Kirjoitukset avainsanalla Helle

Ranska ja Pariisi ovat olleet koko viikon tappohelteen (yli +37c varjossa) kourissa. Viime kesän neljääkymmentä hipovat lämpötilat ovat siis palanneet ja vanhat kikat on taas otettava esiin. Menneestä viisastuneena osasin tällä kertaa valmistua aaltoon ja sen aiheuttamaan ahdistukseen paremmin. Tässä pari vinkkiä itselleni:

1. Älä yritä taistella hellettä vastaan, antaudu kuumuuteen ja hengitä rauhassa.

2. Helle ei kestä ikuisesti, mutta älä mieti, milloin se loppuu - muuten se tuntuu todellakin kestävän ikuisuuden.

3. Juo vettä - älä alkoholia...

4. Älä mene pienen perheenjäsenen kanssa ulos kahdentoista ja kuuden välisenä aikana - käytä aika mieluummin vaikka pottaharjoitteluun.

5. Jos ulos on pakko mennä, suunnista lähimpään ilmastoituun kauppaan tai esimerkiksi kivikirkkoon.

6. Viileä kylpy ja suihku auttavat vähän.

7. Herää aikaisin ja käy kävelyllä ennen kymmentä.

8. Sulje ikkunaluukut päiväksi ja tuuleta kämppä iltaisin ja öisin.

9. Investoi pariin hyvään tuulettimeen.

10. Älä urheile.

Kommentit (1)

MM
1/1 | 

Olisihan se ollut mielenkiintoista kokea miltä se helle oikein tuntuu ? Meillä Suomessa oli muutamanakin päivänä + 33 astetta mutta ei se vielä tukalalta tuntunut ! Noilla keleillä olin useanakin päivänä polkupyöräretkellä vain shortsit päällä ,ei muuta ! Juomaa kyllä piti juoda riittävästi ja pienen viileän viiman sai tuntea ihollaan , mietinkin olisiko + 35 astetta se raja missä alkaisi tuntua tukalalta ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä Ranskassa kannattaa napata välipalaksi kuumuuden keskellä?

Hurjat hellelukemat ovat kiusanneet Ranskaa tänä vuonna jo alkukesästä. Onneksi virkistävää välipalaa löytyy täällä lähikaupasta todella helposti.

Kesähedelmiä ovat Ranskassa ennen kaikkea makeat cantaloupemelonit, joita tarjoillaan niin alku- kuin jälkiruokanakin. Alkuruokana niiden lisukkeena on usein parmankinkkia tai halkaistuun meloniin kaadettu tilkka portviiniä.

Hedelmätoreilla näkee usein ihmisten haistelevan cantaloupemelonien kantaa nähdäkseen, ovatko ne kypsiä ja tarpeeksi makeita. Ranskalainenhan ei sikaa säkissä osta hehe, ei ainakaan mitä hedelmiin ja vihanneksiin tulee.

Toinen suuri suosikki ovat kirsikat, samoin perinteiset persikat ja aprikoosit ovat tietenkin suosittuja myös Ranskassa.

Viilentävä vinkki alkupalaksi on myös espanjalainen kylmä gazpacho-tomaattikeitto, jota kesäisin syödään myös Ranskassa paljon.

Kommentit (0)

Näin selvittiin monsterihelleviikosta.

Ikkunaluukkujen takana ei arkiruuhkasta ole merkkiäkään. Kadulla ei näy yhtä ainutta jalankulkijaa. Etelänlomilta tuttu paahtavan kuuma ilma sen sijaan on kaikkialla ja hyökkää päälle heti kun luukkuja raottaa.

Viidennen kerroksen asunnon kaikki ikkunat ovat auki, mutta ilma ei suostu liikahtamaankaan. Etelänlomafiilis voisi olla ihan kivakin juttu, mutta kuvasta puuttuu ikävästi turkoosina säihkyvä meri ja houkuttelevan viileä uima-allas. Sen korvaavat kerrostalot ja loputtomina jatkuvat kivibulevardit, alakerran leipomon tuoksu.

Alkuiltapäivästä lämpömittari kertoo lämpötilan olevan ulkona +38C ja sisällä +31C. Aurinko paistaa täysin pilvettömältä taivaalta. Loppuiltapäivästä en enää kestä  - tai jaksa - edes katsoa mittaria. Emme käy ulkona kertaakaan, se tuntuu vauvan kanssa täysin mahdottomalta. Tyttö kitisee.

Bebe nukkuu yön ikkunan vieressä tuuletin sängyn viereen suunnattuna. Tuuletinta ei saa suunnata suoraan lapseen, mutta huomaan, että tyttö työntää pienet varpaat sängyn pinnojen välistä vaistomaisesti kohti tuulettimen ilmavirtaa.

Itse en saa unta, juoksen vähän väliä kurkkaamassa, miten pienellä tyypillä menee. Kolmelta yöllä lämpöä on 27 astetta. Ripustelen märkiä liinoja ikkunoihin ja tuulettimen eteen, että ilma viilenisi. Välillä tyttö herää ja tuijottaa minua kummissaan unen keskeltä. Painelen kostealla harsolla otsaa ja niskaa. Neljän maissa huomaan tytön vetäneen yhden märistä harsoista päälleen ja kietoutuneen siihen. Tunnin kuluttua harso on täysin kuiva.

Seuraavana päivänä sama homma jatkuu, mutta lämpötila on "vain" +35C. Istumme kotona kuuteen saakka illalla. Yritän keksiä tytölle erilaista puuhaa, siirtelen tuuletinta huoneesta toiseen, kylvetän ja laulan reggaeta. Tyttö kitisee.

Lopulta on pakko mennä ulos (koska mökkihöperyys). Kävelemme kadun toisella puolella olevaan puistoon, asetumme varjossa olevalle penkille. Kuuma. Tyttö näyttää siltä kuin olisi juuri tullut saunasta. Istumme varjossa kymmenisen minuuttia, juomme parin kulaukset vettä ja luovutamme.

Illalla saan raivokohtauksen ja kilahdan miehelle täysin. Pakko päästä ulos. Alkaa tuulla. Kävelen itkien korttelin ympäri. Taivaalla on täydellisen pyöreä, keltainen täysikuu.

Superhelteen ( lämpötila siis yli +30 astetta) on luvattu jatkuvan Pariisissa nyt ensi viikon keskiviikkoon saakka, eli sitä odotellessa kannattaa opetella elämään kuumuuden kanssa, muuten hermo voi mennä itse kultakin vielä monta kertaa.

Kommentit (1)

1/1 | 

40 astetta kuulostaa melkoisen sietämättömältä, itselläkin kun onni muuttuu kärsimykseksi jo viimeistään 30 kohdalla.

Mutta pari vinkkiä tässä:

-Kuumissa maissa perinteisesti ikkunat ja luukut pidetään visusti kiinni päivällä. Avataan selälleen sitten yöksi kun ilma ulkona viilenee. Pointti on siinä, että kun ilma pyrkii tasaamaan kaiken ilman tasalämpöiseksi, niin 31-asteinen sisäilma siis koko ajan lämpenee kohti sitä 38-asteista ulkoilmaa, jos yhteys sallitaan. 

 

-Pariisissakin varmaan on viilennettyjä kauppoja, ostoskeskuksia kirjastoja sun muita joihin voisi mennä hengaamaan edes päivän pahimmiksi tunneiksi? Tai jokin kiva kellariluola :) Eväsretkelle sisätiloihin siis.

 

Tsemppiä sinne kuumuuteen! Katsele lumisia talvikuvia!

 

T. Katja

 

 

Suomessa hellettä odotellaan innolla, mutta Pariisissa jokakesäiset hellekaudet voivat ottaa koville.

Kaikki ikkunat ovat auki, tuuletin pyörii täysillä, bebe itkee ja kohta äitikin. Hellekausi on taas täällä. Ja Pariisin kaltaisessa suurkaupungissa se ei aina välttämättä ole ilon aihe, etenkin kun helle voi hyvin iskeä täällä jo paljon ennen lomia.

Ranskassa lomat pidetään yleensä 14.7. ja 31.8. välisenä aikana, mikä jättääkin reilusti aikaa nauttia aivan aidosta kesästä myös Pariisissa. Kesäinen sää on tietenkin ihana asia, mutta jotain rajaa voisi lämpötiloillakin olla. Nyt kesäkuun lopun ja ensi viikon heinäkuun alun säätiedotus lupaa pääkaupunkiin lähes 40-asteen helteitä.

Hermo kiristyy helteellä juuri siksi, että kaikki arjen asiat pitäisi hoitaa niin kuin muulloinkin, mutta nyt vain metrolla ajaminen ja kauppakassien raahaaminen tuntuu entistä haastavammalta. Ja kireä tunnelma tuntuu leviävän kaupungissa muutenkin, kun jokaisella on kiire ja kuuma samaan aikaan (tänään uutisella uudesta terrori-iskusta saattoi tosin myös olla osuutta asiaan).

Vauvan kanssa ei oikein voi muuta tehdä kuin kävellä varjoisaa reittiä korttelia ympäri, kotona viidennen kerroksen kivan lämmin ilma kun ei oikein ole beben makuun.... No, onneksi pääsemme pian vilvoittelemaan pohjoisen miellyttävän lämpimään kesään.

Kommentit (2)

1/2 | 

Hei!

Ajattelin, etten viitsi jokaiseen kirjoitukseen kommentoida, mutta en voi olla kysymättä, miksi ette osta asuntoon ilmastointilaitetta? Jo alle 200 €:lla saa ainakin Suomesta kunnollisen laitteen. Ikkunat ja ovet kiinni, viilentäjän hanat kaakkoon ja pieni kaksio on 15 min:ssa juuri sen lämpöinen, kun haluatte. Ei kannata nykytekniikan aikana kärsiä enää turhaan tuollaisesta kuumuudesta, varsinkaan vauvan kanssa.

reippaiden lasten äiti

 

 

2/2 | 
Vierailija

Hei!

Ajattelin, etten viitsi jokaiseen kirjoitukseen kommentoida, mutta en voi olla kysymättä, miksi ette osta asuntoon ilmastointilaitetta? Jo alle 200 €:lla saa ainakin Suomesta kunnollisen laitteen. Ikkunat ja ovet kiinni, viilentäjän hanat kaakkoon ja pieni kaksio on 15 min:ssa juuri sen lämpöinen, kun haluatte. Ei kannata nykytekniikan aikana kärsiä enää turhaan tuollaisesta kuumuudesta, varsinkaan vauvan kanssa.

reippaiden lasten äiti

 

 

Kaikki ei kestä edes auton ilmastointia puhumattakaan asunnon ilmastointia.

Muistan kerran Tampereella kun eräs mies kertoi ettei voi pitää auton ilmastointia päällä koska se aiheuttaa melkoiset kivut.

Ilmastointi on kätevä silloin kun se on oikein säädelty eikä liian isolla

mutta jos ilmastointi vaikuttaa niin että tulee kipuja niin en sellaisessa paikassa olisi.

 

Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat