Kirjoitukset avainsanalla rauha

Ranskan suomalaiset muistelevat erityisen mielellään vuoden 2006 Euroviisuja. Ranska on vasta viime vuosina tajunnut Euroviisujen camp-tyylin syvimmän olemuksen ja osannut ottaa Viisut vähän rennommin. Vuonna 2006 tilannetta ei vielä ollut tajuttu ja juontajat katselivat kilpailua ryppyotsaisen tosissaan. Heidän kommenttinsa Suomen Lordin esityksestä ovat edelleen mielessä:

"Suomi ei koskaan ole voittanut Euroviisuja, eikä tilanne ainakaan tällä kappaleella tule muuttumaan!"

"Nämä Suomen edustajat tullaan varmasti näkemään kisojen jälkeen läheisessä eläintarhassa!"

Kun Suomi alkoi saada pisteitä, juontajat valittivat tilannetta avoimesti: "Tämä on aivan älytöntä!"

Kun Suomi sitten voitti, juontajia alettiin kritisoida Ranskassa voimakkaasti, ja seuraavana vuonna he menivätkin jo vaihtoon. Nykyisillä juontajilla on onneksi jo taju siitä, millaista kisaa ollaan tekemässä.

Eilen valvoin urheasti seitsemältä odottavasta aamuherätyksestä (Äitiiii! Papaaaa!) huolimatta Viisujen loppuun saakka. Ja se oli kyllä univajeen arvoista. Ruotsalaisten show on aina ollut omaa luokkaansa, ja tällä kertaa ihastelin erityisesti viime vuoden voittaja Måns Zelmerlövin vetoa: hän juonsi ensin tunteja kestävän live-shown ja lauloi ja tanssi sitten kolme biisiä läpi, joista yhden hoverboardilla...

Erityisen hauska oli mielestäni "täydellinen" euroviisubiisi Love Love Peace Peace.

Kappale sai uuden merkityksen, kun sodasta koskettavasti laulanut Ukrainan Jamala voitti koko kisan. Uuden pisteidenlaskusysteemin ansiosta voittajaa saatiin tänä vuonna jännätä loppuun saakka, ja Venäjän (!) edustaja toivoi viimeiseen saakka voittavansa.

Pinnallisen purkkakisankin keskeltäkin voi siis aistia, mitä Euroopassa todella tapahtuu.

Voittopokaali kädessään Jamala sanoikin toivovansa kaikille juuri sitä samaa, mitä parodiabiisissäkin laulettiin: Rauhaa ja rakkautta, rauhaa ja rakkautta.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Shokin jälkeen päälle kaatuu masennus ja pinnan alla piileskelee pelko.

Metrossa matkustajia on vähän, poliiseja, turvamiehiä ja sotilaita paljon. Hallien kauppakeskuksessa saan esitellä laukkuni sisältöä ja takin alla olevaa villapaitaa turvamiehille kolme kertaa. Tunnelma on jännittynyt. Juna kulkee hitaasti, jokainen epäilyttävä paketti tai laiturilla vähän pidempään seisoskeleva tyyppi tarkistetaan.

Jos nyt joku huutaa juoskaa, juoskaa, paniikki pamahtaa päälle sekunnin murto-osassa. Se on nähty viime päivinä jo useaan otteeseen. Onneksi joka kerta kyseessä on toistaiseksi ollut väärä hälytys.

Jossain vaiheessa huomaan käveleväni kauppakeskuksen käytävää kymmenen luotiliivein varustetun, raskaasti aseistetun sotilaan ympäröimänä. Itku kuristaa kurkkua. Tähänkö on siis tultu?

Väsymys on valtava. tuntuu että voisin nukkua vuoden. Tämä stressi on jotain muuta kuin se tavallinen lastenhoidon, työasioiden ja kotitöiden sekoitus, joka yleensä painaa hartioita. On opittava elämään uhan kanssa, on opittava elämään pelon kanssa, ettei joudu kauhun valtaan.

Mutta Pariisi on vahva ja pariisilaiset yhdessä. Jos jotain olen viime päivinä tajunnut niin sen, että ihmisen luontainen reaktio pimeään vihaan on rakkauden ja rauhan valo. En aisti vihan häivääkään koko kaupungissa, ihmiset ovat surullisia, toivovat vain ja ainoastaan rauhaa. Pariisissa elävät yhdessä eri uskonnot ja kansallisuudet, eri taustat, eri maailmankatsomukset. Tämä tragedia on yhdistänyt meitä vain entisestään.

Hyvä esimerkki tästä on vaimonsa menettäneen Antoine Leirisin kirje terroristeille:

Lopuksi vielä Chrys Nammourin kaunis kappale Paris se relève. Se kuvaa hienosti valon vastarinnan tunnelmaa täällä nyt.

Kuvat ovat rue de Charonnen Belle Equipe -ravintolan edestä, jossa 19 ihmistä menetti henkensä.

 

 

 

Kommentit (2)

Laura P
1/2 | 

Tunnistan hyvin kuvaamasi tunteen. Mietin kovasti, millä tavoin turvallisuudentunne palaa. Tarvitaanko aikaa, analyysia, uusien terroristien kiinni saamista – vai vain loputtomia kävelyjä tutuilla kaduilla, niiden neutraloimista sillä tavoin? Lisää kynttilöitä ja kukkia, taidetta, vapautta – vai lisää poliiseja? Toistaiseksi tuntuu, että kaikki ihan tavallinen meinaa pelottaa. Hyvä otsikko postauksellasi.

käyttäjä-3385
Liittynyt4.6.2014
2/2 | 

Kiitos kommentista, Laura. Itse olen käynyt läheisillä tapahtumapaikoilla nyt monena päivänä, tekee hyvää nähdä, kukkien valtameri, kynttilät ja esimerkiksi Bataclanin edessä laulavat ihmiset. En tiedä, palaako turvallisuudentunne enää samanlaisena, mutta periksi ei anneta, elämä voittaa. Voimia teillekin! <3 Kira

Miltä tuntuu jatkaa elämää Pariisissa viime viikon tapahtumien jälkeen?

Maanantaiaamu on sateinen, sotilaat käppäilevät konepistooleineen läheisen koulun edessä ja metroasemalla. Väsyttää. Tyttö nukkuu öisin nyt jo jopa kahdeksan tuntia putkeen. Silti väsyttää.

Sunnuntai 11.1.2015 oli uskomaton, uskomaton päivä Pariisissa. Yli miljoona ihmistä. Kaduilla. Viereinen katu mustana ihmisistä, jotka marssivat kerrankin asian puolesta, eivät jotakin vastaan. 

Tunnetta on vaikea selittää, Ranska on sodassa. 

Sanat kuulostavat ehkä liian voimakkailta ulkomailta kuultuina, mutta täällä tilanne on valitettavasti viikossa muuttunut lähes täysin. Tunnelma ei todellakaan ole huojentunut, päinvastoin. Kaikki tuntuvat olevan huolestuneita.

Kansalliskokouksessa, Ranskan parlamentissa, jossa keskustelu ja väittely käy yleensä hyvinkin kärkkäänä, ollaan yhtäkkiä oikealta vasemmalle jostakin samaa mieltä. Pääministerin eilinen kiihkeä puhe parlamentille, uhrien muistoksi pidetyn hiljaisen hetken aikana spontaanisti laulettu Marseljeesi, tunnelma on harvinaisen juhlava, isänmaallinen...

Voisin kirjoittaa ja puhua aiheesta hyvinkin kauan, mutta en halua tässä blogissa lähteä ruotimaan tilanteen poliittisia yksityiskohtia. En myöskään ala eritellä tässä eri uskontojen näkökulmia asiaan, vaikka moni varmasti arvaa, miltä mieheni perheestä nyt juutalaisena tuntuu...

Haluan kertoa, mitä on elää kaupugissa ja maassa, joka pelkää, mutta haluaa uhmata pelkoa ja puolustaa kaikesta huolimatta omia arvojaan. 

Se on raskasta ja ahdistavaa, mutta myös jollain oudolla tavalla hienoa. Olen onnellinen, että sain kokea sunnuntain marssin, ihmisten spontaani nousu terroria vastaan, vapauden puolesta, luo uskoa ihmiseen. Tajuan myös nyt, miten helppoa on viisastella ja analysoida kylmästi erilaisten konfliktien faktoja, kun niistä on itse kaukana. On helppo sanoa, ettei aseisiin tule tarttua, kun omat lapset ovat turvassa...

Silti sanon edelleen: rauhaa, rauhaa, rauhaa.

Kommentit (1)

1/1 | 

Kaikki uskonnot pitäisi saada ihmisten yksityisasiaksi ja pysyä siellä. Arvojen pohdinta uskontojen ulkopuolella sitä vastoin aloittaa välittömästi. Talouden termeillä kun toimitaan niin voitot korvaavat arvot automaattisesti. Viivan alle jäävä tulos ei ole arvo vaikka talouspiirit niin uskottelevat.

Viimeiset kolme päivää ovat olleet Pariisissa painajaismaisia...

Vaikea kirjoittaa... Vaikea selittää ja pukea sanoiksi tunnelmaa täällä Pariisissa viimeisten kolmen päivän aikana.

Ennen sitä pitäisi selittää terroritekojen konteksti täällä Ranskassa: Kuten jo aiemmassa postauksessa (täällä ) sanoin, Ranskassa on erittäin vahva ja suuri muslimiyhteisö sekä Euroopan suurin juutalaisyhteisö, jonka historia Ranskassa on pitkä ja vaikea. Vaikka yhteisöt ovat eläneet rauhanomaisesti yhdessä Ranskassa jo vuosia, valitettavasti tunnelma eri yhteisöjen välillä on jo pitkään ollut muuttumassa jännittyneemmäksi: juutalaisvastaisuus on noussut mm.Gazan sodan seurauksena, ja muslimiyhteisö on kärsinyt mm. ISIS-järjestön terrorista ja sen aiheuttamista mielikuvista. 

Ranskan valtio on "laïque" eli maallinen maa, jossa esimerkiksi (valtion) kouluissa ei saa käyttää uskonnollisia merkkejä, mm. ristiä kaulassa jne. Yksityiset, eri uskontokuntien koulut ovat erikseen. Uskonnon ja valtion erottaminen toisistaan taas juontaa juurensa Ranskan pitkään historiaan katolisen kirkon kanssa. Maallisuus on Ranskan tasavallalle erittäin tärkeä arvo, jota korostetaan täällä erittäin usein. Se merkitsee ranskalaisille myös juuri mahdollisuutta elää yhdessä eri uskontokuntien kesken. Kaikki ranskalaiset ovat ennen kaikkea nimenomaan ranskalaisia, tasavallan kansalaisia.

Toinen pontti on myös Ranskan historia sanan- ja ilmaisunvapauden puolustajana. Esimerkiksi satiirilla on Ranskassa erittäin pitkät perinteet, suomalainen kulttuuri on tässä kohtaa hyvinkin erilainen. Poliitikkoja ja uskontojen johtajia on kritisoitu satiirin keinoin täällä jo vuosisatoja. Siksi isku satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen on isku suoraan ranskalaisen kulttuurin sydämeen.

 Itse asiassa kaikki edellisten päivien terrorin uhrit ovat pääministeri Manuel Vallsin sanoin traagisella tavalla Ranskan tasavallan arvojen symboleja: Charlie Hebdon piirtäjät sananvapauden symboleja, poliisi Ranskan tasavallan turvallisuuden symboli ja juutalaisen kosher-kaupan asiakkaat uskonnonvapauden ja juuri eri yhteisöjen välisen suvaitsevaisuuden symboleja.

Tunnelma Pariisissa on tällä hetkellä todella raskas. Eilen olin juuri palaamassa kaupasta kotiin beben kanssa, kun kuulin sireenien äänen lähibulevardilla. Edellispäivien iskut tulivat heti mieleen, mutta yritin rauhoitella itseäni, että pahin oli jo ohi eikä jokainen ambulanssin tai poliisiauton ääni voinut liiittyä terrori-iskuihin. Vilkaisin kuitenkin puhelimestani Twitteriä ja näin heti uutisen: läheisessä kosher-liikkeessä oli otettu panttivankeja.

Loppupäivä kului täysin uskomattomissa tunnelmissa. Tuijotin uutiskanavaa samalla, kun näin hälytysajoneuvojen ajavan ohi viereisellä kadulla. En ole eilisen jälkeen halunnut tytön kanssa lähteä ulos, ja nytkin lähikadut ovat hyvin hiljaiset, vaikka yleensä lauantaisin liikenne on täällä vilkasta.

Huomenna sunnuntaina Pariisissa järjestetään suuri, tasavallan arvoja puolustava, rauhanomainen mielenilmaus, johon odotetaan ennennäkemätön määrä osallistujia, mukana ovat myös Ranskan ja Euroopan poliittiset johtajat, myös pääministeri Stubb. Osallistuisin mielelläni mielenilmaukseen, mutta beben kanssa mukaan lähteminen mietityttää... Turvajärjestelyt ovat luonnollisesti valtavat, eikä pelolle saisi antaa valtaa...

Terrorismin uhka ei täällä valitettavasti ole ohi. Kyseessä eivät iskuissa ole yksittäiset häiriintyneet henkilöt (kuten esimerkiksi kouluampumisissa) vaan järjestäytyneen terrorismiverkoston edustajat Ranskassa.

Kaikesta tästä huolimatta tunnelmassa voi aistia myös toivoa: koko Ranska  - ja Eurooppa - on nyt nousemassa yhdessä terroria vastaan puolustamaan omia, demokratian arvojaan.

Vive la république, vive la France!

Rauhaa, rauhaa, rauhaa!

Kommentit (3)

1/3 | 

Kiitos tästä kirjoituksesta. Mulla on aika huono tietämys Ranskan kulttuurista, kouluista tiesin, että siellä ei saa olla uskonto esillä. Rauhaa ja rakkautta Pariisiin. -annemaris

2/3 | 

Toivoisi että Euroopan ihmiset nousisivat myös äärikapitalismia vastaan. Se aiheuttaa paljon enemmän tuhoa Euroopassakin kuin terrorismi. Sellainen mielenosoitus hajotettaisiin väkivalloin monissa maissa.

3/3 | 

Moi.

Kiitos hyvästä tiivistelmästä. Olen lukenut monenmonta lehtijuttua Pariisin tapahtumista, mutta en ole oikein ymmärtänyt taustoja. Ihmettelin juuri ennen kuin luin blogiasi ystävälleni, että miksi ne sinne juutalaiskauppaan iskivät samassa yhteydessä.

Kiitos muutenkin blogistasi. Aloin seurata sitä noiden synytysjuttujen myötä. Itsellä laskett aika parin viikon päästä. Iloa sinulle vauvaarkeen :) Toivon itse saavani siihen vähän "Kuinka kasvattaa bebe" tyyppistä keveyttä. 

Anna

Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat