Jotkut teistä ehkä muistavat, että minä ja poikaystäväni osallistuimme viime marraskuussa Maaret Kallion ja Johanna Pawlin vetämälle rakkauskurssille. Maaret Kallio oli toki minulle tuttu jo ennen kurssia niin Enskareista kuin Hesarin sivuilta, mutta kurssin aikana aloin "fanittamaan" häntä vielä enemmän. Kurssin jälkeen ostin ensi töikseni Maaretin kirjan Happy End, josta tykkäsin kovasti. Niinpä kesällä heti Suomeen päästyäni haalin käsiini Maaretin uusimman, Lujasti lempeän, jonka luin miltei yhdeltä istumalta!

Lujasti Lempeä pyörii osittain samojen teemojen äärellä kuin rakkausviikonloppukin. Minulle mielenkiintoisinta luettavaa oli erityisesti parisuhteen vuorovaikutussuhteita käsittelevät kappaleet, sillä olen viimeisen parin vuoden aikan lukenut runsaasti aikuisrakkauden lähtökohdista ja psykologiasta. Maaretin ajatukset tuntuivat minulle hyvin tutuilta, sillä samoista asioista olen lukenut muun muassa Sue Johnsonin kirjoista. Toivoisin, että kaikki parisuhteessa elävät lukisivat niin Kallion kuin Johnsonin kirjat, sillä niin paljon suurta viisautta ne sisältävät!

Ihmisen vuorovaikutusta toisiin tarkastellaan kuitenkin laajemmassa sklaassa eikä pelkän aikuisrakkauden näkövinkkelistä. Itse olen keskittynyt lukemaan niin paljon parisuhteista, että en ole hoksannut ajatella, miten paljon samat vuorovaikutuskuviot, kuin joita toistamme parisuhteissa, vaikuttavat muihin ihmissuhteisiin. Vaikka minulla ei ole lapsia, oli mielenkiintoista lukea vanhemman ja lapsen välisestä vuorovaikutuksesta. Sain monta ahaa-elämystä, joista on toivottavasti hyötyä joskus tulevaisuudessa.

Kirjan nimi Lujasti lempeä tiivistää hyvin, miten Maaret kannustaa ihmisiä suhtautumaan omaan elämäänsä. Välillä tarvitaan lujuutta, välillä lempeyttä - toiset enemmän toista kuin toiset. Pari vuotta sitten havahduin itse siihen, että elämäni tarvitsee todellakin enemmän lempeää otetta vaatimusten sijaan. Aina vaatimukset eivät välttämättä ole negatiivisia, sillä helposti innostuvana ihmisenä saatan kahmoa itselleni liikaa ihan kivojakin juttuja. Mukavastikin asioista voi kuitenkin tulla suoritteita, jos niitä on liikaa eikä aikaa jää itselle ja rentoutumiselle. Olisi erittäin tärkeää oppia pysähtymään ajoissa ja tutkia sillä lujalla lempeydellä omaa elämäänsä ja itseänsä.

Kaikista eniten viehätyin kirjassa siitä, että se ei suoraan tarjonnut pikavinkkejä helpompaan elämään, vaan se pikemminkin sai lukijan haastamaan itse itseänsä. Toki kirjassa oli paljon faktatietoa - ja itse sitä ehkä pystyin rivien välistä lukemaan vieläkin enemmän aikaisempien lukemisteni vuoksi - sekä myös joitain konkreettisia vinkkejäkin. Pääpaino oli kuitenkin lukijan herättelyllä, ja valmiiden "tee näin" -ratkaisujen sijaan kirja antoi käteen kasan työkaluja.

"Vuorovaikutus on sanana jo viisas ja kuvaava: olla vuoroin vaikutuksessa, vaikuttuneena ja vaikuttaa. Oikealle vuorovaikutukselle suostuminen on sitä, että ymmärtää ja antaa toisen vaikuttaa itseensä ja havannoi myös sitä, miten itse vaikuttaa toiseen ihmiseen. Toista ei tarvitse määrätä tai alistaa, mutta toisaalta alistujan paikalle ei tarvitse alistua itsekään. Turvallisessa ihmissuhteessa voi olla kokonaisvaltaisesti läsnä, antaen toisen toiminnan, sanojen ja tunteiden liikuttaa itsen osia, mutta yhtä lailla uskaltaa pysyä uskollisena itselleen, alistamatta tai hylkäämättä toista. Parhaimillaan vuorovaikutus on kuin tanssia, jossa molemmat tunnistavat musiikin ja pyrkivät mukautumaan omalla tavallaan toisen tempoon, askeleisiin ja saamaan tanssin sujumaan ilman suurempia kaatumisia ja varpailleen astumisia."

Lujasti lempeä vavisutti minun maailmaani ja asetti nenälleni astetta lempeämmät lasit, joilla on hyvä itseäni tiirailla. Suosittelen kirjaa kaikille, joita oma itsensä ja sitä ympäröivät ihmiset kiinnostavat!

Translation: Couple of months ago I read an interesting book, "Lujasti lempeä", which is about relationships between you and other people and especially about you and yourself. Highly recommended, but unfortunately book is available only in Finnish.

Kommentit (2)

Kaisa J

Kiitos kirjavinkistä. Laitoin heti tilaukseen. :) Olisiko sinulla muita kirjasuosituksia aikuisrakkauden lähtökohdista ja psykologiasta? 

Sansu
Liittynyt21.5.2013

Moi! Suosittelen Sue Johnsonin kirjoja Kunpa sinut tuntisin paremmin ja Minä suojelen sinua kaikelta. Molemmat on tosi hyviä, mutta jos haluat tilata vaan toisen, suosittelen jälkimmäistä. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat