Kirjoitukset avainsanalla häät

Häissä on eroja

Sain eilen olla mukana upeissa suomalaisissa häissä, aurinko paistoi, buffetpöytä notkui, morsian ryöstettiin ja morsiuspari polki jalkaa kakun edessä.

Ranskassa häissä on tietenkin paljon samaa kuin Suomessa, mutta erojakin on.

Jo ranskalaista hääkutsua tulee osata tulkita oikein: onko sinut kutsuttu siviilivihkimiseen (joka on siis Ranskassa kaikille pareille se virallinen vihkiminen), uskonnolliseen seremoniaan (jos sellainen on), vin d'honneur - cocktailille, illalliselle vai vain iltajuhlaan (jossa myös kakku syödään) vai kenties johonkin näiden hääpäivän eri osien kombinaatioon.

Juhlat alkavat Ranskassa siis aina oman kaupungin  - tai Pariisissa korttelin - kaupungintalolla, sieltä siirrytään sitten esimerkiksi kirkkoon uskonnollista seremoniaa varten, minkä jälkeen skoolaillaan hetki samppanjalla juhlapaikalla, missä tarjolla on myös pientä aperitiivipalaa. 

Illalliseen satsataan tietysti ruokaa rakastavien ranskalaisten häissä aina kunnolla. Seisova pöytä on harvinaisempi, useimmiten illallinen tarjoillaan pöytiin alku-pää- ja jälkiruokineen. Tarjoilijat häärivät vieraiden ympärillä täyttämässä laseja ja jakamassa eri ruokalajeja niin että kaikki saavat oman lautasensa mahdollisuuksien mukaan samaan aikaan.

Ohjelma on usein samantyylinen kuin suomalaisissakin häissä, etenkin tuttu juttu -leikki on kovaa kamaa Ransassakin, mutta oman kokemukseni mukaan puheita on vähemmän, esimerkiksi best man ja kaaso eivät yleensä pidä puhetta. Morsiamen ryöstöä ja kakun leikkaukseen polkaisu-perinnettä ei Ranskassa ole.

Illallisen jälkeen alkaa iltajuhla, jossa on musiikkia ja tanssia sekä tietenkin kakku, joka voi olla myös ns. pièce montée, eli eräänlainen tuulihatuista koottu rakennelma. Kakun leikkaaminen on myös Ranskassa oma ohjelmanumeronsa. Usein kakku kärrätään sisään tähtisadetikkujen saattelemana, sen seurana voi olla myös "samppanjaputous", jossa lasit on koottu porrastorniksi. Kakun kanssa juodaan siis Ranskassa nimenomaan kuohuvaa, ei kahvia.

Tietenkin häissä on aina paljon eroja myös Ranskassa, ja esimerkiksi juutalaistyyliset häät ovat ihan oma lukunsa, mutta niistä ehkä myöhemmin lisää...

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat