Viimeiset kolme päivää ovat olleet Pariisissa painajaismaisia...

Vaikea kirjoittaa... Vaikea selittää ja pukea sanoiksi tunnelmaa täällä Pariisissa viimeisten kolmen päivän aikana.

Ennen sitä pitäisi selittää terroritekojen konteksti täällä Ranskassa: Kuten jo aiemmassa postauksessa (täällä ) sanoin, Ranskassa on erittäin vahva ja suuri muslimiyhteisö sekä Euroopan suurin juutalaisyhteisö, jonka historia Ranskassa on pitkä ja vaikea. Vaikka yhteisöt ovat eläneet rauhanomaisesti yhdessä Ranskassa jo vuosia, valitettavasti tunnelma eri yhteisöjen välillä on jo pitkään ollut muuttumassa jännittyneemmäksi: juutalaisvastaisuus on noussut mm.Gazan sodan seurauksena, ja muslimiyhteisö on kärsinyt mm. ISIS-järjestön terrorista ja sen aiheuttamista mielikuvista. 

Ranskan valtio on "laïque" eli maallinen maa, jossa esimerkiksi (valtion) kouluissa ei saa käyttää uskonnollisia merkkejä, mm. ristiä kaulassa jne. Yksityiset, eri uskontokuntien koulut ovat erikseen. Uskonnon ja valtion erottaminen toisistaan taas juontaa juurensa Ranskan pitkään historiaan katolisen kirkon kanssa. Maallisuus on Ranskan tasavallalle erittäin tärkeä arvo, jota korostetaan täällä erittäin usein. Se merkitsee ranskalaisille myös juuri mahdollisuutta elää yhdessä eri uskontokuntien kesken. Kaikki ranskalaiset ovat ennen kaikkea nimenomaan ranskalaisia, tasavallan kansalaisia.

Toinen pontti on myös Ranskan historia sanan- ja ilmaisunvapauden puolustajana. Esimerkiksi satiirilla on Ranskassa erittäin pitkät perinteet, suomalainen kulttuuri on tässä kohtaa hyvinkin erilainen. Poliitikkoja ja uskontojen johtajia on kritisoitu satiirin keinoin täällä jo vuosisatoja. Siksi isku satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen on isku suoraan ranskalaisen kulttuurin sydämeen.

 Itse asiassa kaikki edellisten päivien terrorin uhrit ovat pääministeri Manuel Vallsin sanoin traagisella tavalla Ranskan tasavallan arvojen symboleja: Charlie Hebdon piirtäjät sananvapauden symboleja, poliisi Ranskan tasavallan turvallisuuden symboli ja juutalaisen kosher-kaupan asiakkaat uskonnonvapauden ja juuri eri yhteisöjen välisen suvaitsevaisuuden symboleja.

Tunnelma Pariisissa on tällä hetkellä todella raskas. Eilen olin juuri palaamassa kaupasta kotiin beben kanssa, kun kuulin sireenien äänen lähibulevardilla. Edellispäivien iskut tulivat heti mieleen, mutta yritin rauhoitella itseäni, että pahin oli jo ohi eikä jokainen ambulanssin tai poliisiauton ääni voinut liiittyä terrori-iskuihin. Vilkaisin kuitenkin puhelimestani Twitteriä ja näin heti uutisen: läheisessä kosher-liikkeessä oli otettu panttivankeja.

Loppupäivä kului täysin uskomattomissa tunnelmissa. Tuijotin uutiskanavaa samalla, kun näin hälytysajoneuvojen ajavan ohi viereisellä kadulla. En ole eilisen jälkeen halunnut tytön kanssa lähteä ulos, ja nytkin lähikadut ovat hyvin hiljaiset, vaikka yleensä lauantaisin liikenne on täällä vilkasta.

Huomenna sunnuntaina Pariisissa järjestetään suuri, tasavallan arvoja puolustava, rauhanomainen mielenilmaus, johon odotetaan ennennäkemätön määrä osallistujia, mukana ovat myös Ranskan ja Euroopan poliittiset johtajat, myös pääministeri Stubb. Osallistuisin mielelläni mielenilmaukseen, mutta beben kanssa mukaan lähteminen mietityttää... Turvajärjestelyt ovat luonnollisesti valtavat, eikä pelolle saisi antaa valtaa...

Terrorismin uhka ei täällä valitettavasti ole ohi. Kyseessä eivät iskuissa ole yksittäiset häiriintyneet henkilöt (kuten esimerkiksi kouluampumisissa) vaan järjestäytyneen terrorismiverkoston edustajat Ranskassa.

Kaikesta tästä huolimatta tunnelmassa voi aistia myös toivoa: koko Ranska  - ja Eurooppa - on nyt nousemassa yhdessä terroria vastaan puolustamaan omia, demokratian arvojaan.

Vive la république, vive la France!

Rauhaa, rauhaa, rauhaa!

Kommentit (3)

4/3 | 

Kiitos tästä kirjoituksesta. Mulla on aika huono tietämys Ranskan kulttuurista, kouluista tiesin, että siellä ei saa olla uskonto esillä. Rauhaa ja rakkautta Pariisiin. -annemaris

5/3 | 

Toivoisi että Euroopan ihmiset nousisivat myös äärikapitalismia vastaan. Se aiheuttaa paljon enemmän tuhoa Euroopassakin kuin terrorismi. Sellainen mielenosoitus hajotettaisiin väkivalloin monissa maissa.

6/3 | 

Moi.

Kiitos hyvästä tiivistelmästä. Olen lukenut monenmonta lehtijuttua Pariisin tapahtumista, mutta en ole oikein ymmärtänyt taustoja. Ihmettelin juuri ennen kuin luin blogiasi ystävälleni, että miksi ne sinne juutalaiskauppaan iskivät samassa yhteydessä.

Kiitos muutenkin blogistasi. Aloin seurata sitä noiden synytysjuttujen myötä. Itsellä laskett aika parin viikon päästä. Iloa sinulle vauvaarkeen :) Toivon itse saavani siihen vähän "Kuinka kasvattaa bebe" tyyppistä keveyttä. 

Anna

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla