Kirjoitukset avainsanalla päivähoito

Ranskassa koulujen kesäloma alkaa yleensä kesäkuun lopussa, tytön päiväkoti on kuitenkin auki kansallispäivään 14.7 saakka. Päiväkoti on kiinni koko elokuun ja avaa ovensa uudestaan vasta maanantaina 5.9.

Ranskassa on kuitenkin ajateltu myös kesällä töitä paiskiva vanhempia, ja jokaisessa korttelissa on ainakin yksi päiväkoti, jonne lapset voivat mennä myös kesällä. Kesäksi pitää kuitenkin ilmoittautua ajoissa, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

Pienimmille päiväkotilapsille kesän "regroupement"-päiväkotia ei suositella, koska paikka on usein vieras ja hoitajatkin uusia.

Itse pakenen tytön kanssa Suomeen kesäiseen kielikylpyyn - ja toivon, että Suomessa myös sataa vähemmän kuin täällä...

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni on kysellyt, millaisia päivät pariisilaisessa päiväkodissa ovat. Tässä vastauksentynkää.

Tyttömme aloitti päiväkodissa noin 11 kuukauden iässä. Ranskassa lapset kuitenkin voivat aloittaa seimessä tai päiväkodissa aikaisemminkin, jopa 3kk iässä. Aluksi totuteltiin oloon uudessa paikassa ja uusien ihmisten kanssa, totuttelua kesti noin pari viikkoa. Ensin syötin tytön päiväkodissa ja pikkuhiljaa jätin hänet sinne pidemmäksi aikaa. Nyt n. 17kk iässä hän on päiväkodissa klo 9.30-16.30.

Viime vuoden terrori-iskujen seurauksena lasten jättö- ja hakuaikaa on rajattu: Aamulla lapsen voi tuoda päiväkotiin klo 7.30-9.30 välisenä aikana ja hakea pois klo 16.30-18.30. Näin vaunuliikenne keskittyy lyhyempään aikaan, ja muulloin tulevat vieraat huomataan selvemmin.

Aamupäivällä lapset leikkivät tietenkin pääasiassa vapaasti, mutta usein heille on jotakin järjestettyä ohjelmaakin. Viime viikolla tehtiin esimerkiksi palapelejä ja käytiin päiväkodin omassa pallomeressä. 

Lounas tarjoillaan lasten aamupala-ajan mukaan (aikaisin syöneet saavat lounaan ensimmäisenä), ja 17-kuinen tyttö saa jo istua pienen pöydän ääressä syömässä omalla tuolillaan. Lounas on vihannessose (esim. papu, peruna, porkkana jne.) sekä lihaa tai kalaa pieninä palasina. Lisukkeena on pieni pala patonkia sekä tietenkin vettä. Jälkiruoaksi hedelmäsose. Kaikki ruoat valmistetaan päiväkodissa luomuraaka-aineista.

Ruoan jälkeen lapset menevät päiväunille. Jokaisella on oma sänkynsä päiväkodin unihuoneessa. Tyttömme nukkuu päiväkodissa noin kahden tunnin päikkärit.

Päiväunien jälkeen, noin kolmen maissa on välipalan aika. Välipala, le goûter, on Ranskassa perinteisesti jotakin makeaa. Joko jugurtti ja hedelmäsose tai joskus jopa pala kevyttä sokerikakkua.

Välipalan jälkeen tietenkin leikitään. Päiväkodissa on paljon kirjoja, lasten keittiö, valtava määrä leluja, kiipeilytyynykasa (? ehkä joku ymmärtää mikä se on :) ), usein kuunnellaan myös musiikkia ja lauletaan. Lapsia on taaperoiden ryhmässä noin kymmenen. Hoitajia on kaksi tai kolme.

Päiväkodissa työskentelee myös psykologi, jonka kanssa voi sopia tapaamisen, jos jokin lapsen kanssa mietityttää, samoin tapaamisen voi sopia myös psykomotoriikan asiantuntijan kanssa.

Kerran parissa kuukaudessa päiväkodissa järjestetään "le café des parents", vanhempien kahvihetki, jolloin päiväkoti tarjoaa vanhemmille kahvit ja croissantit, jotta vanhemmat voivat jutella keskenään vähän pidempään. 

Olemme olleet tosi tyytyväisiä päiväkotiin, ja onnellisia siitä, että saimme tytölle paikan 5 minuutin kävelymatkan päästä kotoa. Tyttökin on aina jäänyt hymyssä suin hoitoon ja haettu taas iloisena takaisin kotiin.

 

 

Kommentit (2)

Päivi Mansesta
1/2 | 

Hei! Luin blogistasi pariisilaisen päiväkodin elämästä. Entisenä "alan ihmisenä" jäin miettimään, että ulkoilevatko lapset hoitopäivän aikana?

käyttäjä-3385
Liittynyt4.6.2014
2/2 | 

Hei Päivi, 

Päiväkodissa on oma piha, jossa isommat lapset (2-3v) ulkoilevat, pienet ulkoilevat pienellä aidatulla terassilla. Crèche (seimi) -päiväkoti on Ranskassa tosiaan vain ihan pienimmille, koska kolmevuotiaana lapset menevät jo "kouluun", eräänlaiseen esikoulun ja päiväkodin välimuotoon. Kiitos kommentistasi! Kira

Yleisön pyynnöstä kirjoitan vähän kuulumisia bebestämme, josta on kasvanut itse asiassa jo pieni tyttö, 14kk tuli täyteen jouluna.

Päiväkodissa (Ranskan crèche) on oltu nyt siis jo syyskuusta lähtien, ja kaikki on mennyt hienosti. Viemme tytön 5 minuutin kävelymatkan päässä olevaan päiväkotiin 9.30 maissa ja haemme hänet pois n. klo 16.30. 

Ranskassa lapset syövät neljä ateriaa:

Aamupala herätessä n. klo 7 maissa: 240 ml maitoa, jossa mukana jauhoa, eräänlaista velliä siis

Lounas päiväkodissa n. klo 11: vihannessosetta (pinaattia/perunaa/porkkanaa/parsakaalia/sieniä jne) ja lihaa tai kalaa, jälkiruoaksi hedelmäsosetta. 

Välipala n. klo 15: maustamaton jugurtti / hedelmäsosetta / keksiä

Illallinne n. klo 18: vihannessosetta, 270 ml maitoa (velliä), jäliruoaksi hedelmäsosetta

Päiväkodin ruoat valmistetaan päiväkodin keittiössä luomuvihanneksista ja -hedelmistä.

Unikuviot ovat lomilta paluun jälkeen selkiintyneet: nykyisin tyttö nukkuu yhdet parin tunnin päiväunet lounaan jälkeen ja menee nukkumaan n. klo 19 -19.30 ja herää aamulla n. klo 7.

Tyttö on nukkunut omassa huoneessaan 6-kuisesta lähtien paikallisten lastenlääkärien suositusten mukaan. Ja oikeastaan siitä lähtien nukkunut 12-tuntisia öitä, ellei ole ollut kipeänä tai hammasta kasvattamassa :)

Joulun sairastelujen jälkeen on nyt kiva nauttia taas (koputan puuta) taas terveestä ja innostuneesta bebestä. Meno on kova, vielä ei kävellä, mutta karhukävelylläkin pääsee näköjään aika nopeasti paikasta toiseen. "Lukeminen" on suosikkiharrastus, vanhemmatkin osaavat Pupen erinäiset seikkailut puistoissa ja maatiloilla ulkoa. Puhetta tulee myös paljon, sanavarastosta löytyy niin ranskaa kuin suomeakin: kakka, caca (ihanaa, että juuri tämä molemmissa kielissä samaa tarkoittava sana on opittu ensimmäiseksi heh), äiti, papa, ei, au revoir, kukkuu ja tänään uutuutena lamppu.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat