Kirjoitukset avainsanalla joulu

Ranskassa ei pahemmin joulukortteja lähetetä. Hyvän joulun toivottaminenkin on harvinaista. Maa on laïque, eli maallinen, eikä koskaan voi tietää, miten eri perheissä joulunpyhiä vietetään. Kuten olen jo aiemmin todennut, Ranskassa on suuri muslimi- ja juutalaisyhteisö, eivätkä niiden jäsenet tietenkään vietä joulua, mutta voivat silti kokoontua jouluaattona perheen kesken syömään tai viettämään iltaa yhdessä. Monet muslimi- ja juutalaisystävistäni käyvät myös esimerkiksi ravintolassa syömässä 24.12 illalla.

Jos haluaa Ranskassa toivottaa oikeaoppisesti joulua (vaikka sitten 11 kuukauden kuluttua :) ), on parasta käytää sanontaa "Bonnes fêtes", joka vastaa esimerkiksi englannin "Happy Holidays" -toivotusta, "Hyviä juhlapyhiä" noin niin kuin vapaasti suomennettuna.

Uusi vuosi onkin sitten eri asia. Uuden vuoden toivottaminen on Ranskassa tärkeä juttu, ja vielä nykyäänkin, Facebookin, Twitterin ja muiden somepiipittimien aikakaudella, tekstiviestin lähettäminen ystäville uuden vuoden kunniaksi on voimissaan. Uudenvuodenkortteja lähetetään myös, ja esimerkiksi suuri osa yrityksistä toivottaa asikkailleen nimenomaan hyvää uutta vuotta.

Perinteen mukaan uutta vuotta saa Ranskassa toivottaa tammikuun loppuun saakka.

Hyvää uutta vuotta 2016 siis vielä kaikille!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nenäliinavuorten keskeltä, antibioottisumun seasta. Jossain välissä taidettiin juhlia jouluakin.

Tässä siis muutamia kuvia joulusta 2015, kun sain tietää, että joulunpyhinä lääkärikeskuksessakin on glögitarjoilu,

Kommentit (0)

Tyttö sai pikkujoululahjaksi heti Suomeen saavuttuamme korvatulehduksen molempiin korviin sekä keuhkokuumetta (!!). Kun antibiootit alkoivat purra, ja tyttö alkoi (onneksi!) voida paremmin, päätin itsekin sairastua, ihan vain joulunodotuksen kunniaksi... Korvakipua itkevän tytön jälkeen sainkin sitten valvoa oman tukkoisen nenän takia.

Joululahjavalvojaiset menivä siis iloisesti glögiä - ja muita droppeja nappaillen.

No, pääasia, että tyttö on parantumassa ja että huomenna on jouluaatto kaikesta (ilmastonmuutosjoulusta, maailman älyttömyydestä, kuluneen vuoden hulluudesta jne.) huolimatta.

Rauhaa ja ilon täyteistä joulua kaikille - valo voittaa taas!

Kira

 

 

Kommentit (0)

Vaikka lahjojen miettiminen, hankkiminen, pakkaaminen ja jakaminen onkin kivaa hommaa, voi suuren suvun kanssa kuvio kääntyä välillä stressin puolelle. Siksi keksimmekin äitini puolen suvun kanssa muutama vuosi sitten järjestää yhteisen pikkujouluhetken muutama päivä ennen joulua, jossa lahjapussit voi kätevästi jakaa kaikille sukulaisille samaan aikaan. Lahjojen keksimisen, hankkimisen ja pakkaamisen aiheuttamaa mahdollista stressiä se ei tietenkään poista, mutta on todella mukavaa tavata sukulaisia rennosti ennen joulua ja hoitaa samalla joulutervehdykset perille.

Tapaamisen järjestäjä vaihtuu joka vuosi, mutta tunnelma on aina yhtä iloisen jouluinen. Eilen saimme jakaa lahjanyssäköitä tätini Päivin ihanan tunnelmallisessa kodissa, jonne hän oli järjestänyt myös lapsille oman, kuvassa näkyvän piirustuspisteen. Ohessa muutama kuva myös herkullisista tarjoiluista.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat