Miten helpottaa ulkosuomalaisen kroonista koti-ikävää?

17 Pariisin-vuoden jälkeenkin koti-ikävä iskee aina yhtä yllättäen - ja yhtä voimakkaana (ellei voimakkaampanakin) - kuin ensimmäisinä kuukausina täällä.

Eilen koti-ikävän laukaisijana toimi tämä Aviciin biisi...

Mitä pidempään ulkomailla asuu, sitä kummallisemmaksi muuttuu koti-ikävän kartta, sillä ulkopuolisuuden tunteesta tulee helposti pysyvä olotila, kun Suomessakin on olo vähän kuin turistilla.

Ulkosuomalaisia isänmaallisempia ihmisiä saa hakea. Hehkutamme Pariisin suomalaistenkin kanssa kilvan Suomen toimivuutta, tasa-arvoa, koulujärjestelmää, luonnon kauneutta ja irtokarkkitarjontaa. Ja kieltämättä näitäkin asioita osaa todella arvostaa vasta kun on nähnyt, miten surkeasti asiat voivat muualla olla. En Suomessa asuessani osannut esimerkiksi ajatella, että ilmainen (hyvä ja kaikille samantasoinen) koulu, kouluruoka ja -tarvikkeet olisivat jotenkin erityistä luksusta jo Euroopassa.

Vuosien kuluessa onneksi kuitenkin myös niksit koti-ikävän helpottamiseen ovat kehittyneet. Tässä oma top vitoseni.

1. Ota yhteys muihin alueesi suomalaisiin ja kerro, miltä tuntuu - saat välitöntä vastakaikua ja ymmärrystä, ja voitte yhdessä nauraa uuden kotimaan älyttömyyksille (näitä ainakin Ranskassa kyllä riittää, heh heh). Parhaassa tapauksessa kaverilta voi löytyä jopa salainen salmiakki- tai ruisleipäkätkö.

2. Sukella nettiin. Toisin kuin vuonna 1997, kun itse muutin Pariisiin, internet on nykyään todellinen teleportti takaisin Suomeen. Esim. TV Kaistan ( http://www.tvkaista.com/ ) kautta voi katsoa kaikkia Suomen tv-kanavia, ja Helsingin sanomia ja iltapäivälehtiä voi netissä selailla niin kauan, että alkaa olla jo ihan tyytyväinen uuteen asuinmaahan.

3. Älä yritä olla muuta kuin olet. Vaikka sopeutuminen uuteen maahan onkin tärkeää, mielestäni sitäkin tärkeämpää on olla unohtamatta, kuka on ja mistä tulee. Oma identiteetti, omat arvot ja tausta kumpuavat juuri kotimaasta ja -kulttuurista, ja jos niitä ei vaali, tulee helposti juureton ja tyhjä olo.

4. Ole yhteydessä perheeseesi ja vanhoihin ystäviisi Suomessa. Uuden maan kuvioiden selittäminen edellisen elämän ihmisille tekee hyvää ja tuo tervettä näkökulmaa uuteen elämään. Tässä tietenkin Skype ja Iphonen Facetime ovat aivan lyömättömiä apuvälineitä. Muista kutsua myös sukulaisia ja kavereita vierailulle uuteen maahaan, muuten homma kääntyy helposti yksipuoliseksi.

5. Ota aikaa itsellesi, älä tuomitse tunteita. Kaikki tunteet ovat ok; välillä voi tuntua upealta olla kaukana Suomen räntäsateista ja välillä taas, että viimeiset vuodet ovat ulkomailla kuluneet täysin hukkaan ja että elät ihan väärässä paikassa. Totuus on jossain näiden kahden välimaastossa - ja kaikki siihen liittyvät tunteet ovat ihan a-ok. 

5+ Etsi lähin lohturuokakauppa. Pariisissa se on Naturalia-luontaistuotekauppaketju, joka myy Pandan lakritsia... 

Kommentit (4)

5/4 | 

Hei Kira,

löysin blogisi ihan sattumalta. Olet näköjään aloittanut sen vasta ihan hiljattain. Kirjoitat hyvin ja kivasti eli ajattelin vain kannustaa jatkamaan samaan tahtiin.

Kiitos myös vinkistä ilmaisesta meditaatiokurssista, taidanpa rekisteröityä siihen mukaan.

Olen itsekin ulkosuomalainen ja asun kanaalin toisella puolella Lontoossa. Täällä on tullut asuttua jo kohta parikymmentä vuotta ja muuallakin muutamia vuosia.

Mukavaa elokuun jatkoa. Täällä ainakin ilmat onneksi ovat vähän viilenneet, toivottavasti sielläkin, niin on helpompi olla ja hengittää, niin mukavia kuin hellesäät ovatkin.

Lontoolainen

 

käyttäjä-3385
Liittynyt4.6.2014
6/4 | 

Hei Lontoolainen, 

Kiitos kannustuksestasi ja kaikkea parasta sinne kanaalin toiselle puolelle!

Oletko muuten kokeillut meditaatiokurssia? Mitä mieltä olet siitä?

<3 Kira

7/4 | 

Hei Kira,

Olen tànààn ensimmàistà kertaa Hyvàterveys-sivuilla ja lòysin blogisi sattumalta. 

Olen asunut Italiassa vuodesta 1998. Olen kotiutunut hyvin, mutta suomalainen on suomalainen vaikka voissa paistaisi  ! Tuo kuvauksesi isànmaallisista ulkosuomalaisista sopii minuun todella hyvin, tuli hymy huulille sità lukiessa!

Kiitos vinkeistà! Olen noudattanut paria niistà nàiden vuosien aikana, loput yritàn ottaa kàyttòòn nyt postauksesi luettnuani !

Terveisin, Leena

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla