Kertoessani ihmisille juoksuharrastuksestani, yleensä minulta aika pian kysytään, että treenaanko jotain tiettyä tavoitetta silmälläpitäen. No, ainahan meikätytöllä maraton on mielessä jonkinlaisena kauden päätavoitteena - vaikka toki juoksisin, vaikka en yhteenkään kisaan osallistuisi. Maraton-tavoitteen paljastumisen jälkeen keskustelukumppaneitani tuntuu aina kiinnostavan harjoitteluni suunnitelmallisuus. Harjoittelenko maratonille jonkun ohjelman mukaan vai ihan omaa fiilistä seuraillen?

Pidempään blogia seurailleet tietävät, että olen noudattanut harjoitusohjelmaa jo reilun kahden vuoden ajan. Harjoitusohjelma ei tähtää kohdallani mihinkään tiettyyn tavoitteeseen, vaan se on käynnissä koko ajan. Monista tämä on vähän hassua, mutta minusta ainoastaan huippua! Siispä kerron teille, miten päädyin harjoitusohjelman noudattajaksi ja miksi tykkään siitä.

Marraskuussa 2012 kunto tuntui polkevan paikallaan ja kaipasin jotain uutta potkua juoksuharjoitteluun. Siskoni oli Helsinkiin muuton myötä liittynyt Runner´s High:n juoksukouluun ja houkutteli minua kokeilemaan firman etävalmennuspalveluita. Niinpä rohkaisin lähettämään mailia eSimolle eli Simo Wannakselle, joka lopulta ryhtyi etävalmentajakseni. Hassu sattuma tosin oli, että Kenian vaihtoreissulla satuin samaan kaupunkiin, jossa valmentajani asuu osan vuodesta, ja niinpä pääsin vähän yhteislenkkeilemään.

Homma lähti rullaamaan mukavasti, ja muutettuani itse Helsinkiin toukokuussa 2013 päätin liittyä Runner´s High:n Eliittiryhmään. Harjoitusohjelma pyöri siinä sivussa koko ajan mukana, ja kunto sen kun kasvoi. Nautin yhteistreeneistä ja juoksuohjelman noudattamisesta niin, että en ole vieläkään malttanut lopettaa!

Juoksuohjelman noudattamisen ehdoton plussa on se, että joku on miettinyt treenit etukäteen puolestasi. Itse en koskaan ole pystynyt miettimään treenejä pidemmälle kuin viikon aika-akselille, ja se on johtanut kohdallani siihen, että olen tehnyt tasapaksuja viikkoja viikosta toiseen. Tämä ongelma poistui myös ohjelman myötä: valmentaja rytmittää viikon siten, että hommassa on jotain järkeä. Myös lepo tulee jotenkin paremmin pidettyä, kun se lukee ohjelmassa...

Jotkut saattaisivat kokea ohjelman noudattamisen stressaavana, ja niin usein myös oletetaan kaltaiseni perfektionistin kokevan. Minusta asia on kuitenkin päinvastoin: ei tarvitse kuin katsoa, mitä ohjelmassa tänään on ja treenata sen mukaan. Helpottaa elämää huomattavasti, kun ei tarvitse pohtia, että mitä tänään treenattaisiin!

Ohjelman noudattamista helpottaa myös se, että se tehdään parin viikon sykleissä ja minun etukäteen laatimieni aikataulutoiveideni mukaan. Tiukan työpäivän päätteeksi ei siis tule kovaa treeniä ja pitkikset tehdään päivinä, jolloin niihin on parhaiten aikaa. Ohjelma ei kuitenkaan ole mikään kiveen kirjoitettu, ja jos jotain yllättävää on tullut, olen vaan tyynesti vaihtanut treenejä päittäin tai jättänyt tekemättä. Loppujen lopuksi ohjelmassa on aika paljon joustoa! Tiukan paikan tullen olen mailannut valmentajalleni ja hän on opastanut minua kärsivällisesti.

En oikeastaan osaa äkkiseltään nimetä mitään miinuspuolta treeniohjelman noudattamiselle. Paitsi no, se maksaa. :D Hinta on kuitenkin mielestäni varsin edullinen, ja mieluummin maksan vähän henkilökohtaisesta ohjelmasta kuin että noudattaisin jotain netin random-maratonohjelmaa. Olen myös kokenut Eliitti-pakettini hinnan aika kohtuulliseksi siihen nähden, että mitä se sisältää.

Vaikka itselleni ohjelman mukaan treenaaminen sopii, tiedän, ettei niin välttämättä ole kaikkien kohdalla. Suosittelen kuitenkin lämpimästi kokeilemaan, mikäli yhtään kiinnostaa! Juoksuun voi saada kummasti uutta intoa ja kehityskin voi ottaa harppauksen eteenpäin ohjelman myötä. :)

Ps. Tämä ei ollut maksettu mainos, vaan tyytyväisen asiakkaan vilpitön kehu!

Kommentit (5)

Vierailija

Moi, onko sulla ollut se original-Simo-paketti, vai joku noista hintavammista? Just itsekin liityin Runner's highn Turun juoksukouluun ja odottelen eSimon kautta ensimmäisiä treeniohjeita. Mielenkiinnolla odotan, mitä tuleman pitää... Toivottavasti 3.30 paukkuu mullakin ens kesänä! T.Elinan sisko Kaisa

Vierailija

Mäkin ilmoittauduin nyt tänä keväänä elämäni ensimmäistä kertaa juoksukouluun! Kävin viime kesänä jo HCR:llä, mutta tälle kesälle haluan asettaa paremman aikatavoitteen ja kokeilla millaista on treenata oikeasti niin kuin kuuluu :D

Vierailija

Heippa:) Mitä olen lukenut, niin sinulla tosiaan on tullut upea kunto:) Mielestäni rahaa omaan hyvinvointiin on kyllä fiksua käyttää:) Paljon etävalmennus maksaa? Hyvää viikonloppua sulle:)!!

-Liisa

Vierailija

Hei Sanna!

Aihe ei liity millään tavalla tähän postaukseen, mutta haluaisin kysyä, kuinka näet lääkärinä, mikä on mielestäsi paras keino lievittää yleistä ja pitkäkestoista ahdistuneisuutta, joka ei liity mihinkään tiettyyn kohteeseen tai tilanteeseen? Voiko tällaisessa tilanteessa saada jonkin lääkityksen, vaikka ei koekaan kiinnostusta varsinaiseen terapiatyöskentelyyn vai onko terapia aina ensisijaista ja pakollista? Asiat ovat elämässäni hyvin, sisimmässä olo on vain jännittynyt.

Sansu
Liittynyt21.5.2013

Kaisa, mulla on Eliitti-paketti! Siihen kuuluu Simon ohjelma ja Eliitti-ryhmän treenit. Tsemppiä treeniin, sä oot jo lähellä 3.30, ihan varmasti ensi kesänä paukkuu :)

Vierailija, mulla juoksukoulu on kyllä antanut ihan erilaista tsemppiä treeniin!

Liisa, mun Eliitti-paketti on jotain 50e/kk, mutta etävalmennus on halvempaa - tsekkaa nuo RH:n sivut :)

Vierailija, ahdistus on aina seurausta jostain, eikä sitä voi parantaa ellei pureudu sitä aiheuttavaan syyhyn. Ahdistuksen helpottaminen vaikkapa rauhoittavilla lääkkeillä on vähän niin kuin kaataisi vertavuotavaan potilaaseen punasoluja - ne auttavat hetkellisesti, mutta eivät poista itse syytä. Monilla ihmisillä asiat ovat elämässä hyvin, mutta silti sisällä voi olla lukkoja, jotka estävät elämästä täysin täysipainoista elämää. Suosittelen antamaan terapiatyöskentelylle mahdollisuuden! Tsemppiä kevääseen :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat