Turvallisuus on asia, joka herättää aina paljon keskustelua ja kysymyksiä, kun kerron asustelevani Etelä-Afrikassa. Etelä-Afrikan maine on varsin kehno turvallisuuden saralla, ja Kapkaupunki taitaa olla tilastollisesti yksi maailman vaarallisimmista kaupungeista, kun suhteutetaan rikosten määrää asukaslukuun. Kuinka täällä uskaltaa ylipäätään asua?

Kuten monissa muissakin suurkaupungeissa, myös Kapkaupungissa rikollisuus ja turvattomuus kasautuu tiettyille kaupunginosille. Samaan tapaan kuin en Helsingissäkään menisi yksin yöllä hillumaan Kaisaniemenpuistoon, en täälläkään liiku epäilyttävillä alueilla. Toki erotuksena täytyy sanoa se, että Kapkaupungissa ei viitsi pimeän tultua liikkua kuin ainoastaan tietyillä hyvämaineisilla turistiseuduilla, kun taas vaikkapa Helsingissä pahamaineiset alueet ovat ennemminkin poikkeus. 

Toistaiseksi meille ei ole sattunut täällä vielä mitään (kop kop, nyt koputan puuta), enkä missään vaiheessa ole tuntenut itseäni turvattomaksi. Eniten tähän vaikuttaa varmastikin se, että olen ollut varuillani: en ole liikkunut yksin pimeällä tai hengaillut epämääräisillä alueilla muutenkaan. Tällaisen eurooppalaisen expatin elämänpiiri on muutenkin hyvin erilainen kuin keskimääräisen paikallisen, sillä asumme hyvällä alueella, liikumme paikasta toiseen Uberilla ja niin edelleen. Kaupungin täysin länsimaita vastaava infastruktuuri antaa väkisinkin turvallisen fiiliksen. Turva-aidoin suojellut talothan ovat arkipäivää myös esimerkiksi Jenkeissä. Olenkin tuntenut oloni paljon turvattommaksi Los Angelesissa tai Nairobissa kuin Kapkaupungissa, vaikka tilastollisesti täällä rikoksia tapahtuu enemmän.

Vaikka kapkaupungissa rikollisuus keskittyy hyvin pitkälti huonoille alueille ja rajuimmat jutut tapahtuvat jengien selvitellessä välejään, valitettavasti rikoksia sattuu myös kirkkaassa päivän valossa ja hyvillä alueilla aina silloin tällöin. Monet pitkään Etelä-Afrikassa asuneet ystävämme on ryöstetty vähintään kerran: varastetut puhelimet tai automurrot ovat arkipäivää. Yleisimmät turisteihin kohdistuvat rikokset ovat ryöstöjä, mutta niissäkin voi henki olla joskus uhattuna. Henkirikoksia sattuu eniten jengien välisissä kahnauksissa, mutta väkivallanteot ovat huomattavasti yleisempiä myös "tavallisten" kansalaisten keskuudessa. Yliopiston meiliin kilahteleehan aina silloin tällöin tapetuksi joutuneiden opiskelijoiden kuolinilmoituksia, mikä on aika karseaa!

Meidän yliopistolla on tapahtunut aseellisia ryöstöjä lounastunneilla, ja suositun lenkkireitin varressa vaani alkuvuodesta sarjaraiskaaja, joka onneksi saatiin lopulta kiinni. Tuollaiset rikokset tuntuvat kaikista ahdistavilta juurikin siksi, kun niihin ei voi omalla käytöksellä vaikuttaa.

Jos minun pitäisi koota muutama turvallisuusvinkki Kapkaupunkiin, tässä olisi listani:

- Älä liiku pimeän tullen pihalla jalkaiin, vaan ota suosiolla taksi/ Uber. Waterfrontin seutu on poikkeus, siellä on niin paljon ihmisiä, että alkuillasta voi liikkua myös kävellen. Älä missään nimessä toikkaroi pimeällä yksin humalassa.

- Älä mene yksin vaeltamaan tai metsälenkeille, ellet mene jollekin todella suositulle turisti-reitille.

- Päiväsaikaan liikkuminen on suurimmaksi osaksi turvallista, poissulkien townshipit - niihin en menisi yksin päivälläkään. Jos meinaat tehdä vaikkapa pitkän lenkin/ kävelyn yksin, kannattaa ehkä katsoa reitti etukäteen Google Mapsista.

- Autolla ajaessa kannattaa lukita auton ovet.

- Samat neuvot kuin kaikkialla turistipaikoissa matkaillessa: pidä tavarat laukussa ja laukku tiukasti kainalossa. Ei ehkä kannata näyttäytyä kaikista hienoimmissa kuteissa ja kalleimmissa vaatteissa. Älä jätä autoon tavaroita edes päivällä. Suosi kauppojen sisällä olevia pankkiautomaatteja.

Mielessä kannattaa pitää myös se, että suurimmalle osalle turisteistä ei satu Kapkaupungissa mitään - kuten tähän saakka meillekään ei ole sattunut. Kun pitää järjen kädessä eikä ota turhia riskejä, sillä pärjää täälläkin hyvin pitkälle ja olonsa voi tuntea varsin turvalliseksi!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat