Frankfurtin maraton sen kuin lähenee - itse h-hetkeen on tällä hetkellä noin 2,5 viikkoa aikaa. Valmistautuminen käy kuumana ja viimeistelyharjoituksia mahtuu tähän viikkoon kaksin kappalein, mutta sen jälkeen homma alkaa rauhoittua. Vaikka viimeisillä viikoilla ei enää paljon treenatakaan, ovat ne valmistautumisen kannalta kriittisiä. Itse koen viimeiset kaksi viikkoa aika hankaliksi - en siksi, että silloin pitäisi harjoitella, vaan siksi, että en antaisi panikoinnille tilaa.

Olen juossut elämäni aikana yhteensä neljä maratonia ja onnistunut pilaamaan niistä ainakin pari typerehtimällä parin viimeisen viikon aikana. Niinpä ajattelinkin koota tähän muutamia ajatuksiani maratonille valmistautumisesta ja siitä, kuinka välttää typerimmät amatöörivirheet! Kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa - sitä voi vaikkapa sairastua flunssaan - mutta panikointia suosittelen välttämään.

Omat pieleen menneet kisani ovat yleensä johtuneet seuraavista syistä: panikointi, turha riskinotto ja seikat, joihin en voinut etukäteen vaikuttaa. Panikointia oli ilmoilla erityisesti ensimmäisellä maratonilla: pari päivää ennen kisaa iski ihan älytön hermoilu niin tankkauksen kuin kunnon suhteen. Pelkäsin, että energiat loppuvat kesken, ja niinpä löysin itseni kisa-aamuna syömästä toista kertaa hotelli-aamiaista. Pelkäsin kenkieni olevan liian pienet ja niinpä vedin kisaan jalkaan upouudet kengät, jotka sitten yllättäen hiersivät. Ei näin.

Paras tapa välttää panikointia on tehdä hyvissä ajoin järkevä suunnittelma kahta viimeistä viikkoa varten ja pysyä siinä. Jos olet ensikertalainen, pyydä neuvoa jolta kulta kokeneemmalta. Testaile tankkausruuat, urheilujuomat, geelit sekä varusteet hyvissä ajoin etukäteen äläkä hanki mitään uutta ja testaamatonta juoksua varten. Älä kuuntele muiden pelotteluja maratonin kamaluudesta, "muurista", oksenteluista tai krampeista.

Toinen maratoonarin kuolemansynti, turha riskinotto, on tavallaan seurausta panikoinnista. Lepäily alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää ja liikkumaan tottunut ruho alkaa kerjätä kuritusta, ja tekeepä sitä mieli käydä testailemassa vähän "että miltä se maravauhti nyt tuntuu". Been there, done that - en suosittele. Voin kertoa, että ne kokeilutreenit sujuvat ihan varmasti tosi hyvin, mutta itse kisa onkin sitten toinen juttu. Itse kävin päivää ennen ekaa maratonia vetämässä tunnin lenkin maratonvauhtista, ja yllättäen jaksoin sen ihan hyvin. Seuraavana päivänä sama vauhti tuntui aika peeltä jo viiden kilsan jälkeen, joten itse maraton oli kaikkea muuta kuin miellyttävä!

Maraton voi mennä pieleen myös sellaisista syistä, joihin ei voi itse vaikuttaa. Keli voi olla liian kuuma, reitti raskas, voi sairastua ja aina ei vaan ole se paras juoksupäivä. Näille ei vaan voi mitään ja ne täytyy hyväksyä. Maraton on niin pitkä matka, että sitä ei puolikuntoisena lähdetä juoksemaan eli jos sairastut pari päivää ennen h-hetkeä, unohda koko juttu! Kesken matkankin voi tulla odottamattomia ongelmia, ja niistä joko selviydytään tai sitten ei.

Miten sitten treenaan viimeiset viikot ennen maratonia? Tällä viikolla treenaan vielä suht normaalisti, ja teen kaksi valmistavaa treeniä: 3x5km nousevin nopeuksin päätyen maratonin tavoitevauhtiin ja 28 kilsaa aerobisen kynnyksen molemmin puolin. Tuo viimeksimainittu juostaan lauantaina ja on viimeinen pidempi harjoitus ennen maratonia, jolloin maraan on aika lailla kaksi viikkoa.

Ensi viikolla harjoittelu kevenee jonkun verran, eikä pitkää lenkkiä ole enää ohjelmassa. Juoksen yhden kovan harjoituksen ja yhden maratonvauhtisen lyhyen lenkin. Muutenkin lenkit lyhenevät huomattavasti normaalista mitasta, ja lepopäiviä on 1-2.

Viimeisellä viikolla olo on yleensä kaikista hankalin, kun treenit on minimissä ja ohjelmassa lähinnä kolme kevyttä hölkkää, loput päivät levätään ja tietenkin syödään. Tässä vaiheessa iskee yleensä se panikointi ja epävarmuus, mutta niitä pitää pystyä vaan ignooraamaan. Teen yleensä 2-3 päivän mittaisen hiilaritankkauksen, jonka lopetan siten, että kisaa edeltävän päivän syön jo ihan normaalisti.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli jolle kulle apua! Maratonkausi alkaa kyllä olla täällä Suomessa jo aika lopuillaan, mutta kaivelkaa tämä postaus esiin vaikka ennen ensi kevään maratoneja. :)

Ps. Kuvat ovat Vantaan maratonilta parin vuoden takaa. Kuvissa pilee viimeinen vinkki: älä laita liikaa päälle! Juostessa tulee kuuma, ja tuli muutoin tuolloin Vantaalla, kun mittarissa oli +12... :D

Kommentit (3)

Vierailija

Kiitos vinkeistä!  Mä olen menossa Vantaalle juoksemaan ekaa maratonia sunnuntaina. Mieli tekisi käydä vielä vähän lenkillä, mutta luulen että käyn vaan kävelemässä kun tiistaina juoksin (normisti se kolme lenkkiä/vk). Viime viikolla huomasin että lepo on paikallaan joten en ota riskejä, että sitten sunnuntaina ei kulje. Ja onpahan sitten juoksunälkä ;).Tsemppiä vikoille viikoille :)

Vierailija

Hei Sansu:) Tsemiä sinulle viimeisiin treeneihin ennen maratonia, ja voimia tulevaan koetukseen:)

- Liisa

Vierailija

Tsemppiä Maratoniin. Toivottavasti onnistut tavotteissasi.

Itse olen soutanut Sulkavan soutua usemmman vuoden ja olen ensimmäisen vuoden jälkeen tehnyt Sulkavalistan, mihin olen listannut lyhyesti soutuvaatteet, veneeseen mukaan otettavat tavarat ja eväät, soutupäivän aamupalan (aamusoudussa) ja muut ruokailut (iltasoudussa). Se on minulla toiminut yllättävän hyvin. Kun listassa lukee mustaa valkoisella mitä pitää ottaa mukaan, niin niin myös tehdään :-) 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Apple a Day on nuoren lääkärin blogi treenaamisesta, hyvinvoinnista, arjesta ja juhlasta.

Ota yhteyttä:
sansunblogi@gmail.com.

Seuraa minua Facebookissa.

Seuraa minua Bloglovinissa.

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat