Kirjoitukset avainsanalla imetys

Ranskassa äideistä noin 60% haluaisi imettää, mutta kuukauden kuluttua lapsen syntymästä vain noin kolmannes imettää lastaan - kahden kuukauden kuluttua määrä on jo vain 5%.

Eilen istuimme taas synnytysvalmennustunneilla, tällä kertaa viisi tuntia putkeen, huoh... Aiheena olivat vauvan ensimmäiset viikot kotona sekä imetys.

Imetystunnilla ranskalaisten vanhempien kysymykset pyörivät lähinnä imetyksen "vaikeuden" ympärillä: miksi imetys ei toimi, miksi niin moni äiti joutuu luovuttamaan? Ranskassa puhe imetyksestä kuulostaakin kieltämättä aika erilaiselta kuin Suomessa. Esiin tuodaan jatkuvasti se, ettei ketään saa "pakottaa" imettämään, että imetyksen on oltava oma valinta ja jos se ei jostain syystä toimi, siirrytään hyvin nopeasti pulloruokintaan. Hyvin usein tuodaan esiin se, että imetys on vaikeaa ja kivuliasta.

Kun kerroin kätilölle olevani Suomesta, hän tiesi heti pohjoismaiden tilanteen ja totesi: "Surtout restez Finlandaise, gardez votre culture!", "Pysy suomalaisena, säilytä oma kulttuurisi!" Hänen mielestään Suomen tilanne (n. 90% naisista imettää lastaan) on loistava esimerkki toimivasta sosiaalipolitiikasta ja siitä, miten yleinen asenne imetykseen vaikuttaa sen "toimimiseen".

Kätilö paljasti meille myös suurimman syyn siihen, miksi äidit Ranskassa eivät imetä....

Syy on äidinmaidonkorvikkeita valmistavien laboratorioiden harjoittama lobbaus. 60 miljoonan asukkaan maassa vauvojen ja äitien ympärillä pyörivä bisnes on tietenkin valtava, ja äidinmaidonkorvikkeiden valmistajilla on paljon valtaa Ranskan taloudessa. Kun terveysministeri Ranskassa vaihtuu, äidinmaidonvastikkeiden valmistajat ovat ensimmäisenä jonossa tapaamassa uutta päättäjää.

Ranska oli Transparency International  Francen mukaan viime vuonna sijalla 22. maailman vähiten korruptoituneiden maiden listalla - Suomi oli samalla listalla jaetulla ensimmäisellä sijalla Tanskan ja Uuden Seelannin kanssa...(http://www.transparency-france.org/ )

Laboratorioiden mainoslehtisissä teksti voi tosiaan olla aika manipuloivaa: esiin tuodaan usein ajatus siitä, että äidin oma maito voisi olla jotenkin riittämätöntä, että lapsi ei saisi siitä tarpeeksi ravintoaineita, valinnaisuutta korostetaan myös erittäin usein: imetyksen pitää ehdottomasti olla oma valinta, ja parisuhdekin nostetaan usein esiin: imetys ei tee hyvää seksielämälle...

Yksi syy lyhyeen imetysaikaan tai pulloruokintaan on tietenkin myös lyhyt äitiysloma - suurin osa äideistä palaa töihin 3-4kk:n kuluttua lapsen syntymästä.

Onneksi yhä useammat kätilöt Ranskassa (esimerkiksi eilisen tuntimme vetäjä, loistava Christine Coursaget) puhuvat imetyksestä luonnollisena asiana ja imetystilanne on pikkuhiljaa muuttumassa täälläkin. Madame Coursaget on ollut mukana mm. kirjoittamassa kuvassa näkyvää Ranskan terveysministeriön imetysopasta.

Kommentit (4)

1/4 | 

Ikävä kyllä Suomi ei ole sen "parempi" imetyksessä kuin Ranskakaan. Suomessa sairaalasta kotiutuessa 90 % naisista imettää, mutta keskimäärin imetys loppuu, kun vauva on 1,4 kk. Puolen vuoden täysimetykseen pääsee 1 % äideistä. Lähde: Imetyksen tuki

Imetys vaatii hyviä hermoja ja kärsivällisyyttä, takapakkien sietämistäkin (tulehdukset ym.). On todella harmi, että niin harvoin imetykseen saa asiantuntevaa apua. 

 

2/4 | 

Samaa mieltä pitkän pinnan tarpeellisuudesta. Esimerkin voima on ehkä kaikkein tärkein.

On vaikeaa hahmottaa ohjeita ja neuvoja, jos ei ole nähnyt imetystilannetta oikeasti ennenkuin lukee imetysohjeita tai kuuntelee luentoa imetyksestä.

Tässä, kuten monessa muussakin asiassa, vertaistuki on se paras apu. Jo samat imetysongelmat kokennet äidit ovat parhaita neuvonanatajia.

Leche ligue international on aina edesauttanut imetystä kaikkialla maailmassa ja monessa maassa on paikallisosastoja, kuten täällä Ranskassa, joissa vapaaehtoiset äidit ovat tukena imetyksessä vaikeuksia kokeville kanssasisarilleen. Suosittelen.

4/4 | 

Miksi ranskatteret eivat imeta ? Tarkein syy on se, etta naiet kayvat ansiotyossa lahes sataprosenttiseti (tasta on aina vaaraa tietoa Suomessa ..... ) ja aitiysloma on taalla aika lyhyt kun taas Suomessa se on ihan liiankin pitka. Itse aikoinani halusin heti takaisin tyoelamaan, koska olin loytanyt lahelta luotettavan hoitajan (yli 40 vuotta sitten) nyt tyttareni odottaa lasta, ja han haluaa hoitovapaan aitiysloman jalkeen. Ymmarran hanta kylla, nain ajat muuttuvat .....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat