Kirjoitukset avainsanalla 11ème arrondissement

Yksi Ranskan tunnetuimmista julkkiskokeista Cyril Lignac on avannut kortteliimme leipomon ja nyt sen kaveriksi ihastuttavan suklaapuodin. Päätin tutustua uutuuspaikkaan viime viikolla iltapäiväkahvin merkeissä. Vaikka kahvi ei ollutkaan parasta mahdollista, teki paikka silti vaikutuksen: pain au chocolat -suklaaleipä oli herkullinen ja leivos-ja suklaavalikoima erinomainen. Sisustus oli modernin trendikäs ja paikka täynnä maceja näpytteleviä freelancereita sekä tietenkin ihan tavallisia kahvittelijoita.

Suklaata myytiin myös levyinä, joiden maut ja alkuperämaat vaikuttivat mielenkiintoisilta: mieli tekisi maistaa ainakin toffee-vaahtokarkkisuklaata.

Chocolaterie Cyril Lignac

http://www.cyrillignac.com/chocolaterie/

25, rue Chanzy, 11ème

Metro: Rue des Boulets (9), Faidherbe Chaligny (8)

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pariisi on täynnä ihania leipomoita ja toinen toistaan herkullisempia leivoksia, kakkuja ja muuta mukavaa. Mutta jos haluaa maistaa Ranskan etnisemmän puolen herkkuja, kannattaa suunnistaa Bague de Kenza -leipomoon. Bague de Kenza tarjoilee 11. kaupunginosan kahvila/leipomoissaan tajunnanräjäyttävänherkullisia (heh) algerialaisia leivonnaisia. Palvelu on aina ystävällistä, eikä pohjoisafrikkalaisia herkkuja tuntemattomalle naureskella, vaan myyjät esittelevät mielellään upeaa leivosvalikoimaa.

Myös leivät ovat Bague de Kenzassa superhyviä.

Suosittelen ennen kaikkea rue Saint Maurin teehuonetta, jossa herkullisia leivonnaisia voi rauhassa maistella minttuteen kera.

 

La Bague de Kenza

http://www.labaguedekenza.com/index.php

106, rue Saint-Maur, 11ème

Metro: Parmentier (3)

Kommentit (0)

Olen asunut Pariisin 11. kaupunginosassa nyt jo yli kymmenen vuotta. Siitä lähtien kun muutin Pariisiin vuonna 1997, se on ollut suosikkialueeni täällä. Siihen on monta eikä sitten kuitenkaan mitään yhtä kaiken selittävää syytä.

11. arrondissementti on muuttunut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja on nykyään trendikäs taiteilijakaupunginosa, joka ei onneksi kuitenkaan ota itseään liian vakavasti. Alue on täynnä mukavia baareja ja ravintoloita, joista osa tuli traagisen kuuluisiksi viime vuoden terrori-iskuissa (myös Bataclan-konserttisali ja Charlie Hebdo-lehden toimitus sijaitsevat 11:ssa). Ravintoloiden hinta-laatu-suhde on lähes aina loistava, ja täällä on helppo löytää todellisia helmiä. Hyvä esimerkki on rue Paul Bert, jonka varrella lähes jokainen ravintola on huipputasoa.

Rue Paul Bert, 11ème

Metro: Faidherbe Chaligny (8), Rue des Boulets (9)

Toinen suosikkikatu on rue de Charonne, joka kulkee Bastillelta Père Lachaise-hautausmaan tuntumaan. Sen varrelta löytyvät niin trendikkäät vaatekaupat kuin luomukahvilatkin. Myös marraskuussa valtavan iskun kokenut La Belle Equipe on nyt avattu uudestaan.

La Belle Equipe

https://www.facebook.com/labelleequipecharonne/timeline

92, rue de Charonne, 11ème

Metro: Charonne (9), Ledru Rollin (8)

Myös 11. kaupunginosan historia on kiehtova. Bastillen aukiolla sijaitsi Bastiljin linnoitus ja vankila, jonka uumenissa ovat istuneet niin Voltaire kuin markiisi de Sadekin. Vallankumoukselliset valtasivat linnoituksen 14. heinäkuuta 1789, mitä pidetään Ranskan vallankumouksen symbolina, ja Ranskan kansallispäivä on tietenkin edelleen 14. heinäkuuta.

Yllättäen myös Ranskan tämänhetkinen pääministeri Manuel Valls (Parti Socialiste) asuu 11. kaupunginosassa, vaikka alue ei kuulukaan kaupungin fiineimpiin. Kuuleman mukaan hän oli kotonaan, kun terroristit iskivät läheiseen baariin viime marraskuussa. Asunnon sijainti tulee selväksi, kun kulkee rue de Charonnea pitkin ja törmää muutamaa taloa vartioiviin sotilaisiin.

Turistille suosittelen tietenkin rakasta kotikaupunginosaani lämpimästi.  Hotelleja on paljon ja varmasti monitasoisia. Hyvä ja turvallinen valinta on aina esimerkiksi Ibis-ketju, jolla on useampia hotelleja 11:ssa.  

11:ssa pääsee kiinni rentoon Pariisi-tunnelmaan, ja näkee aitoa uskontojen coexist-menoa, kun rabbi kulkee rauhassa moskeijan ohi ja nunna pistäytyy kosher-leipomossa. Onneksi kaikesta huolimatta sama tunnelma jatkuu täällä edelleen, ihmiset istuvat terasseilla ja käyvät konserteissa.

 

 

 

Kommentit (0)

Pariisi on pääsiäisenä rauhallinen, vaikka pyhäpäiviä on vain kaksi: pääsiäissunnuntai ja -maanantai. Turisteja kaupungissa on sitäkin enemmän, ja tunnetuimmat nähtävyydet ovat täynnä ihmisiä.

Kommenteissa kyseltiin yleisestä tunnelmasta Pariisissa nyt, lähinnä siis viime aikojen terrori-iskujen jälkeen.

Ranskaan marraskuussa julistettu poikkeustila on edelleen voimassa - vaikka monet ovat sitä myös vastustaneet. Tiistain isku Brysseliin vaikutti pariisilaisiin voimakkaasti, se palautti tietenkin marraskuun karmeat muistot mieleen, mutta myös koska Bryssel on pariisilaisille hyvinkin tuttu kaupunki, jonne pääsee helposti junalla ja jossa käydään usein viikonloppumatkalla (ehkä vähän niin kuin Tukholma helsinkiläisille). Myös yhteinen kieli lähentää kaupunkeja. 

Toissapäivänä uutisissa kerrottiin myös jälleen viime hetkellä estetystä terrori-iskuyrityksestä Pariisissa. Tuollaisiin uutisiin ei oikein osaa suhtautua mitenkään... Ilmeisesti Brysselin ja Pariisin iskujen takana on sama, laaja terroristiverkosto, jota nyt ollaan pikkuhiljaa hajottamassa. Uhka ei kuitenkaan ole ohi, pääministeri Valls toistaa lähes jokaisesssa puheessaan Ranskan  - ja Euroopan - olevan sodassa, ja sotilaat marssivat vastaan luotiliiveissään vähän väliä, ainakin täällä 11, kaupunginosassa ja keskustan tunnetuimmissa kohteissa.

Kuten olen aiemminkin sanonut, en ole missään vaiheessa kuitenkaan aistinut vihaa tai aggressiivisuutta pariisialisten keskuudessa iskuihin liittyen - se tuntuu ehkä yllättävältä, kun kuulee ulkomailta tulevia kovia kommentteja. Iskuihin liittyvä suru on niin suuri, että vihaan keskittyminen tuntuisi täällä lähes loukkaavalta uhreja kohtaan. Lähikorttelissamme olevat baarit La Belle Equipe (jonka terassilla 19 ihmistä menetti henkensä 13. marraskuuta) sekä Le Comptoir Voltaire (jossa terroristi räjäytti itsensä ilmaan samana marraskuun iltana) ovat juuri saaneet remonttinsa valmiiksi ja avanneet jälleen ovensa. Henkinen jälleenrakennustyö on hidasta, esimerkiksi 11. kaupunginosan traumapsykologien kalenterit ovat kuulemma olleet täynnä jo monta kuukautta.

Uhka pyörii väkisinkin mielessä, kun astuu metroon tai kävelee suuressa väkijoukossa keskustassa, mutta koko kaupunki tuntuu sanattomasti päättäneen jatkaa elämää kaikesta huolimatta aivan niin kuin ennenkin. Uskon, että samoin käy Brysselissä.

Turisti ei välttämättä huomaa tunnelmassa mitään ihmeempää: laukut ja takit pitää avata turvamiehille kauppojen ovilla, ja sotilaita näkyy tosiaan isoimpien turistikohteiden ja esimerkiksi synagogien edessä. Teattereissa ja konserttisaleissa on myös lentokenttätyyppiset metallinpaljastinportit. Mutta muuten Pariisi on kuten ennenkin: kaunis ja kuolematon. :)

Toivorikasta pääsiäisen aikaa kaikesta huolimatta!

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat