Kirjoitukset avainsanalla ilmasto

Kun Suomi nauttii harvinaisesta alkukesän helteestä, Pariisi on vetänyt päälleen paksun sadepilvipeiton. Sade on jatkunut nyt lähes kaksi viikkoa, pieniä harmaita taukoja on toki välillä tullut, mutta suurimman osan ajasta vettä on tullut kuin saavista.

Pariisin toukokuu on yleensä takuuvarman aurinkoinen ja aurinkoinen, siksi esimerkiksi Ranskan avoin tennisturnaus Roland Garroskin järjestetään silloin. Tänä vuonna tennistähdet ovat saaneet tyytyä lähinnä lämmittelemään sisätiloissa. 

Seinenkin pelätään nyt nousevan likaa jopa Pariisin alueella. Aamulla varoiteltiin, että Seinen rantaa kulkeva lähijunalinja RER C joudutaan mahdollisesti sulkemaan, jos sadetta vielä tulee. Toistaiseksi dramaattisin uutinen tuli kuitenkin viime lauantaina, kun salama iski synttärijuhlia Monceaun puistossa viettäviin lapsiin, jotka loukkaantuivat iskun seurauksena vakavasti.

Pariisi tuntuu elävän toukokuuta nyt kuin säästöliekillä, ulos ei oikein tee mieli mennä, ja sisälläkin on usein ikävän kosteaa ja viileää. Kesää odotellessa katselen lentoja Suomeen...

Emilie Simonin kappale Il pleut sopii sadepäivään täydellisesti:

Lisää sadebiisejä löytyy My Little Paris-sivuston soittolistalta: http://www.mylittleparis.com/radio/pour-chanter-sous-la-pluie

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä lisää vinkkejä Pariisin matkalle matkustusajankohdan mukaan. Kuvat ovat viime kesäkuulta.

Kesäkuu: Kesäkuu on Ranskassa vielä ihan tavallinen työkuukausi, koulut eivät ole vielä päättyneet eikä kukaan ole lomalla. Juhannuksen aikoihin 21.6 vietetään Pariisissa La Fête de la Musiquea - eräänlaista musiikkiin keskittyvää taiteiden yötä. Samoin kuin Helsingissä taiteiden yönä, tuolloin kannattaa tutkia illan ja yön ohjelmaa etukäteen, ettei jää jumiin kummalliseen kakofoniaan eri esitysten väliin.

Heinäkuu: Pariisissa on heinäkuussa vielä elämää, sää on helteinen, mutta ei tukahduttava kuin elokuussa. 

Elokuu: Pariisilaiset häipyvät kotikaupungistaan elokuussa, ja jos osaa suunnistaa pois turistialueilta, silloin voi nauttia harvinaisen rauhallisesta Pariisista. Yöpymispaikkaa valitessa kannattaa ottaa selvää ilmastoinnista, ainakaan ylimmän kerroksen kattohuoneistoa ei kannata elokuussa valita, ellei halua viettää öitä hiestä märkänä.

Syys-lokakuu: Syys-lokakuu on mielestäni loistava aika matkustaa Pariisiin: sää on suomalaisittain vielä kesäinen ja turisteja on vähemmän kuin kesäkuukausina (syyslomaviikkoja lukuun ottamatta). Monet ranskalaiset lähtevät itsekin lomalle vasta syyskuussa mm.edullisempien hintojen vuoksi.

Marras-joulukuu: Tykkään myös loppuvuoden kuukausista Pariisissa. Räntää ei sada, eikä pimeyskään ole yhtä painostava kuin Suomessa.Marraskuun lopussa voi maistella uutta Beaujolais-viiniä, ja jouluvalot sytytetään Pariisissa aikaisin (ja sammutetaan vasta tammikuussa), joulufiiliksestä ja esimerkiksi joulutoreista voi siis nauttia ainakin koko joulukuun. Joulun aikaan Ranskassa on ainoastaan yksi pyhäpäivä, 25.12, kaupat ovat lähes normaalisti auki aattona ja sitten taas normaalisti tapaninpäivänä. Monet ranskalaiset eivät esimerkiksi uskonnollisista syistä vietä joulua, ja aattoaterian syöminen ravintolassakin onnnistuu.

Kommentit (1)

Pipsa
1/1 | 

Kiitos mielenkiintoisista jutuista! Lisää tällaista! Vaikka kyllä blogisiasi kaikkinensa on kiva lukea! Hyvää kevään odotusta!

Kommenteissa kysytään silloin tällöin vinkkejä Pariisin-matkalle: mitä kannattaa mihinkin aikaan vuodesta pukea päälle, mikä kaupunginosa on sijainniltaan / hintatasoltaan kätevin, jne,

Ajattelin kirjoittaa matkustusvinkeistä muutaman postauksen, ja tässä ensimmäisessä halusin antaa muutaman vinkin matkustusajankohdan mukaan.

Sää ei Pariisissa vaihtele yhtä hurjasti kuin esimerkiksi Helsingissä, mutta erityisesti keväällä ja syksyllä voi toki olla isojakin heittoja lämpötiloissa ja sademäärässä. 

Tammi-helmikuu:

Pariisin talvi ei suomalaisittain ole kylmä (yleensä lämpötila pysyttelee aina nollan yläpuolella), mutta kostea kylläkin. Ja usein kostea kylmyys voi tuntua jopa ikävämmältä kuin kunnon pakkassää. Harmaita sadepäiviä on paljon, mutta valoa niistä huolimatta enemmän kuin Suomessa samaan aikaan vuodesta. Itse tykkään kovasti Pariisin tammikuusta, joka on Suomessa pimeytensä vuoksi yksi inhokkikuukausistani. Tammikuussa jouluvalot ovat Pariisissa vielä monissa paikoissa täydessä iskussa, ja galette des rois-loppiaiskakkua voi maistella leipomoissa ja kahviloissa. Samoin alennusmyynnit alkavat tammikuussa ja jatkuvat pitkälle helmikuuhun.

Sateenvarjo on ehdoton asuste talvella Pariisiin matkustavalle, samoin hyvät kengät (jotka ovat tietenkin aina turistin ykkösvarustus), kerrospukeutuminen on paras valinta. Tammi-helmikuussa turisteja on Pariisissa vähemmän kuin muulloin (tietenkin hiihtolomaviikkoja lukuunottamatta). Lunta ei maassa yleensä ole - parinkymmenen vuoden aikana olen nähnyt lumen pysyvän maassa vain kerran (kuvassa juuri tuolloin ikuistettu Hôtel de villen edessä oleva luminen karuselli), yhteensä kolmen päivän ajan. Räntää (jota ranskalaiset tietenkin ihastelevat lumena hehe) sataa silloin tällöin, mutta sitäkin vain pari kertaa talvessa.

Maalis-huhtikuu:

Kevät saapuu Pariisiin yllättäen ja suomalaisittain aikaisin. Lämpötila heiluu maalis-huhtikuussa viidentoista asteen molemmin puolin. Sateenvarjoa ei kuitenkaan vieläkään saa unohtaa."Les giboulées de mars" on ranskalainen vastine englannin "april showers"- ilmaisulle, ja tarkoittaa siis sitä, että maaliskuussa Ranskassa sataa, ja paljon. Nämä alkukevään kuukaudet ovat valoisia, ja suomalaista ihastuttaa jo aito kevään tuntu. Pääsiäinen ei ehkä ole paras hetki matkustaa Pariisiin, jos haluaa käydä tutustumassa nähtävyyksiin: turisteja on valtavasti kaikkialla.

Touko-kesäkuu:

Alkukesän kuukaudet ovat Ranskassa virallisesti vielä kevättä  - täällä kevät alkaa ihmisten puheessa aina tarkkaan kevätpäiväntasauksesta ja kesä vasta juhannuksena. Suomalaiselle Pariisin sää on kuitenkin tähän aikaan vuodesta jo ihanan kesäinen. Vappua juhlitaan Pariisissa vain muutamalla työväenmarssilla ja kielokimpuilla - kielo on ranskalaisten vappukukka. Toukokuu on Ranskassa myös täynnä pyhäpäiviä, joiden ansiosta päästään nauttimaan alkavasta kesästä ja lämpimistä (noin +20C) päivistä. Toukokuu on mielestäni yksi parhaista hetkistä matkustaa Pariisiin: sää on useimmiten kaunis, ja turistit vielä kaukana heh.

Lisää vinkkejä seuraavassa postauksessa, mukavaa viikkoa kaikille!

Kommentit (1)

Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat