Päästyäni tänne Kapkaupunkiin ja saatuani elämäni jonkinlaiseen järjestykseen päätin ottaa juoksukalenterin kauniiseen käteeni. Kesä Suomessa meni nopsaa ohi, enkä ehtinyt juurikaan kisailemaan. Täällä kuitenkin paras kisakausi on vasta edessäpäin ja ajattelinkin, että olisi mukavaa saada jonkin juoksutavoite loppuvuodelle.

Eniten mielessäni on pyörinyt maraton, olenhan sellaisen juossut aina syksyisin. Pari viime vuotta ovat olleet maratonien osalta nappisuorituksia ja ajan parantaminen alkaa siksikin olla jo haasteellista, mutta en voi kieltää, etteikö uusi enkka olisi siintänyt mielessäni. Kuten sanottu, viime maratonini ovat olleet onnistumisia, ja siksi enkkajuoksu vaatisikin otolliset olosuhteet: sopivan lämpötilan ja tasaisen reitin.

Vaikka Cape Townissa ja kaupungin lähiympäristössä juoksukisoja järkätään pilvin pimein, sopivan maratonkisan löytyminen osoittautui yllättävän haasteelliseksi. Maasto on täällä tosi mäkistä, ja lähes kaikki maratonreitit ovat sen vuoksi todella hitaita. Polkujuoksu on myös nostanut suosiotaan, ja niinpä osa maratoneista juostaan poluilla. Loppujen lopuksi käteeni jäi yksi ainoa kilpailu, joka täytti kriteerini: 18.9. juostava Cape Town marathon. Reitti on kohtalaisen tasainen paikallisiin olosuhteihin nähden ja mikä parasta, kisa starttaa lähes meidän kotiovelta.

Yksi haaste CT maratoniin kuitenkin liittyy: kisa on jo kahdeksan viikon päästä, mikä tarkoittaa kuutta tehokasta treeniviikkoa. Mailasin asiasta valmentajalleni, ja vastausta odotellesani ehdin jo innostua edessä siintävästä maratontreenistä. Arvelin, että ihan hyvin ehtisin saamaan itseni kunnon marakuntoon kuudessa viikossa! Hieman yllättäen valmentajani kuitenkin suositteli jättämään maratonin väliin, juurikin siksi, että kuusi viikkoa on aivan liian lyhyt valmistautumisaika enkkayritystä ajatellen.

Aluksi olin tästä käänteestä hieman harmistunut, sillä olin jo ehtinyt fiilistellä maratontreenin tuomia haasteita. Toki olisin voinut alkaa treenaamaan maratonille, vaikka valmentajani ei sitä ensisijaisesti suositellutkaan, mutta tiedän, että hän on oikeassa valmistautumisen suhteen enkä halua lähteä juoksemaan maratonia vain läpijuoksuna. Cape Town maratonin väliin jättäminen tarkoitti myös kohdallani sitä, että maraton jäisi tältä vuodelta kokonaan väliin, sillä mitään järkevää korvaavaa kisaa en juoksukalenterista löytänyt.

Eipä siinä sitten auttanut muu kuin koittaa keksiä uusi juoksutavoite loppuvuodelle! Tällä hetkellä minulla on nimittäin sellainen fiilis, että tarvitsen jonkun tavoitteen pitääkseni treenimotivaatiota yllä. Treenaan täällä aika paljon yksin, eikä juoksumahdollisuudet ole ollenkaan niin hyvät kuin Suomessa - niinpä pieni ekstrabuusti on paikallaan.

Hetken aikaa mietittyäni keksin korvaavan idean, ja samaa valmentajani ehdotti minulle heti seuraavana päivänä: mitä jos keskittyisin parantamaan kympin ja puolikkaan suorituskykyä ja jättäisin maratonit vaikka kevääseen? Tiedän, että puolimaraton-enkassani olisi paljon parannettavan varaa, ja varmaan kymppiäkin saisin parannettua. Ennen kaikkea kyseisille matkoille treenaaminen kehittää heikkouksiani enemmän kuin maratontreeni, ja on näissä olosuhteissa helpommin toteutettavissa! Oikeastaan olen aika ilahtunut, kun minun ei tarvitsekaan juosta yksin kolmenkympin lenkkejä.

Seuraavat kuukaudet treenaankin siis monipuolisesti vauhtikestävyyttä, ja ohjelmassani on erilaisia intervalleja ja tasavauhtisia lenkkejä! Pitkikset eivät ole pariakymmentä kilsaa pidempiä, ja ehkä vihdoin ehdin tekemään lihaskuntoakin enemmän kuin kerran viikossa. :) Yksi joogatunti viikossa ei myöskään olisi pahitteeksi! Seuraavat kisat onkin jo merkattuna kalenteriin: 18.9. juoksen maratonin sijaan kympin ja 9.10. puolikkaan. Katsotaan sitten, miten treeni on purrut. :)

Kommentit (2)

A.Perälä

Eikö Etelä-Afrikassa pitäisi juosta ehdottomasti Comrades marathon (89km)? Sehän taitaa noin niin kun kestävyysjuoksutapahtumien suhteen olla ehdottomasti siinä maassa se "the juttu". Siihenhän ehtisit vielä hyvin koko talven treenaamaan :)

Itsekin keskityn vielä tulevat vuodet tiiviisti maratonien juoksemiseen, mutta joskus 2020-luvun alkupuolella kyllä otan joku vuosi projektiksi lähteä Etelä-Afrikkaan Comradesin juoksemaan. Sen verta legendaarinen juoksu on kyseessä.

Sansu
Liittynyt21.5.2013

Joo Comrades on täällä kyllä se the thing. Mä en oikein syty noille ultramatkoille, tuntuu et viimeinenkin kimmoisuus ja juoksuaskel katoaa jos alan niille treenaamaan :D Kävin juoksee Two Oceanin, mut se oli vain 56km eli ei paljoa marasuorituksesta eronnut. Se oli kyllä kivaa, mut en olisi jaksanut juosta enää kolmeakymppiä siihen päälle!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat