Kirjoitukset avainsanalla mitä ajattelin tänään

Olen huomannut, että omassa elämässäni käy usein, niin että kun tulee vastoinkäymisiä, niitä tulee monta putkeen. Noina hetkinä kaikki tuntuu vastustavan, eikä mikään tunnu menevän suunnitelmien mukaan. Pahimmissa tapauksissa huonot tai surulliset uutiset seuraavat vain toisiaan.

Näiden hetkien vastapainoksi tuntuu kuitenkin löytyvän myös hetkiä, jolloin elämä hymyilee. Tällaiset hetket on jostain syystä ainakin minun vaikeampaa spotata. Tällä viikolla kuitenkin havahduin siihen, että moni asia on loksahtanut kohdalleeen.

Viikko alkoi hyvissä merkeissä, kun ylityövapaalla tapasin erään proffan ja keskustelin hänen kanssaan mielenkiintoisista tutkimusprojekteista. Aika näemmä kultaa muistot, ja tuskaisen graduväännön jälkeen alkaa tuntua siltä, että olisin valmis ottamaan vastaan uusia haasteita. Lääketieteen alalla monet erikoisalat vaativat väitöskirjan pelkästään siksi, että voi saada viran yliopistosairaalasta. Oman erikoisalani (yleislääketiede) kohdalla näin ei ole, joten minun ei täydy tehdä väitöskirjaa vain väitöskirjan vuoksi. Sain kuitenkin sen verran kutkuttavia ajatuksia tapaamisen jäljiltä, joten voi olla, että alan puuhata väitöskirjaa jossain vaiheessa.

Gradustani en ole kuullut mitään sen jälkeen, kun palautin sen lokakuun alussa. Pieni paniikki hiipi kuitenkin rintaani pari viikkoa sitten, ja meilasin ohjaajalleni. Sain häneltä vastauksen torstaina, ja hän kertoi, että on saanut tulokseni ja että saan tietää ne ensi viikolla. Hän kirjoitti meilin loppuun, että hän ei saa sanoa mitään lopputuloksesta, mutta "let me say that you will be very happy". Eli oletettavasti olen saanut graduni läpi!

Viikon kolmas uutinen saapui perjantaina, kun kuulin, että minut oli hyväksytty Punaisen Ristin humantaarisen avun kurssille. Kurssin käytyä pääsee reserviin, josta sitten voidaan tarvittaessa kutsua töihin humanitaarisiin tehtäviin katastrofialueille. Jälleen olen askeleen lähempänä yhtä unelmaani.

Nyt, kun kirjoitin ylös kaikki viikon aikana sattuneet hyvät jutut, tuli heti suomalaiseen tapaan sellainen fiilis, että seuraavaksi tapahtuu varmaan jotain ikävää. Tai että nyt kaikki ajattelee, että haluan leveillä saavutuksillani, mikä ei tietenkään ole tarkoitus. Joskus vaan hyviä juttuja sattuu monta putkeen, ja niistä on hyvä silloin iloita. Etenkin gradun eteen tein niin monta tuskaista tuntia töitä, että olen todella, todella iloinen, jos ja kun homma näyttää nyt olevan kunnialla ohitse. Kun hyvät asiat oikein kirjoittaa ylös, ne varmastikin muistaa paremmin. Ainakin minun mieleni on sellainen, että se helpommin muistuttelee niistä asioista, jotka olisivat voineet mennä paremmin, kuin niistä, jotka lopulta menivät putkeen.

Hyvien uutisten jälkeen on jotenkin sellainen olo, että olen jonkun uuden äärellä. Ihan kuin elämässä avautuisi ihan pian uusi sivu ja alkaisi jokin jännittävä vaihe, josta en vielä tiedä mitään. :)

Kommentit (4)

Sansu
Liittynyt21.5.2013

Hei, haaveilen kyllä sitten kun sen aika on. Olen ammattinikin puolesta tietoinen iän ja hedelmällisyyden yhteydestä :)Tällaiset kysymykset on kohtalaisen tökeröitä, kun ei voi tietää mitä toisella on taustalla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olen asunut elämäni ensimmäiset 27 vuotta Pohjois-Suomessa (kyllä, lasken Kajaanin ja Oulun pohjoiseksi, vaikka joku hiljattain täällä kommentoi vähän vastakkaista), ja olen tottunut siihen, että lunta on marraskuusta huhtikuuhun. Pohjoisissa kotikaupungeissa pakkenen on paukkunut erityisesti tammi-helmikuussa, ja välillä on kulunut useampikin viikko, on mittari ei ole noussut -25 paremmalle puolelle. Pohjoisen pitkät ja lumiset talvet ovat ovat mahdollistaneet talviurheilun, ja talvisin nautin erityisesti hiihtämisestä.

Talvessa on myös tiettyä taikaa. Rakastan niitä iltoja, kun kotiin kävellessä lumi narskuu kenkien alla ja taivaslta keinuu hiljakseen pakkaslunta kuin höyheniä. Kevättalvisia aamuja, jolloin aurinko paistaa ja valaisee hanget niin, että silmiä on pakko siristää.

Muutettuani 2013 Helsinkiin en kovin runsaslumisia tai taianomaisia talvia ole kokenut, ja kieltämättä joulu Kainuussa sai minut kaipaamaan kunnon hankia. Olen vähän eri mieltä siitä, että lumi tuo valoa (ei se paljoa lohduta, jos aurinko on horisontin yläpuolella 2 tuntia vuorokaudesta), mutta kaunista se on! Oli todellinen nautinto hiihtää maisemissa, jotka olivat kuin suoraan talven ihmemaasta, ja paluu mustaan Helsinkiin tuntui aluksi tämän vuoksi vähän ankealta. Hiihtokauden nopea alkaminen ja lopahtaminen harmitti, sillä juoksumotivaatio on välillä ollut kiven alla, ja tällä hetkellä tekisin mieluusti vaikka kaikki lenkit hiihtäen.

Pari päivää lumettomuutta harmiteltuani muistin kuitenkin Helsingin talvessa monta hyvää puolta. Uuden vuoden aattona lähtiessäni lenkille päälle riitti ihan hyvin tavalliset trikoot ja kevyt takki, ja askel piti kuivalla asvaltilla ilman nastakenkiä. Tuolla lenkillä muistin, kuinka niin monta kertaa pohjoisessa asuessani vedin päälle kolme kerrastoa vaatteita juostakseni paukkupakkasessa auraamattomalla tiellä. Vaikka lumiset maisemat ovat kauniit, eivät ne ole aina optimaaliset juoksuun, vaikka tavallaan olenkin sitä mieltä, että melkein säällä kuin säällä voi liikkua, kun on oikeat varusteet päällä ja asenne kohdillaan.

Vuoden viimeistä pitkistäni valaisi aurinko, ja sulilla teillä auringon paistaessa tuli jotenkin keväinen fiilis. Siitä mieleeni muistui myös yksi Helsingin talven hyvä puoli: täällä on merkittävän paljon valoisampaa kuin vaikkapa Kainuussa. Eron huomaa erityisesti vuodenaikojen taitekohdissa, ja etenkin kevättä odotellessa. Itselleni merkki talvesta selviytymisestä on se hetki, kun huomaat töistä kotiin tullessa, että ei olekaan vielä pimeää. Täällä se hetki tuntuu tulevan melkein kuukautta aikaisemmin kuin pohjoisessa!

Yksi asia, mitä en myöskään pohjoisen talvista kaipaa, on muutamien viikkojen mittaiset rospuutto-kaudet, jotka ovat yleensä edessä silloin, kun lunta alkaa tulla ja silloin kun se alkaa sulaa. Loskassa kahlaaminen on ankeinta mitä tiedän! Loskalta ei välty täällä Helsingissäkään, mutta sen kanssa ei onneksi tarvitse elää kovin pitkiä pätkiä.

Lumisessa talven ihmemaassa ja leudossa etelän talvessa on tosiaan molemmissa puolensa. Lumettomuus ja paukkupakkasten puuttuminen tekee elämästä - ja etenkin juoksusta - kuitenkin varsin helppoa, ja tällä hetkellä se tuntuu ihan hyvältä vaihtoehtolta. Lunta ja hiihtoa taidan kuitenkin kaivata sen verran, että taidan buukata pääsiäisloman Lappiin. :)

Kommentit (6)

Vierailija

Lapissa suosittelen Saariselkää, ihan mielettömät hiihtomaastot joissa myös Suomen maajoukkuehiihtäjät treenailee :)

Lauraa

Jokainen näkee asiat tavallaan. :) Jos Suomen karttaa katsoo, niin aika keskivaiheillahan ne Kajaani ja Oulu ovat, mutta toki etelästä katsottuna pohjoisessa ja meiltä Lapista katsottuna taas etelässä. ;) Minusta taas lumi tuo ihan älyttömästi valoa eikä ainakaan meidän korkeuksilla talvet ole erityisen pimeitä. Tosin asutaan vähän kaamosrajan alapuolella eli kaamosta meillä ei ole. Kesällä sitten ei ole pimeää ollenkaan. :D

Haluaisitko joskus kirjoittaa blogin sosiaalisesta puolesta? Suurin osa blogeista on sellaisia, että bloggaaja on aktiivisesti vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa ja tuntuu nauttivan siitä. Sinun blogiin ei tule juurikaan kommentteja ja et yleensä vastaa niihin vähiinkään etkä ole aktiivinen esim. instassa. Onko tämä harkittu päätös? Tai miten ylipäänsä suhtaudut lukijoihin? Olen lukenut blogiasi tosi monta vuotta aina opiskeluajoiltasi lähtien, mutta tätä juttua olen usein miettinyt varsinkin viime aikoina. :)

Sansu
Liittynyt21.5.2013

Moikka, joo aika keskellähän Kajaani ja Oulu on! Mitä tulee tuohon sosiaaliseen puoleen, niin kommentteihin vastaan tosi vähän/ hitaasti ajanpuutteen vuoksi, ja osittain myös siksi, että  tämä alusta on aika kömpelö kommentteihin vastaamiseen :( Kommentteja on kyllä tosi kiva saada, ja tavallaan tosi harmi, että vastaan niihin niin hitaasti tai en ollenkaan. Lukijoista tietenkin tykkään, en kai tätä muuten tekisikään :)

Mirri

Noista rospuutosta ja loskakeleistä. Itse asun täällä lumivarmalla alueella enkä haluaisi etelän mustaan talveen muuttaa. Radion aamujuontajien puheista päätelleen tämäkin talvi siellä Hesassa on ollut jatkuvaa mustaa, synkkää, ankeaa pimeyttä ja välillä loskaa :)  Täällä pohjoisessa valkoista kauneutta on ihan riittämiin, välillä riesaksi asti.  Eli kauneus on katsojan silmässä ja asenteet säähän ja siinä selviämiseen riippuu täysin itsestä.

Sansu
Liittynyt21.5.2013

Joo, molemmissa on kyllä puolensa! Lumi on kaunista ja hiihto ihanaa, siitä ei pääse mihinkään. Itse kyllä koen, että loskaa on enemmän lumialueilla, sillä harvoin lumi sataa ns kerralla maahan, vaan se sulaa pari kertaa pois ennen pysymistään. Ja sit keväällä on aina se muutaman viikon sulamisprosessi, jolloin joutuu rämpimään loskassa. Itse myös koen, että pari tuntia enemmän auringonvaloa päivässä auttaa ihan tosi paljon jaksamaan talven läpi, samoin kuin se, että ei ole kovia pakkaskausia. Ja kevät tuntuu alkavan ihanan aikaisin! Mutta maku- ja asenneasioitahan nämä täysin on. Monesti vaan tuntuu, että etelässä marmatetaan pimeydestä ja lumen puutteesta, vaikka täällä oikeasti talvessa on tosi paljon hyviäkin puolia! Optimaalisintahan ois, että lunta ois joulukuun alusta helmikuuhun ja pakkasta maksimissaan viisi astetta. :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Viime aikoina olenkin koettanut kiinnittää erityisen paljon huomiota arjessa jaksamiseen ja keskittyä siihen, että perus arki on sellaista, että siitä palautuu. Toki välillä on tiukempia päiviä ja toisinaan hyvinkin suunnittelut aikataulut menevät pieleen, sille ei voi mitään, mutta minusta normaalin arjen pitäisi olla pääsääntöisesti sellaista, että se ei kuormita liikaa. Karvani nousevat pystyyn aina kun kuulen ihmisten elämän vain lomia ja viikonloppuja varten, ja kuvailevat arkipäiviään sanalla "kituuttelu". Ei sillä, kyllä itseänikin välillä tympii rämpiä marraskuisessa loskassa bussipysäkille huonosti nukutun yön jälkeen, mutta näitä hetkiä on kuitenkin suht vähän ja ne menevät nopsaan ohi.

Kuten monet muutkin, myös minä tykkään siitä tunteesta, kun tulevaisuudessa siintää jokin uusi juttu, vaikkapa lomamatka, muutto tai uusi työhaaste, eikä siinä ole mielestäni mitään pahaa. Kuitenkin tuo pelkästään lomaa tai kesää varten eläminen aina särähtää mun korvaan. Minusta tuntuu, että monilla on tapana vetää hullun pitkä kesäloma, keskittää kaikki odotukset ja toiveet tuolle ajalle ja sen jälkeen vaan "kituutella" läpi loppuvuoden. Sitten kun säät ovat kurjat, puoliso nalkuttaa tai sattuu joku odottamaton juttu kuten sairastuminen, kaikki on ymmärrettävästi pilalla, onhan vuoden ainoaa lepohetkeä niin hartaasti odotettu.

Minulla ei todellakaan ole tarkoitus nostaa itseäni jalustalle omine valintoineni tai päätökseni, kyllähän itsekin aina söhellän oman elämän kanssa vaikka millä tavalla. Paasaan levosta, mutta unohdan nukkua. Saarnaan arjen keveydestä, mutta silti joskus tungen kalenterin liian täyteen. En siis todellakaan ole mikään esimerkki omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta, vaikka yritänkin parhaani mukaan!

Näin lomalla sitä vaan havahtuu pohtimaan kaikenlaisia lomaan ja lepäämiseen liittyviä ilmiöitä. Tuntuu, että monet ihmettelivät, että miksi pidän tähän aikaan vuodesta loman. Eihän marraskuun loppu ole mikään lomasesonki! Toisaalta aika moni muukin on havahtunut siihen, että tämä on ehkä otollisin aika poistua Suomesta ja ladata keho täyteen aurinkoenergiaa - työkavereistani ainakin neljä on nimittäin samaan aikaan lomalla! Ainut miinuspuoli marrasmatkailussa on se, että lämpöä ja aurinkoa saadakseen täytyy matkustaa aika kauas pois.

Olen myös huomannut, että lomalle (ja kesälle) eläminen tuntuu olevan monella tapaa aika suomalainen ilmiö. Tästä minulla ei tosin ole mitään vankkaa tieteellistä näyttöä, ja varmaan muissakin suht pohjoisissa maissa on havaittavissa samaa mentaliteettia. Tavallaan ymmärrän, että säiden ollessa talvella huonot, tulee jäätyä helpommin kotiin katselemaan Netflixiä, kun taas kaikki tekeminen ja puuhastelu keskittyy kesäaikaan. Toisaalta tämä on minusta tosi harmillista siinä mielessä, että Suomessa pimeä aika kestää helposti marraskuusta maaliskuulle, ja on aika masentavaa viettää vajaat puolet vuodesta (ja elämästä!) Netflixin parissa. Uskoisin, että maissa, jossa säät ovat ympäri vuoden säädylliset, elämä ei rajoitu ihan niin pieneen pätkään vuodesta.

Toisaalta taas suomalaisina olemme onnekkaita siinä mielessä, että meillä on mahdollisuus palkalliseen lomaan. Esimerkiksi jenkit saavat töistä lomaa keskimäärin pari viikkoa per vuosi, mikä tuntuu oikeasti ihan tosi vähäiseltä! Joskus laskin, että yli kymmenen vuotta töissä ollut valtion virkamies ansaitsee miltei 40 lomapäivää vuodessa - mikä vastaa yhtä kahden kuukauden lomaa, mitä ihmettä!

No, ehkä pistän nyt pisteen näille pohdinnoilleni ja lähden nauttimaan lomastani. :) Täällä Singaporessa on nimittäin valkenemassa lämmin ja aurinkoinen päivä! Lähetän vähän aurinkoenergiaa sinne Suomeenkin. :)

Kommentit (2)

Vierailija

Hei. Etkö haaveile perheestä tai lapsista? Ootko koskaan ajatellut että lasten saaminen myöhemmin ei ainakaan helpotu?

Sansu
Liittynyt21.5.2013

Hei, haaveilen kyllä sitten kun sen aika on. Olen ammattinikin puolesta tietoinen iän ja hedelmällisyyden yhteydestä :)Tällaiset kysymykset on kohtalaisen tökeröitä, kun ei voi tietää mitä toisella on taustalla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tuntuuko teistä koskaan, että maailmassa on niin paljon mielenkiintoisia asioita, joita haluaisit tehdä, ja tuhansia paikkoja, joita haluaisit nähdä? Olisi niin paljon asioita joita olisi hauskaa tai mielenkiintoista tehdä: oppia uusia kieliä, nähdä erilaisia kulttuureita, ottaa vastaan uusia työhaasteita ja edetä uralla? Kun noita kaikkia asioita ajattelee, tuntuu siltä kuin haluaisi haljeta moneen osaan, että ihan varmasti ehtisi tehdä kaiken. Ihan kuin elämä olisi joku juoma, jota haluaa ahnaasti juoda, niin että se valuu pitkin poskia, koska on vaan niin kova palo saada se juoduksi.

Minulla on usein tuollainen olo. Olen herkästi innostuvaa ja insproituvaa sorttia, ja välillä tuntuu, että elämä on täynnä mielenkiintoisia juttuja, joihin tarttua. Tämä on tietenkin hyvä ominaisuus siinä mielessä, että harvoin tulee tylsää. Tykkään myös siitä tunteesta, kun olen innostuksen vallassa. On ihanaa olla inspiroitunut ja suunnitella ja haaveilla tulevaisuudesta! Olo on kuin lapsella jouluaatto-aamuna: en millään malttaisi odottaa pääseväni haaveilemieni asioiden pariin.

Toisaalta tällaisessä päättömässä intoilussa on riskinsä. Olen liian monta kertaa huomannut tunkeneeni lusikkani liian moneen soppaan ja lopulta hukkuvani erilaisiin tehtäviin. Onneksi olen oppinut hallitsemaan tuota puolta viime vuosina yhä paremmin. Jotenkin pitäisi vaan muistaa paremmin, että kaikkea ei ole pakko saada nyt ja heti. Että jos en nyt suorita jotain juttua, voin ihan hyvin tehdä sen myöhemmin.

Toisaalta taas olen päätynyt moniin huippuihin juttuihin siksi, että olen rohkeasti tarttunut haasteeseen, hypännyt syvään päätyyn uimaan liikoja miettimättä. Joskus on ollut vaan hyvä innostua uudesta haastesta niin, ettei ole ehtinyt miettiä asiaa täysin loppuun. Koska sanomalla miltei kaikkeen "kyllä" olen päätynyt  mukaan moneen mielenkiintoiseen projektiin, tuntuu, että nykyään on yhä vaikeampaa sanoa mihinkään yhtään mielenkiintoiseen ei.

Kai tämä tulee olemaan elämäni ikuinen paradoksi: kuinka säilyttää balanssi tulevaisuudesta inspiroitumisen, itsensä kehittämisen ja toisaalta nykyhetkessä elämisen välillä. Liika ja jatkuva itsensä haastaminen ja haaveilu voi helposti johtaa niin "sitten kun -elämään" kuin ylikierroksiinkin. Ja aina olisi hyvä muistaa, että kaikki mahdollisuudet eivät välttämättä valu käsistä, vaikkei niihin heti tarttuisikaan - tämä on ainakin itselleni kaikista hankalinta sisäistää. Hyvin usein tulee uusia - ehkä joskus jopa vielä parempia - mahdollisuuksia.

Ja vaikka elämässä olisi paljon mielenkiintoista meneillään, ja tulevaisuus olisi täynnä kaikkea kutkuttavaa, kaikista tärkeintä olisi muistaa nauttia myös tästä hetkestä. Pysähtyä siihen kohtaan, missä juuri sillä hetkellä on - onni on kuitenkin läsnä ainoastaan nykyhetkessä, ei menneessä eikä myöskään tulevassa.

Kommentit (2)

Annika

Tosi hyvä kirjoitus! Voin samaistua sun kokemuksiin siitä, että on usein vaikea kieltäytyä mukavista haasteista tai tapahtumista koska niin moni asia kiinnostaa. Tosin olen vähitellen oppinut priorisoimaan asioita, enkä sano kaikkiin vähän kiinnostaviin asioihin aina "kyllä!" ensimmäisenä. Sillä olen joskus saanut uuvutettua itseäni liian monella projektilla/tekemisellä. Mutta toki kaikesta innosta ja kokeilunhalusta on minusta silti enemmän hyötyä kuin haittaa.

Nicole

Nyt muuten osui ja upposi, olen itse ihan samanlainen! Maailmassa on yksinkertaisesti liikaa nähtävää, koettavaa ja tehtävää, ettei sitä oikein tiedä mihin keskittyisi. Välillä olen myös huomannut, etten saavuta niitä asioita mitä haluaisin, koska siinä sivussa on 10 muuta asiaa jotka vievät aikaa ja keskittymistä toisiltaan. Ikuinen paradoksi, nimenomaan. Se pitäisi tosiaan muistaa, että onni on tässä hetkessä ja näissä asioissa, ei aina siellä jossain tulevaisuudessa. Kiitos hyvästä tekstistä ja samalla vertaistuesta. :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat