Kirjoitukset avainsanalla Kirjoittaminen

Ystäväni on ollut ahdistunut jo pitkään, hän on terve, hänellä on rakastava perhe, upea ura ja kaunis koti. Silti hän ei ole tyytyväinen elämäänsä ja tuntee jatkuvasti, että hänen pitäisi tehdä enemmän, tehdä paremmin, olla jo pidemmällä. Hän vertaa itseään toisiin ja se tuntuu vain todistavan, ettei hän itse ole "tarpeeksi" oikein missään.

Uskon, että kaikki tunnistavat samantyylisiä tunteita itsessään ainakin joskus, minä ainakin tunnen nuo ajatukset hyvin.

"Uskon, että olen onnellinen sitten, kun olen kirjoittanut kolme menestynyttä romaania", ystäväni sanoi viimeksi nähdessämme.

Lauseesta on tullut jo lähes klisee. "Olen onnellinen sitten kun..." Mutta kun "sitten kun" on saavutettu,  onni onkin taas siirtynyt uuden vuoren huipulle, entistäkin kauemmaksi.

Kerroin aiemmassa postauksessa Ihmeisen oppikurssista ja sen filosofiasta. Marianne Williamsonin kirjojen kautta minulle on avautunut uudenlainen tapa katsoa arkisia asioita. Henkisyyteen keskittyvän ajattelun mukaan ystäväni lause onkin väärin päin, se pitäisi oikeasti lukea näin: "SItten kun olen onnellinen, kirjoitan kolme menestynyttä romaania."

Uskon, että jollain alitajuisella tasolla kaikki tietävät, ettei mikään tietty saavutus voi tehdä onnelliseksi, ellei onnea voi kokea jo nyt. Koska mikään saavutus, voitto, kunnia tai suitsutus ei ole yksiselitteisesti pelkkää pinkkiä hattaraa, elämän ristiriitaisuus ja haasteellisuus eivät katoa mihinkään, vaikka menisi naimisiin unelmien tyypin kanssa, saisi kasvojenkohotuksen, palkankorotuksen ja viisi lasta tai voittaisi Nobel-palkinnon.

Näyttelijä Matt Damon kertoi jokin aika sitten brittiläisessä Graham Norton -talk showssa tunteistaan sen jälkeen kun oli voittanut Oscarin 27-vuotiaana. Laitan linkin tähän mukaan, mutta ajatus oli se, että jos tavoittelee menestystä vääristä syistä, mikään ei lopulta voi tuottaa tyydytystä. Ja väärillä syillä tarkoitan lähinnä juuri "Olen onnellinen sitten kun" -ajattelua. Matt Damonin sanoin: "If that's a hole that you have, that (winning an Oscar) won't fill it".

Sama idea tulee esiin tutussa vitsissä miehestä, joka menee terapeutille, koska kärsii virtsankarkailusta öisin. Hän käy terapeutilla monta kuukautta, ja tapaa sitten ystävänsä cocktail-juhlissa. Ystävä kysyy, onko terapia auttanut. Mies vastaa iloisesti, että on kyllä. "Et siis enää pissaa sänkyyn öisin?" ystävä kysyy yllättyneenä. "Ei, kyllä minä pissaaan, se ei vaan enää ole minulle mikään ongelma."

Vitsi loppuu tähän, mutta keittiöpsykologi voisi lisätä, että todennäköisesti juuri tuolla asenteella mies pääsi ongelmastaan lopulta kokonaan eroon, heh...

Mukavan onnellista iltaa kaikille!

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjailijan elämä on pitkäjänteistä ja usein yksinäistä puurtamista ja iloitsemista (koska ei se onneksi koko ajan ihan kauheaakaan ole hehe). Mutta AV-tekstin (siis esimerkiksi TV-käsikirjoituksen) kirjoittaminen vaatii romaaniakin tiukempaa päättäväisyyttä  - ainakin täällä Ranskassa.

Olen käsikirjoitusparini kanssa hionut nyt jo monen vuoden ajan (en edes viitsi tässä niitä laskea...) tv-sarjan käsikirjoitusta, joka oli alunperin elokuva, josta tuli tv-elokuva, josta tuli usean kauden pituinen sarja, josta tuli yhden kauden rikossarja.

Nyt olemme kuitenkin ensimmäistä kertaa oikeasti lähellä tuottajan kanssa solmittavaa "option"-sopimusta, joka ei tietenkään vielä tarkoita muuta kuin sitä, että tuotantoyhtiö on valmis maksamaan meille siitä, että kirjoitamme mahdollisimman toimivan esittelyn, jonka kanssa he voivat lsitten ähestyä TV-kanavia. Kuulostaako monimutkaiselta? Niinpä niin.

Viilasimme käsikirjoittaajakaverini kanssa viimeisiä pilkkuja esittelyymme viime viikolla läheisessä saksalaistyylisessä Café Titonissa, jota voin ainakin aamuisin ja iltapäivisin suositella Pariisissa freelance-työtä tekeville. Kahvi on hyvää, wifi toimii ja läppärin saa kätevästi seinään pöydän vieressä olevaan pistorasiaan. Lounaskin oli herkullinen.

Nyt vain odotellaan tällä viikolla tuottajalta tulevaa vastausta... Peukut pystyyn ja sormet ristiin. 

 

Café Titon

http://www.cafetiton.com/

34, rue Titon, 11e - Metro Rue des Boulets (9)

Avoinna:  Ma-La 08-02 Su 10-19

 

Kommentit (0)

Suomen kirjastot ovat täysin vertaansa vailla ja vastaavanlaisesta palvelusta voi Ranskassa vain unelmoida. Mutta kirjakaupat ovat täällä sitten sitäkin upeampia.

Eilen kerroin jo englanninkielisestä Shakespeare and Company -kirjakaupasta, mutta pieniä - ja suurempiakin - kirjakauppoja on täällä vähän joka kadun kulmassa.

Kirjojen ALV on Ranskassa vain 5,5% ja kirjojen hinta on kiinteä, kauppa voi tarjota siitä korkeintaan 5% alennuksen. Bestsellerin hinta on siis sama niin isossa ketjukirjakaupassa kuin lähikorttelin omassa pienessä liikkeessäkin. 

Ei siis ihme, että usein aamumetrossa näkee kirjan melkein joka toisen matkustajan kädessä.

Ohessa kuvia yhdestä oman korttelin suosikkikirjakaupoistani Le Merle moquerista, joka järjestää säännöllisesti mielenkiintoisia luku- ja haastattelutapahtumia ja pitää omaa lukupiiriä.

 Pariisin rakkaus kirjallisuuteen näkyy silloin tällöin myös katutaiteessa. Kuvassa talon seinässä näkyy Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä-romaanisarjan ensimmäisen osan ensimmäinen lause: "Longtemps je me suis couché de bonne heure"...

 

Le merle moqueur

51, rue de Bagnolet, 20e

Metro: Alexandre Dumas (2)

Avoinna ma-la klo 10-20

https://www.lemerlemoqueur.fr/

Kommentit (0)

Shakespeare and Company -kirjakauppa ei ehkä ole niin salainen suosikkipaikka kuin edelliset suosikkini, mutta ei ehkä kuitenkaan ihan jokaiselle turistille tuttu. Se on kuitenkin ehdottomasti pikavisiitilläkin poikkeamisen arvoinen kohde, etenkin koska sijaitsee aivan keskustassa Notre Damen vieressä.

Shakespeare and Company on englanninkielinen kirjakauppa täynnä tarinoita, tapaamisia, hienoja tapahtumia ja salaperäistä tunnelmaa.Amerikkalainen George Whitman perusti kaupan vuonna 1951 1600-luvulla rakennettuun entiseen luostarirakennukseen. Shakespeare and Company sijaitsee lähellä ns. Kilometer zero tai Point zéro-pistettä, josta kaikki Ranskan tiet alkavat.

Shakespeare and Companyssa järjestetään säännöllisesti kirjallisuustapahtumia, joissa voi päästä kuulemaan niin Zadie Smithiä kuin Yves Bonnefoytakin.

Pari viikkoa sitten kirjakaupan yhteyteen avattiin kirjallisuuskahvila. Kävin tänään testaamassa kahvilan tunnelmaa, ja hyvältä vaikutti. Myynnissä on trendikkäästi aiemmin esittelemäni Bob's Kitchenin superterveellistä vihreää vihannesmehua, mutta myös lattea, bageleita ja herkullisen näköisiä leivonnaisia löytyy.

 

 

 

Kommentit (1)

FlanFan
1/1 | 

Kaikkihan tuon kirjakaupan tietää. Hiukan tyhjänpäiväisiä postauksia sinulla, sorry...

Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat