Kirjoitukset avainsanalla Elizabeth GIlbert

Luova työ voi vaikuttaa ulkopuolelta kivalta kirjoittelulta / maalailulta / tanssahtelulta /piirtelyltä jne. Mutta sisältä katsottuna se on usein hurjan pelottavaa. Pelottavaa, koska siinä on jatkuvasti uskallettava kokeilla uutta ja testattava omia rajoja ulkopuolisten  - ja ennen kaikkea omien sisäisten arvostelijoiden - kritiikistä huolimatta.

"Kuka sä oikein luulet olevasi? "Ethän sä osaa mitään luoda!" "Toi on tehty jo miljoonaa kertaa" "Aivan paska juttu, kaikki nauraa sulle, parasta vaan että et tee mitään!"

Niin, sisäiset kriitikot ovat usein yhtä ilkeitä ja ilkeämpiäkin kuin nettipalstojen nimettömät trollit.

Kirjailija Elizabeth Gilbert, josta olen puhunut blogissa jo aiemminkin, on nyt julkaissut luovuutta ja luovaa työtä käsittelevän kirjan Big Magic (Bloomsbury, 2015). Kirjassa hän kertoo omaan viihdyttävään ja kannustavaan tyyliinsä luomisen taiasta ja sen suhteesta pelkoon.

Gilbertin kirja on kuin virkistävältä keidas joskus kovin ahdistavalla luomisen aavikolla. Hän käy kirjassa hienosti läpi suurimmat luomisen ympärillä heiluvat kliseet ja vapauttaa lukijan niiden painosta. Hän kertoo esimerkiksi, miten pelko on jatkuva osa luovaa työtä, sitä ei tarvitse "voittaa" tai paeta, sen voi ottaa matkakaveriksi luomisen reissuun, kunhan sitä ei vain päästä ohjaamaan koko matkaa.

Marie Forleo haastatteli Gilbertiä pari viikkoa sitten Marie TV- ohjelmassaan Youtubessa. Suosittelen haastattelun katsomista  - ja tietenkin BIg Magic -kirjan lukemista - kaikile, jotka tuntevat luomisen kipinän sisällään.

Sillä luominen on tietenkin meitä kaikkia varten, jokaisella on oikeus elää luovasti.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat