aikaan 1.35 ja risat. Tuolloin ajattelin, että juoksisin puolikkaan uudelleen loppuvuodesta ja pudottaisin enkasta pois ainakin kaksi minuuttia, mutta en koskaan "ehtinyt" enää puolikkaalle. Vitosen enkasta hion pois puolisen minuuttia heinäkuussa, jolloin AM-kisoissa ratavitonen taittui aikaan 20.34. Kympin enkka meni uusiksi myöskin AM-kisoissa, jolloin kello pysähtyi aikaan 42.27.

Maratonille minulla oli kovat odotukset, sillä kunto tuntui loppusyksystä aika hyvältä ja treenit kulkivat todella kevyesti. Ljubljanassa h-hetkellä kaikki meni kuitenkin pieleen, enkä saanut laitettua maratonenkkaa uusiin lukemiin. Ehkä juuri siksi, että kauden viimeinen, pääkisa epäonnistui, tuntuu, että koko juoksuvuosi oli vähän kökkö, vaikka tämä muistelu osoittaakin, että väärässä olen! Nyt kun tarkemmin miettii, niin juoksuvuosi 2017 jää ehdottomasti plussan puolelle.

Mitä vuosi 2018 tuokaan sitten urheilun osalta? Tavoitteita ja uusia kujeita on jo mietittynä tulevan vuoden varalle. Palataan niihin tarkemmin myöhemmin omassa postauksessaan!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Maratonin jälkeisinä viikkoina olen löytänyt itseni tuijottamasta ulos ikkunasta ja vilkuilemasta kelloa sen sijaan, että olisin nostanut perpsuni penkistä ja lähtenyt lenkille. Jostain syystä (tai oikeastaan monista syistä) lenkkeily ei vain innostanut: on ollut niin kylmää, pimeää, sateista, tuulista, yksinäistä, tylsisistyttävää ja niin edelleen. Tosin sanottuna tekosyitä lenkkeilemättömyydelle on löytynyt ja reilusti, ja itseni liikkeelle saaminen on ollut yhä hankalampaa.

Luulen, että ymmärrän, miksi monilla ihmisillä liikunnan harrastaminen jää vähäiseksi. Minulle juokseminen on harrastuksen lisäksi elämäntapa ja jonkinlainen rutiini, minkä vuoksi yleensä vain lähden lenkkeilemään sen kummemmin miettimättä. Maraton kuitenkin rikkoo tämän rutiinin siinä mielessä, että kisaa ennen ja etenkin sen jälkeen tulee levätä. Kun on pari viikkoa urheilematta tai hyvin vähäisellä treenillä, alkuun kaipaa treeniä, mutta rutiinin rikkoonnuttua sitä jotenkin tottuu tilanteeseen. Ja silloin lähteminenkin käy yhä hankalammaksi: silloin on aikaa pohdiskella säätä ja kuunnella kaikenlaisia sisäisiä tekosyitä sille, miksi ulos ei kannattaisi lähteä.

Olen kuitenkin huomannut, että vaikka mieli tottuu liikkumattomuuteen tosi nopeasti, kroppa jää kaipaamaan treeniä. Kun urheilen vähän, fiilis kääntyy nopeasti jotenkin väsyneeksi ja laiskaksi. Alexander Stubbin klisee siitä, että yksi tunti treeniä antaa yhden tunnin lisäenergiaa päivään pitää ainakin omalla kohdallani paikkansa. Tilanne on aivan eri silloin, kun treenaan säännöllisesti, silloin yksittäiset lepopäivät eivät tunnu mitenkään energiattomilta. Väsynyt fiilis valtaa kehon vasta sitten, kun inaktiivisia päiviä on kertynyt taakse useampia. Laiskanpulskea olotila ei varsinaisesti helpota lenkkeilemään lähtemistä.

Luulen, että yksi syy sille, että miksi tällaiset lepojaksot on minulle haastavia on se, että harrastan tosi vähän mitään hyötyliikuntaa. Menen töihin bussilla ja liikun muutenkin aika vähän kävellen. Työni sisältää jonkun verran liikuskelua, mutta tapahtuu pääasiallisesti näyttöpäätteen edessä. Käytännössä siis saan liikuntaa ja raitista ilmaa vain silloin, kun lähden erikseen ulos lenkkeilemään.

Kuntosali todellisen näköalan kera!

Singaporessa ollessa treenimotivaatio alkoi hieman nostaa päätään. Vaikka kävelyä kertyikin aika paljon, aloin jossain vaiheessa reissua tuntea tarvetta pienelle lenkkeilylle. Niinpä hyödynsin hotellien kuntosalit ja kävin hölkkäilemässä muutamia 30-50 minuutin lenkkejä.

Nyt maratonista on kuitenkin sen verran aikaa, että tarkoitus olisi palailla treenien pariin pikkuhiljaa. Ensimmäinen kolmiviikkoinen treeniohjelma ilmestyi kalenteriini toissapäivänä, ja tänään olisi tarkoitus lähteä toteuttamaan sitä :) Ehkä etukäteen ohjelmaan merkatut treenin ja loman loppuminen auttavat lopettamaan lähteäkö vaiko eikö lähteä -arpomisen!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat