Kirjoitukset avainsanalla jooga

Viides kaupunginosa on Pariisin-turistille oiva kohde, se on Pariisin vanhin alue, ja siellä voi käppäillä niin latinalaiskorttelissa kuin ihastuttavan rue Mouffetardin torikadullakin (metro: Place Monge (7) ). Viides kaupunginosa on kallis paikka asua, hotellitkin ovat todennäköisesti kalliimmasta päästä, mutta Sorbonnen yliopistorakennusta ja Jardin des Plantes -puistoa kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

Muita suosikkejani ovat Institut du Monde Arabe, jossa on paljon mielenkiintoista ohjelmaa näyttelyistä keskustelutilaisuuksiin, turistia kiinnostanee ennen kaikkea yläkerran näköalaravintola, jossa tarjoillaan herkullisia libanonilaisen keittiön antimia.

Institut du Monde Arabe

http://www.imarabe.org/

1, rue des Fossés-Saint-Bernard, 5ème

Metro: Jussieu (7)

Arabimaailmaan voi tutustua myös Mosquée de Paris -moskeijan yhteydessä olevassa hammamissa sekä kahvila-ravintolassa, jonka terassilla voi nauttia minttuteestä ja pohjoisafrikkalaisista leivoksista tai poltella shisha-vesipiippua.

La Mosquée de Paris

http://www.restaurantauxportesdelorient.com/index.html

39 rue Saint-Hilare, 5ème

Metro: Place Monge, Censier Daubenton (7)

 

Ykkössuosikkini on kuitenkin ehdottomasti joogasali Rasa.

http://rasa-yogarivegauche.com/en/index.php

21 rue Saint Jacques, 5ème

Metro: Cluny La Sorbonne (10), Saint Michel (4)

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pääsin pitkästä aikaa kundaliinijoogatunnille.

Kokeilin kundaliinijoogaa ensimmäisen kerran pari vuotta sitten ja ihastuin heti sen hassuihin liikesarjoihin, rauhalliseen musiikkiin ja mantroihin. Tunnilla ollaan suurin osa ajasta silmät kiinni, ja jokainen keskittyy lähinnä omaan oloon.

Tunnilla myös lauletaan ja tanssitaan, suorittamisesta kundaliinijooga on hyvin kaukana. Meditaatiokin tehdään useimmiten laulun avulla, jolloin mielen jatkuvan surinan saa helpommin vaiennettua.

Kundaliinijoogaa kutsutaan myös energiajoogaksi, sen sanotaan herättävän selkärangan alaosassa uinuvan elämän kundaliinienergian.

Tunti päättyy rentoutukseen. Ja olo on huikea.

Pariisissa suosittelen ehdottomasti Rasa Yoga -studiota viidennessä kaupunginosassa. Jo studion ovesta sisään astuminen rauhoittaa.

Rasa Yoga Paris

21, rue Saint Jacques, 5e 

Metro: Saint Michel / Cluny la Sorbonne

Alla yksi kundaliniinijoogan perusmeditaatioista ihastuttavan Gabrielle Bernsteinin selittämänä (englanniksi):

 Sat Nam.

Kommentit (0)

Uskalsin vihdoin palata bikram-joogatunnille

Oksettaa. 40-asteinen huone tuntuu jo nyt liian kuumalta. Miten olen ikinä voinut selvitä tästä tunnista hengissä?

Makaan mintunvihreällä joogamatolla ja tuijotan bikram-joogasalin tuttua kattoa. Edellisestä tunnista on 14 kk. Niiden aikana on tapahtunut kaikenlaista, kroppa on kuin jyrän alle jäänyt. Viisi kuukautta sitten en jaksanut edes kävellä korttelin ympäri, nyt edessä on 90 minuuttia tiukkoja jooga-asanoita 40 asteen lämmössä.

Juon vielä kulauksen vettä. Otetaan hetki kerrallaan. Hengitellään. Kun nyt kerran joogatunnilla ollaan...

Tunti alkaa. Vieressäni hikoilevat ensikertalaiset katsovat ihmeissään, kun väännän itseni kummallisesta asennosta toiseen. Kroppa tuntuu muistavan kaiken. Vain polvet ovat edelleen todella kipeät.

"Bikram-jooga puhdistaa kropan ja mielen", opettaja sanoo ja on oikeassa.

Tuntuu kuin kaikki viime kuukausien stressit ja vaikeudet valuisivat hien mukana pois.

Yllättäen juuri pää jaksaa tunnin hyvin, ehkä synnytyksen ja sen jälkeisten haasteiden takia bikram-tunti tuntuukin tauon jälkeen helpommalta kuin ennen...

Viimeisessä savasanassa silmistä valuu pari kyyneltä. Pakko myöntää, että olen ylpeä itsestäni.

Namaste.

Kommentit (0)

Vatsalihasten kuntoutusten jälkeen taidan vihdoin olla valmis palaamaan joogatunnille.

Kuten aiemmin olen jo kertonut, Ranskan "kela" korvaa äideille synnytyksen jälkeen sekä lantionpohja- että vatsalihasten kuntoutuksen. Molempia lihasryhmiä treenaillaan kymmenen sessiota kätilön ja/tai fysioterapeutin kanssa.

Tammikuussa alkanut kuntoutusjaksoni on nyt vihdoin saatu kunnialla päätökseen: lantionpohjalihakset toimivat ja vatsalihaksetkin on herätetty henkiin. Vatsalihastreeni tosin jatkuu (tai ainakin niin on tarkoitus): joka päivä pitäisi jaksaa vielä treenailla syviä vatsalihaksia esim. lankku-liikkeen avulla. Tärkeää on kuulemma, ettei ala treenata perinteisiä, suoria vatsalihaksia; niiden treenaus ei tee hyvää selälle eikä lantionpohjalihaksillekaan.

Mutta kun peruskuntoutus on nyt takana, olisi ehkä jo aika palata raskautta edeltävään liikuntaohjelmaani. Harrastin ennen raskautta bikram-joogaa kolme kertaa viikossa. Bikramia kutsutaan myös alkuperäiseksi hot joogaksi, sitä harjoitetaan 40 C-asteisessa salissa, tunti kestää 90 minuuttia ja sen aikana käydään läpi aina samat 26 asanaa aina samassa järjestyksessä.

Olen elämäni aikana harrastanut vaikka mitä liikuntalajeja tankotanssista pesäpalloon, mutta bikram-jooga on mielestäni kokonaisvaltaisin ja kaikin tavoin tehokkain kokeilemani laji. Tunti on fyysisesti raskas, se kehittää niin lihasvoimaa, kestävyyttä kuin notkeuttakin, mutta eniten tunnilla vaaditaan ehkä kuitenkin henkistä kestävyyttä. Koska salissa on niin kuuma, että hiki valuu virtana pitkin koko kroppaa, ei voimia ole minkään muun kuin juuri tämän hetken ajattelemiseen: teen nyt vielä tämän liikkeen, katsotaan sitten, mitä vielä jaksan. Ensikertalaisille sanotaankin, että päämärä ensimmäisellä tunnilla on vain pysyä salissa loppuun saakka. Tunti on samalla kuin 90 minuuttia kestävä meditaatiosessio, ja sen jälkeen olo on täydellisen rentoutunut; juuri niin kuin joogan jälkeen kuuluukin.

Bikramia ei voi raskauden ensimmäisellä kolmanneksella harrastaa lainkaan, enkä tuntenut itseäni tarpeeksi reippaaksi lähteäkseni hikoilemaan asanoita läpi raskauteni muillakaan kolmanneksilla, joten takana on nyt yli vuosi ilman joogailua. Vaikka joogasalin keskittynyttä tunnelmaa onkin jo ikävä, tuntuu paluu tietenkin myös vähän hurjalta...

Katsotaan, miten selviän....

Tässä vielä kiinnostuneille pieni esittelyvideo bikram-joogasta

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat