Kirjoitukset avainsanalla ilmansaasteet

Tänään Pariisi sai hengähtää. Autoton päivä tyhjensi monet kaupunginosat kokonaan autoista ja hiljensi monessa muussa liikennevälineiden vauhdin korkeintaan 20 kilometriin tunnissa.

Pariisissa vaikuitesti asuva ei lähes koskaan lähde vapaaehtoisesti Champs-Elyséelle käppäilemään, paikka tuntuu olevan lähinnä turisteja ja jalkapallo-otteluiden voittoja juhlijia varten. Tänään tuntui kuitenkin, että juuri tavalliset pariisilaiset olivat kaikki päättäneet lähteä tutustumaan autottomaan versioon maailman kauneimmasta avenuesta.

Vaikka ihmisiä oli paljon, oli tunnelma paljon rennompi kuin autojen keskellä.

Lisätietoja autottomasta Pariisista löytyy täältä: http://parissansvoiture.fr/informations-pratiques/

Pariisin pormestari Anne Hidalgo valmistaa autottomalla päivällä osaltaan Pariisin joulukuista ilmastokokousta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Autolib-palvelu on Pariisissa yhä suositumpi.

Autolib on pieni, harmaa sähköauto, jonka kyljessä lukee Libre comme l'air. Pariisissa niitä on jo 2500 ja mikä parasta kuka tahansa ajokortin omaava voi vuokrata oman sähköauton vaikka vain puoleksi tunniksi. Palvelu on käytettävissä joka päivä 24h.

Autolib-pisteitä on 880 suur-Pariisin alueella ja homma tuntuu toimivan. Ideana on siis se, että auto vuokrataan yhdestä pisteestä ja palautetaan toiseen, maksu määrittyy käytetyn ajan mukaan. Hinta on edullisimmillaan 5,5€ /30min riippuen jäsenyyden pituudesta. Jäsenyyden voi ottaa vain päiväksi tai sitten vaikka koko vuodeksi kerrallaan.

Ja autot ovat siis sähköautoja - ympäristöystävällisiä ja äänettömiä. Suosittelen!

Lisätietoa käytännön kuvioista löytyy täältä

Kuvissa näkyy lähikorttelimme autolib-asema.

Kommentit (0)

Saastehiukkasten määrä on taas ollut koholla Pariisissa.

Eilisen joogapostaukseni jälkeen huomasin, että urheilua suositellaan välttämään lähipäivinä Pariisin alueella korkean ilmansaastetilanteen takia.

Julkisilla liikennevälineillä liikkuminen on nyt viikonloppuna ilmaista, ja jos tilanne jatkuu samanlaisena, maanantaina vain autot, joiden rekisterikilven luku on parillinen, saavat liikkua kaupungin alueella, jotta autoilua saataisiin vähennettyä edes hetkeksi.

Noin vuosi sitten ilmansaastetilanne oli Pariisissa aivan yhtä paha, aurinkoiset, lämpimät päivät ja kylmät yöt kuulemma pahentavat saastehiukkastilannetta. Viime vuonna muistan tunteneeni ilman saastuneisuuden selvästi raskaana ollessani: väsytti entistä enemmän ja oli vaikea hengittää. Tällä kertaa en ole suurta eroa huomannut, vaikka olen kyllä käynyt vaunulenkillä vauvan kanssa ihan samaan tapaan kuin yleensä...

Huoli ympäristöstä ja ilmanlaadusta on kyllä usein täällä mielessä, vaikka Pariisi onkin kehittänyt viime vuosina ekologisia liikennevälineitään: Vélib-pyörät ovat edullinen ja todella kätevä tapa liikkua kaupungissa, ja pari vuotta sitten sen rinnalle kehitetty sähköautojen Autolib on loistava keksintö sekin: omaa autoa ei Pariisissa todellakaan tarvita, kun lähitolpalta voi vuokrata pariksi tunniksi oman sähköauton.

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat