Ajatuksia tasa-arvosta kansainvälisenä naistenpäivänä Ranskassa

Mademoiselle vai Madame? Tähän kysymykseen pitää Ranskassa vielä vastata monissa lomakkeissa, vaikka miehillä on edessään ainoastaan yksi klassinen vaihtoehto: Monsieur.

Mademoiselle-termi poistettiin Ranskassa virallisista lomakkeista kolmisen vuotta sitten, mikä aiheutti täällä kohua: miksi perinteisestä termistä pitäisi luopua? Pohjoismaisen näkökulmasta asia on selvä: miksi eri sukupuolia pitäisi virallisissa yhteyksissa kohdella eri tavalla - miksi naisesta pitäisi tietää, onko hän naimisissa vai ei, jos miehestä ei samaa tietoa vaadita?

Ranskassa asia ei kuitenkaan ollut aivan yhtä itsestäänselvä. Monikaan ystävistäni ei esimerkiksi ymmärrä, miksi nainen ei naimisiin mennessään ottaisi miehensä sukunimeä. Ainoana argumenttina heillä tuntuu yllättäen olevan: "no, niinhän se nyt vaan menee" tai "näin on aina tehty" tai mitä sukunimeen tulee: "on kiva, että koko perheellä on sama sukunimi".

Pohjoismaiseen tasa-arvokeskusteluun tottunut tajuaakin Ranskassa hyvin nopeasti, että keskustelu taitaa täällä olla vielä ihan alkutekijöissä. Vaikka tutkimukset kertovat selvästä erosta esimerkiksi palkoissa ja kotitöiden jakamisessa sekä hyvinkin paksusta lasikatosta monilla aloilla, kyseenalaistetaan sukupuolten välinen epätasa-arvo täällä vielä usein kokonaan. "Älkää nyt jaksako aina esittää uhreja", olen kuullut usein fiksujenkin miesten kommentoivan naisten tasa-arvokeskustelua. Tai "kyllä hyvännäköinen nainen aina palkataan hommaan helpommin kuin mies".

Näihin on vaikea edes lähteä vastaamaan...

Itse uskon, että ongelma on nimenomaan edellisessä postauksessani esiin tuotu sukupuolen vahva merkitys identiteetille täällä Ranskassa. Sukupuolten välisestä tasa-arvosta puhuminen tuntuu täällä olevan vaikeaa, koska sitä ei jotenkin kyetä käymään ilman seksuaalisuuden astumista mukaan kuvaan. Feministiksi tunnustautuva nainen on Ranskassa vielä helpommin miesvihaaja tai homoseksuaali kuin muualla...

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää kaikesta huolimatta meille kaikille - ja eläköön naisten ja miesten tasa-arvoinen oikeus ja vapaus valita, miten haluaa elämänsä elää.

Kommentit (1)

2/1 | 

 

 

Suomessa naiset ovat prosentuaalisesti aktiivisesti palkkatyössä,  JOS  tämä on tasa-arvon määrite. Palkkojen tasa-arvomittauksissa, jotka julkaistiin viime viikolla Suomi sijaitsee loppupäässä.  Tässä tilanteessa  en suitsuttaisi pohjoismaista, suomalaista tasa-arvoa. Monenko suuren pörssiyhtiön johdossa tai hallintoneuvostossa on nainen? Yrittäjistä puolet ei ole naisia. Minua häiritsee suomalainen tasa-arvoharha,  Naiset ovat edelleen paljon hoitoaloilla. Miten paljon yksityisomaisuudesta on naisten?   Tasa-arvoa on myös oikeus olla fyysisesti nainen, vapaa. Simone de Beauvoir voisi olla Suomessa tunnetunmpi,, edelläkävijänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla