Vanhassa blogissani olen muistaakseni kertonut pariinkin otteeseen niistä syistä, miksi hakeuduin aikanaan lääketieteen polulle. Uusille lukijoille voisin nyt selventää asiaa Tohtori Krabolan heittämän Miksi minusta tuli lääkäri -blogihaasteen avulla! (Käykäähän muuten kurkkaamassa alkuperäispostaus, sieltä löytyy runsain mitoin niin lääkiksessä opiskelevien, sieltä valmistuneiden kuin sinne hakevien blogeja. Hurjaa, niitä on paljon!)


Miksi minusta tuli/tulee lääkäri?
1) Haluan vilpittömästi auttaa sairaita.

Luulen, että suurimmalla osalla lääkärin töitä tekevillä / töistä haaveilevilla täytyy olla jonkin sortin halu (sairaiden) ihmisten auttamiseen ainakin ollakin tapaa. Auttamismuotoja on hyvin paljon erilaisia aina kirurgiasta psykiatriaan tai tutkimustyöhön, ja niistä itse kukin voi valita itselleen sopivan tavan. Kaiken taustalla on kuitenkin auttaminen, tai ainakin minä näen asian näin. Itsekin haluan auttaa, mutta vielä on vähän hakusessa se, että miten voisin auttaa parhaalla mahdollisella tavalla.

2) Koska olen Jumalasta seuraavana.

En ole, vaikka välillä toivoisinkin jonkin sortin jumalallisia voimia, sillä joskus yksinkertaisetkaan asiat eivät meinaa onnistua. Lääkärin työssä jos missä pysyy nöyränä, sillä koskaan et tiedä tai osaa kaikkea etkä pärjää ilman apua.

3) Tämä on kutsumusammatti.

Kutsumusammatti-termillä on musta jotenkin huono kaiku. Jotenkin tulee sellainen fiilis, että jos on kutsumus, pitää töitä tehdä oli tilanne tai olosuhteet mitkä tahansa ja työlle pitää olla valmis uhraamaan kaikkensa. Minä en ole mistään asiasta niin kiinnostunut, että uhraisin sille kaikkea. Lääketiede oli uravalinnoista kiinnostavin, mutta en ole valmis uhraamaan sille kaikkea vapaa-aikaani.

4) Tässä ammatissa saa rahaa ja naisia/miehiä.

Muistaakseni deittimarkkinoilla 2000-luvun loppupuolella ei lääkisopiskelu ainakaan kaikissa piireissä ollut naiselle etu. Lääketieteen opiskelijoita pidettiin yleisesti leuhkoina ja koppavina, ja niinpä ainakin itse sanoin usein opiskelevani yliopistolla. Toki aika monet myös arvostivat lääketiedettä opiskelevaa tyttöstä! Puhtaasti rahasta ei tähän työhön (eikä varmaan mihinkään muuhun työhön) kannata ryhtyä, vaikka toki hyvä työllisyystilanne onkin hieno etu tässä taloustilanteessa. 

5) En keksinyt muutakaan.

Tämä on siinä mielessä totta, että en tiedä vieläkään, mitä olisin lähtenyt opiskelemaan, jos en olisi hakenut lääkikseen. Ehkä suomen kieltä tai ravitsemustiedettä? Mitään toista uravaihtoehtoa mulla ei oikein koskaan ole ollut.
6) Haluan antaa panokseni lääketieteen hyväksi ja ehkä edistää tulevaisuudessa tiedettä löytämään parannuskeinoja sairauksiin.

En ole kovin tutkimusorientoitunut ihminen, joten en usko, että tulen koskaan panostamaan tutkimuksen tekoon, ellei tapahdu joku ihme.
7) Äiti käski.

Äidillä eikä kenelläkään muulla perheen jäsenellä ei ole ollut osuutta mun ammatinvalinnassani. Itse asiassa olen suvun ensimmäinen lääkäri.
8) Aivoni tarvitsevat haasteita. Minusta ei olisi tehtaaseen liukuhihnatöihin.

Olen elämäni aikana tehnyt myös liukuhihnatöitä, ja pidemmän päälle sen on ollut puuduttavaa. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että joinain kesäaamuina haaveilen puistotyöntekijän hommista! Onhan siinä myös puolensa, että työt on vaan suoritusta eikä niitä tarvitse murehtia kotona.

9) Haluan Nobel-palkinnon. 

Katso kohta kuusi.
10) Ammatti siinä kuin muutkin.

Katso kohta kolme. Kuten totesin, en jostain syystä pidä sanasta kutsumusammatti. Lääkärin ammatti on ammatti siinä missä muutkin ammatit, ja siinä on omat hyvät ja huonot puolensa. Lääkärin ammatti tarjoaa kuitenkin ainutlaatuisen aitiopaikan ihmisyyteen: työn kautta näkee paljon sellaisia ihmisiä ja heidän kohtaloita, joihin ei muuten koskaan törmäisi. Siinä mielessä ammattimme poikkeaa muista ammateista.

(Jutun kuva on valmistujaisjuhlistamme keväältä 2013. Näin hassun näköisiä ihmisiä lääkiksestä valmistuu :D)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat