Jos jotain olen Kapkaupungista tähän mennessä oppinut, niin sen, että tämä on vastakohtien kaupunki. Hyvin monessa kehitysmaassa vastakohtia riittää, ja olen tottunut näkemään niitä, mutta täällä ne jotenkin iskevät ihan eri tavalla vasten kasvoja. En muista, että olisin koskaan aiemmin vieraillut kaupungissa (tai maassa), jossa ero köyhien ja rikkaiden välillä näkyy niin selvästi. Täällä karuimman townshipin vieressä saattaa olla luksushotelli, tai trendikkään kaupunginosan viereen saattaa levittäytyä laaja hökkelikylä.

Blogissani Kapkaupungista näyttäytyy juurikin tuo parempi puoli - niin kuin kaupunki meille "expateille" (mikä ärsyttävä sana!) näyttäytyy. On kaunista luontoa, silmiähiveleviä merenrantoja, ostoskeskuksia ja toinen toistaan upeampia ravintoloita. Kauniita taloja, jalkakäytäviä ja viihtyisiä puistoja - ihan niin kuin missä tahansa kaupungissa vaikkapa Euroopassa tai Jenkeissä.

Kapkaupungilla on myös toiset kasvot, ne köyhemmät. Tänään tuo puoli näyttäytyi meille kaikessa karuudessaan, kun matkustimme Kapkaupungin suurimpaan townshipiin, Khayelitshaan. Khayelitsha on todella suuri township: kyseisessä hökkelikylässä asuu saman verran ihmisiä kuin Helsingissä.

Khayelitshan hökkelikylä oli ihan samanlainen kuin vastaavat Itä-Afikassa, mutta jotenkin köyhyteen törmääminen tuntui erilaiselta kuin siellä. Keniassa tai Tansaniassa köyhyys oli jotenkin koko ajan läsnä heikkona infrastruktuurina, mutta täällä, omassa kuplassa elellessä se jotenkin unohtuu. Tuntuu todella hurjalta, että osa ihmisistä elää äärimmäisessä köyhyydessä, kun muutaman kilometrin päässä ihmiset ajelee merenrantaa urheiluautoillaan.

Syy Khaelitshassa käymiselle oli MSF:n (Lääkärit ilman rajoja) tuberkuloosi-toimintaan tutustuminen. Kuuntelimme pari kuukautta sitten tosi mielenkiintoisen luennon MSF:n tuberkuloosiprojektista, jota nyt pääsimme seuraamaan. Kävimme paikallisen lääkärin kanssa tapaamassa muutamia potilaita eri klinikoilla Khayelishassa. Päivä oli ihan tosi mielenkiintoinen, vaikka näin suomalaisena tuberkuloosin hoitolinjat eivät todellakaan ole tuoreessa muistissa.

MSF:n toimistolla vieraileminen sytytti jälleen insipraation kipinän ja palautti mieleeni kaikki ne mahdollisuudet, mitä voisinkaan tulevaisuudessa haluta tehdä. Pieni motivaationpuuska tuli tarpeeseen, ja ehkä sen voimalla jaksan pakertaa nämä kolme viimeistä viikkoa ennen kesälomaa! :)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat